Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
216
Cześc,
mam taki problem że po wypiciu nawet niewielkiej ilości alkoholu (jedno piwo, czasami dwa) strasznie skacze mi ciśnienie i puls. Normalnie mam prawidłowo 120/80 ciśnienie i około 70 puls, a po wypiciu niewielkiej dawki alkoholu ciśnienie skacze mi nawet do 160 a puls do 120. Wyskakują mi też czerwone plamy na twarzy i plecach. Macie podobny problem? Jest to oznaka jakieś choroby serca czy nietolerancja alkoholu? Jak wiecie coś więcej na ten temat to proszę o odpowiedz ;)
Szacuny
6313
Napisanych postów
78023
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766933
Ciśnienie tętnicze jest to siła nacisku, jaką płynąca krew wywiera na ściany tętnic. Bijące serce z każdym uderzeniem wyrzuca z siebie porcję krwi, która następnie rozpływa się po naczyniach tętniczych, zaopatrując wszystkie narządy naszego ciała i wraca do serca układem naczyń żylnych. Wielkość wywieranego przez krew ciśnienia jest zmienna, nieustannie waha się pomiędzy wartością maksymalną, gdy do naczyń dociera nowa fala krwi z serca i minimalną, pomiędzy tymi falami. W praktyce mierzymy właśnie te dwie skrajne wartości: maksymalną nazywamy ciśnieniem skurczowym, a minimalną ciśnieniem rozkurczowym. Dzięki temu, że krew wypełnia naczynia krwionośne pod określonym ciśnieniem, możliwy jest jej przepływ i właściwe zaopatrzenie wszystkich narządów ciała w tlen oraz składniki odżywcze.
Picie alkoholu przy nadciśnieniu może powodować zwiększenie ciśnienia, a co za tym idzie osoby, u których zwiększone jest to ryzyko, powinny ograniczać spożycie alkoholu. Poza tym, zdecydowanie warto zadbać o swoją dietę i aktywność fizyczną. Jeżeli tutaj będzie wszystko tak, jak należy, to nie będziesz miał problemów z ciśnieniem krwi i okazyjnym wypiciem rozsądnej dawki alkoholu. Warto poczytać o prawidłowym odżywianiu w odpowiednim dziale: https://www.sfd.pl/Odżywianie_i_Odchudzanie-f10.html.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Możliwa reakcja alergiczna na któryś ze składników piwa.
Zrób test - wypij kieliszek wódki i zobacz czy będzie to samo. Wódka nie wywołuje tak intensywnej reakcji alergicznej.
Jeśli będzie to samo to ogranicz jego spożycie do absolutnego minimum.
Zmieniony przez - rdanilowski w dniu 2016-03-03 17:37:25
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
216
Przykład z piwem podałem, żeby zobrazować ze dzieje się tak nawet po teoretycznie nieszkodliwych ilościach. A problem istnieje po.każdym rodzaju alkoholu. Czasami intensywniej, czasami mniej, ale ogólnie zawsze. Wiem, że najprościej to nie pić w ogóle, ale chciałbym się dowiedzieć skąd taka reakcja organizmu na alkohol.
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
Ale jak ma pić z głową jak po niewielkiej ilosci ma już problemy zdrowotne, jak neta przejrzałem to sporo osób ma ten problem ale nikt nie podał dlaczego tak jest, wizyta u lekarza czy dermatologa a nawet kardiologa nie zaszkodzi.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.