Szacuny
1
Napisanych postów
16
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
422
Witam,
mialem kilka dni temu badanie krwi , wyszedl mi za wysoki ALAT (81, norma to bodaj 40) . Czy suplementacja bialkiem i BCAA moze miec na to wplyw , czy to raczej kwestia diety (a raczej jej braku) i alkoholu w ilosciach piwo/dziennie , wiecej w weekend ?
Zapisal mi co prawda hepatil i kazal mniej pic i rozsadniej jesc, ale zastanawiam sie czy odstawic odzywki ?
Szacuny
116
Napisanych postów
11455
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
83143
Alat to dość słaby miernik .Aby obiektywnie zrobić badanie Alat należy: -minimum 5 dni wcześniej nie trenować -zjeść posiłek najpoźniej o 19 poprzedniego dnia.
Dieta oczywiście może mieć wpływ również . Nic nie odstawiaj ,zjedz ten hepatil skoro ci przepisał i ewentualnie powtórz badanie za 2 miesiące
Szacuny
0
Napisanych postów
251
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
26078
fakt dosyc masz podniesiony a wyobraź sobie że ja miałem 154 to było zdziwienie ale teraz mam 66 podstawa u mnie essentiale forte, witamniny no i żarcie
Szacuny
6
Napisanych postów
690
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
9608
słuchaj to nie jest jeszcze nic wskazujacego, w ogole wyniki jeżeli chodzi o wątrobe to pownnno się robić kiedy jesteś dobrze wypoczęty a dzień wcześniej zjadłeś gdzieś tak do godz 18....
a tak w ogóle to jest masa czynników na to wpływających
głupia sprawa wysiłek fizyczny może znacząco podnieść poziom enzymów wątrobowych
Szacuny
1
Napisanych postów
16
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
422
Dzieki za odpowiedzi, zjadlem 2 posilki przed pobieraniem krwi , poniewaz mialem pobierane znienacka i ok poludnia, wiec faktyczie wynik moze byc zawyzony.