śladowe ilosci spokojnie się mogą pojawić, ważne by dobierać odpowiedni rodzaj tłuszczu do obróbki termicznej, jak dłuższe smażenie to już, klarowane, kokosowy czy smalec.
Czemu kokosowego nie? Czytam artykuł i jest napisane że niektóre oleje do krótkiego smażenia. Co oznacza słowo krótkie smażenie? Ile minut np?? Bo rozumiem jajecznica to szybko, omlet również...
Smażenie to nie najlepszy pomysł. Bez panierki jeszcze ujdzie, ale lepiej po prostu polać oliwą z oliwek kurczaka i ryż albo zwiększyć trochę ilość orzechów. Przydałoby się też włączyć do menu ryby, też te tłuste.
Najlepsza okazja, aby się nauczyć. Smażenie, gotowanie, pieczenie tylko wydaje się być trudnym, no ale po to są przepisy na różne dania aby wiedzieć co i jak. Najlepszą metodą aby nauczyć się gotować jest metoda prób i błędów wystarczy spróbować :)
Żaden sos- dużu dłużej sie trawi, smażenie też bym nie polecał, Jedyne rozwiązanie, jeść suchą, - musisz sie przyzwyczaić Ew. może zrobić naleśnik by koniu(lub cos inneg), bedzie inaczej wchodziło : http://www.sfd.pl/%5BHC%5DDietetyczne_nale%C5%9Bniki_z_prawdziwego_zdarzenia._%3AD%3AD-t559346.html
Płatki, które poprzednio zostaną poddane obróbce termicznej są lepiej przyswajalne, bo mają skleikowaną skrobię. Smażenie więc jest już obróbką, także bym nie zalewał :)
krotko mowiac jedz zdrowo, odpowiednio zbilansowane posilki, unikaj negatywnych procesow technologicznych ( zbyt dlugie smazenie ) badz czasem ich braku ( surowe jaja )
ja częsito leje na poatelnie wode i troche oliwy i wrzucam warzywka i kuraka i tak to sie dusi razem z smażenie to nie jest i oczywiście przyprawy do tego :)
Najzdrowiej jest obtoczyc w przyprawach. POzostawic na 1-2h w lodowce ( zalecane nawet 12h ) aby cycek nasiakl. Pozniej tylko na domowego grila i gotowe. Najszybciej natomiast jest obtoczyc w przyprawach i wrzocic od razu na patelnie( mozna w kawalkach ) Chwila moment i gotowe. Smazenie w panierce podnosi IG potrawy. Wowczas trzustka wytwarza [...]
Witam Nie ważne jaką dietę zastosujesz, jeśli będzie prawidłowo ułożona. Nie musi się ona w ogóle nazywać – nie zawracaj sobie tym głowy :). Nie napisałeś czy trenujesz – a to dość istotna kwestia. Jeśli nie, to proponuję zacząć. Już sam trening wymusi na organizmie pewien sposób wykorzystywania składników odżywczych oraz [...]
Smażenie obniża wartość odżywczą danego pokarmu, a poza tym zachodzi w wysokich temperaturach przy użyciu tłuszczy, które ulegają rozmaitym przemianom (termooksydatywnym) - ich konsekwencją jest wydzielenie wielu toksycznych związków, w tym również rakotwórczych.
Ale dlaczego smażenie odpada ja robię to na pamie, nawet tego tłuszczu nie odczujesz http://www.sfd.pl/sklep/Wellsley_Farms_Cooking_Spray-opis34765.html
Zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny tłuszcze użyte do smażenia. One niestety nie wyparują jak woda. Wszystko wsiąknie w smażony produkt. Kwesta tego, aby dać optymalną ilość tłuszczu do smażenia. Jak ktoś daje 50 gramów to oczywiście tłuszcz zostanie na patelni, ale to nie będzie prawidłowe smażenie. Sugeruję przetrzeć patelnię smalcem [...]
Mógłbyś usmażyć na oliwie, jednak obawiam się, że smakowo niezbyt się będzie to komponowało. Kokosowy to w sumie też roślinny - co prawda stały, ale jednak %-) Masło klarowane, czy tłuszczu kokosowy - raz, że w tym zestawieniu (przynajmniej w mojej ocenie) wypadną lepiej, a dwa - są stabilniejsze. Smażenie niespecjalnie wpłynie na ich wartość.