Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
Dieta zazwyczaj kojarzy się z restrykcjami i ograniczeniami, jednak odpowiednia wiedza oraz eksperymenty kulinarne, mogą sprawić, że każdy jadłospis stanie się mimo deficytu energetycznego czystą przyjemnością.
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] Koncentrat białkowy WPC Izolat białkowy WPI Hydrolizat białkowy WPH Białko roślinne Białko sojowe Białko roślinne w proszku Białko wegańskie Białko wegetariańskie Białko bez laktozy Białko kazeinowe Białko z kreatyną Białko w proszku Co daje białko w proszku Białko do picia Co daje białko do picia Białko do picia na odchudzanie Białko w [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] z enzymem go rozkładającym. Zwykle chorzy z wtórną nietolerancją mogą spożywać około 10 g laktozy na dzień, co odpowiada np.: jednemu jogurtowi (180 g). Na rynku są dostępne bezpieczne produkty mleczne, które podczas produkcji zostały wzbogacone o beta-galaktozydazę (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. [...]
[...] może pozwolić sobie na codzienne spożywanie nabiału, jednak w określonych, niewielkich porcjach, tak by jednorazowa porcja laktozy nie była wysoka. SPRAWDŹ: Pyszna czekolada bez laktozy Kolejną interwencją dietetyczną jest zastosowanie enzymów trawiennych, które spożywa się do posiłku, stanowią one wsparcie naturalnego procesu trawienia. [...]
[...] (trudno nazwać je kawą), słodzone „herbaty” i wszystkie inne produkty wyrządzające człowiekowi poważne szkody. Teoria dotycząca glutenu Nie ma żadnej pewności, że dieta bez glutenu pomaga się odchudzać. W badaniu z 2013 r. wykazano, że 65% dorosłych Amerykanów uważa, iż żywność bezglutenowa jest zdrowsza, a 27% wybiera produkty bezglutenowe, [...]
[...] w postaci braku problemów trawiennych, może świadczyć o nietolerancji na białka mleka, które po prostu powinny być eliminowane z diety. Czy na rynku można znaleźć tańsze WPC bez laktozy? Dla pewnej części osób, cena wymienionego wcześniej izolatu, może być pewnego rodzaju zaporą. Widzimy jednak światełko w tunelu, gdyż na rynku amerykańskim [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]
[...] szczepów. Jeśli kochasz nabiał, a musisz z niego zrezygnować, wówczas z pewnością szukasz zamienników. Oto kilka przykładów: Mleko: przetwory mleczne oznaczone jako „bez laktozy” lub mleka roślinne, np. owsiane, sojowe, ryżowe Ser bezmleczny: ser wegański, drożdże odżywcze Sery o niskiej zawartości laktozy: Colby, cheddar, Monterey jack, [...]
Białko to kluczowy składnik odżywczy, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować. Odgrywa fundamentalną rolę w budowie mięśni, regeneracji tkanek, produkcji enzymów i hormonów, a także w utrzymaniu zdrowia skóry, włosów i paznokci. Współczesna różnorodność produktów białkowych pozwala dopasować wybór do indywidualnych potrzeb – od białek [...]
[...] jakie znaleźć można w plackach do tortilli, są węglany sodu (E500), które w większych dawkach mogą prowadzić do krwawień żołądkowo – jelitowych, zaburzeń oddechu, a przy bezpośrednim kontakcie ze skórą do silnego podrażnienia. Producenci dodają również stabilizator karboksymetylocelulozę (E466). U osób z nadwrażliwością mogą pojawić się bóle [...]
[...] lub zmiany nawyków żywieniowych nie uzyskamy znaczących zmian w sylwetce. Aktywność fizyczna może budować deficyt kaloryczny i mobilizować mięśnie do rozwoju, jednak bez dbałości o odpowiedni poziom kalorii oraz dostarczenie wszystkich mikro i makroelementów, efekt samego treningu może być niewystarczający. Zbiór gotowych diet do [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
[...] występuje dość często. W efekcie znaczna część społeczeństwa doświadcza zaburzeń pracy przewodu pokarmowego przy wyższych niż symboliczne ilościach laktozy (najczęściej bezobjawowo tolerowane są ilości nieprzekraczające 5 – 10 g, co odpowiada 100 – 200 ml mleka). Tymczasem białka mleczne dostarczają pewnych ilości wspomnianego cukru, przy [...]
[...] spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879 [...]