Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych [...]
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z [...]
Jak obliczyć kaloryczność domowego chleba na zakwasie? Ostatnio próbowałam policzyć, ale wyszło mi za dużo jak na jedną kromkę. Czy ktoś wie, jak poprawnie policzyć kaloryczność?
[...] 0,4 g węgli, 5,2 g tłuszczy, 0,6 g błonnika kostka czekolady 90% Wawel 36,84 kcal, 0, 84 g białka, 1,21 g węgli, 3,13 g tłuszczy, 1 błonnik ok. 3 godz. później chleb domowy pszenno-żytni na zakwasie 1 kromka z rzodkiewką * oraz kiełbasa lisiecka 32 g 49,82 kcal, 1,69 g białka, 10, 40 g węgli, 0,35 g tłuszcz, 2,5 g błonnika 53,44 [...]
[...] samej sobie (wyniki badań konsultuję z lekarzem). Cały czas mam zbilansowaną dietę 1500 kcal, ułożoną przez dietetyczkę. Według zaleceń powinnam jeść: 3x dziennie 70-80g chleb domowy, 1x dziennie 40-50g ryż brązowy lub 160-200g ziemniaki, białko w kolejnych posiłkach 50g/30g/130g/50g, tłuszcz 15g na cały dzień, warzywa bez ograniczeń, [...]
witam. Informacje o mnie wiek - 32 lata płeć - mężczyna waga - 145 kg wzrost - 180 cm Jak widać otyłość jest ogromna, zastosowałem ogranicznik dzienny do 2.000 kcal, do tego 3-4 razy siłownia i cardio i 1-2 basen. na siłowni robię rozgrzewkę na rowerze stacjonarnym na zasadzie treningu HIIT wg swoich możliwości - czyli przez 3 min kręce z [...]
Witam, pomoże ktoś z forumowiczów mi wybrać najlepszy chleb? Jestem przekonany ze najbardziej odpowiednim jest ,,CHLEB DOMOWY" oraz ,,CHLEB RAZOWY KOZACKI'' ale czy nadają się inne chleby z tej ulotki w celu włączenia do codziennej zbilansowanej diety? /SFD/2019/2/5/4d71a4a7db7648979510969771542fb7.jpg [...]
[...] razowej, ani orkiszowej w 100%, tylko ta lepsza mąka jest dodawana w małych ilościach dla zabarwienia, a w marketach wszystkie bułki ciemne to tak naprawdę pszenne z dodatkiem karmelu. Mógłbym jeść chleb domowy, bo jest u mnie pieczony z mąki żytniej na zakwasie, jednak po około 5 latach jedzenia tego chleba codziennie mi się po prostu znudził.
Możesz doradzić? :-) Po każdym chlebie strasznie puchnę, mam wzdęty brzuch - obojętnie czy to chleb pszenny czy orkiszowy czy żytni czy gryczany, na zakwasie czy na drożdżach, domowy czy ze sklepu, po każdym się niestety źle czuje, a tak lubię domowy chlebek na śniadanie do jajecznicy... Dlatego pomyślałam o chlebie tostowym. Co myślisz o chlebie [...]
Po każdym chlebie mam bardzo wzdęty brzuch - po żytnim/pszennym/orkiszowym/graham/z kaszy gryczanej, po domowym, ze sklepu, obojętnie czy na zakwasie czy drożdżach. Dlaczego tak się dzieje? Może mogłabyś mi poradzić z własnego doświadczenia? Jestem załamana bo uwielbiam taki domowy chlebek z jajecznicą na śniadanie a nie chce ciągle jeść wafli [...]
[...] masie. Czy jest to normalne? Na dole dodaje plan dietetyczny. Plan żywieniowy Makroskładniki: 3000kcal B: 170g T: 70g W: 400g Posiłek 1 3 jajka Ser mozzarella 60 g 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego (około 150g) / pieczywo ( ok. 150 g), najlepiej pełnoziarniste Warzywa do 100g Posiłek 2 150g pierś z kurczaka, indyka, chuda wołowina [...]
[...] kalorii musi pochodzić z węglowodanów, następnie z proteiny, a na końcu z tłuszczów. Najwięcej węglowodanów zawierają owoce, warzywa, ryż, kartofle, ziarna zbożowe i chleb pełnoziarnisty. To właśnie one pobudzają produkcję enegii i powstawanie glikogenu. Oba te elementy są bardzo ważne dla skutecznej odnowy sił. Węglowodany magazynowane [...]
[...] Utrzymuje on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny [...]
[...] Utrzymuje on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny [...]
[...] rytmie, który utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Węglowodany złożone to: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany stanowią ok. 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny zasób [...]
[...] sprawdzenie i ewentualne wskazówki do poprawy. Na razie ułożyłem tylko 3 dni posiłków. Oczywiście mięso będzie zamieniane na inne , ryz na kasze/makaron, szynka na kiełbasę ,chleb na bułki, itp. -------------------------------------------------- PONIEDZIAŁEK (dzień treningowy): posiłek nr 1: Płatki owsiane 100g Mleko spożywcze 1,5 % [...]