[...] podaż oliwy z oliwek wcale nie służy zdrowiu (nadmiar kwasów omega-9 i omega-6 w stosunku do znikomej zawartości omega-3). Z tego samego względu nadmierna konsumpcja jajek (szczególnie z hodowli przemysłowych) nie musi być dobrym pomysłem. Najlepsze źródła protein Chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, [...]
[...] Po jednej stronie przytacza się nieaktualne badania naukowe i mity wywodzące się z lat 70’ XX wieku (dotyczące, tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz szkodliwości jajek i mleka), a z drugiej podaje prawdziwe informacje odnośnie stosowania różnorakich środków, wspomagających wzrost, i antybiotyków u zwierząt hodowlanych. Najczęstsze [...]
[...] kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na opiniach, poradach czy twierdzeniach. Konsumpcja więcej niż 3 jajek tygodniowo wywierała silniejsze działanie ochronne niż jedzenie np. 2-3 tygodniowo. Jest to zaskakujące, ponieważ tradycyjnie w takich przypadkach sugerowano raczej [...]
[...] Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki, być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym. U zdrowych ludzi jedzących znaczne ilości jajek, wcale nie stwierdzono drastycznego [...]
[...] startowanie do podobnych jednostek nie ma żadnego sensu. Proces selekcji jest patologiczny, a zużycie “materiału ludzkiego” zgodne z doktryną NRD (“rzuć 10 jajek o ścianę, zachowaj te, które się nie rozbiły”). A po tym wszystkim wystarczy bzdurna kontuzja i masz poważne problemy zawodowe. Bas Rutten (jeden z najlepszych [...]
[...] rumsztyk wołowy (200 g mięsa), ryż brązowy i warzywa. Luke (40 lat, 17 lat treningu, zawodnik klasy międzynarodowej, karta PRO) rano (7:00) rozpoczyna od owsianki i 6 całych jajek. O 9:30 zjada 200 g łososia i 200 g zielonych warzyw. Dieta poza sezonem zawierała szeroką gamę produktów spożywczych, w tym przetworzonej żywności, takich jak lody, i [...]
[...] kazeina micelarna działała nawet po 6 godzinach od spożycia porcji 23,2 g (energia: 993 kJ). Warto przypomnieć, iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame, po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 godzin po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 godziny po posiłku). [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] kasza, ryż; ryba, indyk, kurczak; warzywa, zdrowe tłuszcze i owoce. 2 posiłki to mogą być np. omlet, jajecznica z warzywami, sałatka z awokado, ogórka, oliwek, papryki i jajek, kanapki z indykiem, łososiem, warzywami, ziołami, niewielka ilość sera. Podałem kilka swobodnych propozycji. Czasochłonne i żmudne mogą być: domowe wyrabianie pizzy, [...]
[...] i osób dbających o zdrowie. Jednak przez lata wokół ich spożycia narosło wiele mitów, zwłaszcza w kontekście cholesterolu. W tym artykule rozwiewamy wątpliwości dotyczące jajek, odpowiadając na pytania: ile jajek można zjeść dziennie i czy są one bezpieczne dla zdrowia. Podsumowanie Jajka to niezwykle wartościowy składnik diety, który można [...]
Z niewiadomych względów kulturyści, strongmani i „fitness guru” mediów społecznościowych nie tylko powielają mity, ale też wprowadzają potężne zamieszanie, powtarzając zwyczajne kłamstwa. Niedawno Eddie Hall stwierdził, iż w trakcie martwego ciągu pracują włókna wolnokurczliwe, co jest fizjologicznie niezwykle mało prawdopodobne, bo nikt nie używa [...]
[...] się bezpośrednio: epidemia cukrzycy typu II, nadwaga, otyłość, zespoły metaboliczne, nowotwory). Od kilku lat zjadam co najmniej 3 jajka dziennie, całe. Czasem nawet 6-8 jajek. Spożywam ogólnie liczne tłuszcze – migdały, orzechy, ser mascarpone, awokado, sery żółte, tłuste twarogi, olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej kokosowy itd. Powinienem [...]
[...] etc.). Tak samo, gdy w latach 60. XX wieku rozpoczęła się wielka walka z tłuszczami (szczególnie nasyconymi) oraz cholesterolem, wielu zawodników jadło kilka-kilkanaście jajek dziennie (jajka są bardzo dobrym źródłem protein o wolnej kinetyce, cholesterolu i tłuszczów, w tym nasyconych). Czy któryś z nich zmieniał swoje menu ze względu na [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] 20 i 40 g protein daje podobne rezultaty. Badanie opublikowano na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition”. Zastosowano białko w postaci całych jajek. Spożycie 20 g białka dawało 89% odpowiedzi anabolicznej, którą uzyskano po spożyciu 40 g. Podobne tezy podchwytują głodni sukcesu autorzy filmów na Youtube. Widzicie [...]