Znalezione pod frazą:
Sortuj wg:
Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
[...] Przy jej niedoborach obserwuje się zaburzenia syntezy białek oraz w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Przyczyną niedoboru biotyny może być spożywanie surowych jaj (awidyna). Stężenie lipidów, glukozy i insuliny Naukowcy badali związek podawania biotyny ze stężeniem lipidów w osoczu, a także glukozy i insuliny u osób z cukrzycą typu 2 i [...]
[...] ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni [...]
[...] ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni [...]
[...] ryżu. Źródłem biotyny są owoce, orzechy, kalafior. Dość dużo biotyny znajduje się w drożdżach, wątrobie, nerkach, trzustce i nadnerczach. W surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie, jednak podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni [...]
[...] rozmieszanej odżywce. Białka albuminy jaj mają masę cząsteczkową ponad 60.kDa (tych jest proteinach jajecznych najwięcej ), owoalbuminy 44.kDa, owomukoidy 28.kDa, awidyna 68,3.kDa, owoflawoproteina 32,5 do 35.kDa, liwetyny od kilkudziesięciu do 150.kDa. różnice te uzmysławiają nam jak krótko trawione sa białka serwatkowe w porównaniu [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
[...] koncepcyjne Witamina H(biotyna): poprawia - kompleks witamin B, magnez, mangan pogarsza - środowisko zasadowe, sulfonamidy, antybiotyki, surowe białko jaj (awidyna) Witamina C: poprawia - witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk pogarsza - długie przechowywanie, światło, [...]
[...] wzorcowego FAO. Nadmienić należy iż całe jajo zawiera jeszcze szereg innych białek takich jak owotransferyna, owomukoid, owomucyna, lizozym, owomukoid, owoflawoproteina czy awidyna. W dietetyce sportowej używa się koncentratów proteiny jajecznej jako uzupełnienie diety w wysokowartościowe białko. Owoalbumina wchodzi w skład wieloskładnikowych [...]
[...] niekorzystne właściwości awidyny. Awidyna to rodzaj białka zawartego w białku jaj, który wykazuje zdolność wiązania biotyny (witaminy H). Po obróbce termicznej jajka awidyna traci te właściwości. Jeśli jednak decydujemy się na spożycie jaj na surowo, powinniśmy po pierwsze sparzyć skorupkę wrzątkiem, by uniknąć zakażenia salmonellą. Po [...]
[...] i przez 5 godz. nie odczuwam jakiegokolwiek głodu + gazy, na miękko trochę lepiej ale nie wiele. Od kiedy spróbowałem na surowo - bingo! od teraz jem tylko surowe (oczywiście tylko żółtka - bo awidyna) wszystko jest ok (trawią się godzinkę i żadnych zaburzeń pokarmowych. Teraz testuję jedzenie surowego mięsa/podrobów i jak narazie jest bardzo ok.
A propos ryb i jajek - w którymś z postów była taka informacja: "Jaja + ryby Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli." tez kiedys łączyłam, ale sie oduczyłąm pozdr ----------------------- ...:::FREAKS [...]
[...] nie jest zbyt dobrym pomysłem, szczególnie dodając do niego napój kakaowy z cukrem. Surowe jajka mają zdecydowanie gorzej przyswajalne białko. Poza tym występuje w nim awidyna, która utrudnia przyswajanie biotyny. Trzeci powód, dla którego nie warto jadać surowych jaj to możliwa obecność w białku jaja salmonelli. Nie ma sensu ryzykować. [...]
[...] nie jest dla nas niebezpieczne, o tyle w białku istnieje możliwość rozwoju bakterii salmonelli. Poza tym surowe jaja mają gorszej strawności białko. Występuje w nich również awidyna, czyli substancja antyodżywcza, która utrudnia przyswajanie biotyny. Sugeruje więc omijanie spożywania surowych jaj. [...]
szkodzą!! awidyna, salmonella nadmiene obciązanie układu trawiennego jeżeli chodzi to trawienie to najlepiej jesc kolejno: jaja na miekko, półmiekko, twardo
Osoby początkujące chcąc zmienić swoją sylwetkę, często wzorują się na bohaterach filmów akcji, którzy wykonują różne czynności, które na pierwszy rzut oka wydają się dość dziwne, ale jednak posiadają oni sylwetki, na których można się wzorować. Przykładem idealnym może być tutaj Sylwester Stallone grający w filmie Rocky postać boksera, który w [...]
To nic nie da, ew. troche ograniczy mozliwosc zartucia salmonella. Chodzi o to, ze bialko surowego jaja jest slabo przyswajalne i awidyna utrudnia przyswajanie biotyny. Zmieniony przez - domer w dniu 2008-06-17 13:36:27
[...] jaja, że tak rzuciłeś frazesem, bo tak się przyjęło w oświeconym środowisku. Nikt o kwasie fitynowym nie mówił. Natomiast surowe białko jaja zawiera chyba to się nazywa awidyna, która zwyczajnie utrudnia trawienie białka. Strawność takiego białka jest bardzo niska. Picie surowych jaj w celu dostarczenia białka ma więc podobny sens jak [...]
[...] 93% Z tym że ugotowane jajka (samo białko) przyswai sie bardzo szybko, dodanie żołtka opóźnia wchłonięcie go bo jest troche tłuszczy W surowych bialkach znajduje sie awidyna, wchlania ona w naszym organizmie biotyne, ktora jest odpowiedzialna m.in. za odpornosc. awidyna pod wplywem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu. niszczy ja [...]
Nasz sklep
Mega promocja
Losowe tematy
Poszukiwane