Witam najpierw coś o sobie mam 19 lat i na kontrolnych badaniach w szkole które robi pielęgniarka miałem ciśnienie 200/90... :( i to mnie właśnie martwi, bo to chyba nie jest normalne w moim wieku... dodam ze nie palę inie piję... jak myślicie co może być tym spowodowane ?
...
Napisał(a)
Nadciśnienie we krwi może wystąpić samoistnie lub też być wynikiem istniejącej innej choroby, owa choroba dotyka osób, u których wystąpiła nadwaga oraz tych, których członkowie rodziny cierpią na to schorzenie. Wyróżniamy:
- nadciśnienie tętnicze,
- nadciśnienie płucne,
- nadciśnienie wrotne,
- nadciśnienie kobiet w ciąży.
Przyczyny nadciśnienia mogą być różne, spowodowane różnymi chorobami, np.:
- schorzeniem nerek,
- nadnerczy,
- marskością wątroby,
- chorobą płuc.
Wysokie ciśnienie można podleczyć środkami niefarmakologicznymi, takim jak: ograniczenie soli w diecie i zwiększenie zwartości potasu w organizmie. Również zaprzestanie palenia papierosów oraz zmniejszenie masy ciała, gdyż nadciśnienie tętnicze występuje często u osoby otyłej. Jednocześnie należy wdrożyć leczenie farmakologiczne. Chory z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym wymaga również wykonania niezbędnych badań diagnostycznych. O zakresie badań oraz o farmakoterapii decyduje lekarz.
W Twoim przypadku prawdopodobnie nastąpił błąd w pomiarze. Sugeruję powtarzać pomiar regularnie co jakiś czas.

- nadciśnienie tętnicze,
- nadciśnienie płucne,
- nadciśnienie wrotne,
- nadciśnienie kobiet w ciąży.
Przyczyny nadciśnienia mogą być różne, spowodowane różnymi chorobami, np.:
- schorzeniem nerek,
- nadnerczy,
- marskością wątroby,
- chorobą płuc.
Wysokie ciśnienie można podleczyć środkami niefarmakologicznymi, takim jak: ograniczenie soli w diecie i zwiększenie zwartości potasu w organizmie. Również zaprzestanie palenia papierosów oraz zmniejszenie masy ciała, gdyż nadciśnienie tętnicze występuje często u osoby otyłej. Jednocześnie należy wdrożyć leczenie farmakologiczne. Chory z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym wymaga również wykonania niezbędnych badań diagnostycznych. O zakresie badań oraz o farmakoterapii decyduje lekarz.
W Twoim przypadku prawdopodobnie nastąpił błąd w pomiarze. Sugeruję powtarzać pomiar regularnie co jakiś czas.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Co kurva? Masz 200/90????
Jeżeli tak to bij na kardiologie i to szybko.
Ale najpewniej zły pomiar
Jeżeli tak to bij na kardiologie i to szybko.
Ale najpewniej zły pomiar

...
Napisał(a)
Zły pomiar, być może też ciśnienie skoczyło na skutek pomiaru, aczkolwiek 200 to już sporo. Wizyta u lekarza raczej nieunikniona.
2
...
Napisał(a)
Hahaha.. ja mialem 160 na 120 (ostry stress przed sprawdzianem) i jak sie spytalem matki ktora ma ze szpitalem sporo wspolnego, czy wtedy juz lekarz powinien byc wezwany (szkolne pomiary, rutynowe) to powiedziala ze tak. To przy 200 na 90 to w zasadzie jest chyba stan tak jakbys mial wylew albo inny szit, wiec na mur beton zły pomiar
Zmieniony przez - misiekX3 w dniu 2008-11-17 12:37:01
Zmieniony przez - misiekX3 w dniu 2008-11-17 12:37:01
...
Napisał(a)
moze zły może nie tak czy inaczej trzeba sprawdzić u lekarza by nie było przykrości
Ps chłopak kiedyś pisał ze po 2 porcjach XP energized miał 240/160 ale go odratowali wylewu nie było.
ciężarowcom przy bojach słyszałem ze potrafi przekroczyć 300 także wszystko jest mozliwe
Ps chłopak kiedyś pisał ze po 2 porcjach XP energized miał 240/160 ale go odratowali wylewu nie było.
ciężarowcom przy bojach słyszałem ze potrafi przekroczyć 300 także wszystko jest mozliwe
1
...
Napisał(a)
no dzięki dzięki za rady i tak też zrobię pójdę do lekarza... a czy zły pomiar hmmmm... możliwe, ale pielęgniarka mierzyła 3 razy bo sama nie dowierzała, tylko powiedziała ty bierz tą kartkę i zaraz jutro idź do lekarza heheh^^ ale od kiedy pamiętam to zawsze miałem podwyższone ciśnienie, wahało sie tak 150-160/90 ale 200/90 to już przesada. Chyba zakupię aparat do mierzenia ciśnienia bo wylewu nie chciałbym dostać :D
...
Napisał(a)
moze jestes wysoki bardzo, czesto wlasnie wysokie osoby maja problemy z cisnieniem, serce musi wykonywac wiecej pracy by wpompowac krew, ale tak czy inaczej musisz poradzic sie lekarza
1
...
Napisał(a)
nieee za wysoki to ja nie jestem :P 181cm waga 105kg :) hmmm... może to od wagi?
1
...
Napisał(a)
ja mialem 240/75 i nic sobie z tego nie robilem...
skurczowe wysokie moze spowodowac krwotok z nosa,a wysokie rozkurczowe wylew krwi do mozgu.
skurczowe wysokie moze spowodowac krwotok z nosa,a wysokie rozkurczowe wylew krwi do mozgu.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu. Prawdziwi mężczyźni żują pszczoły.
...
Napisał(a)
Z tym złym pomiarem nie chodziło mi o samą technikę pomiaru - bo tak pewnie była ok.
Ważniejsze może być jednak to, że taki jeden pojedynczy pomiar, nawet bardzo wysoki, nie musi o niczym świadczyć. Sam potrafiłem mieć 180/90 mimo ,że na co dzień mam normalne ciśnienie, wczoraj np 120/70. U mnie takie skoki skurczowego (bo rozkurczowe zawsze było ok) był powodowane stresem.
Niemniej jednak wizyta u lekarza wskazana, imo najlepiej do kariologa od razu, i to prywatnie (chyba, że masz jakieś "dojścia" w publicznej służbie zdrowia).
Ważniejsze może być jednak to, że taki jeden pojedynczy pomiar, nawet bardzo wysoki, nie musi o niczym świadczyć. Sam potrafiłem mieć 180/90 mimo ,że na co dzień mam normalne ciśnienie, wczoraj np 120/70. U mnie takie skoki skurczowego (bo rozkurczowe zawsze było ok) był powodowane stresem.
Niemniej jednak wizyta u lekarza wskazana, imo najlepiej do kariologa od razu, i to prywatnie (chyba, że masz jakieś "dojścia" w publicznej służbie zdrowia).
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!