[...] odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z dziczyzną, owocami morza, czy też tłustymi rybami. Nada on całej potrawie ciekawego wyglądu. [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] Znajdziemy w nim te same przeciwutleniacze, które można znaleźć w jagodach. To właśnie one (głównie antocyjany i flawonoidy) nadają mu charakterystyczną barwę. Po ugotowaniu czarny ryż jest ciemno fioletowy. Czarny ryż ma więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny niż jego biały odpowiednik. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ze [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Nie przestaje zdumiewać kreatywność autorów publikujących w sieci. Dlatego jako źródło informacji bardziej nadają się książki, badania, przeglądy, metaanalizy czy filmy przeznaczone dla lekarzy. Niestety jednak w większości popularnych publikacji brakuje szczegółów na temat farmakologicznych środków stosowanych przez sportowców, a szczególnie [...]
Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]
[...] popularnych jego form wyróżnić można ryż: biały, parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy. Z kolei rzadziej spożywany, ale równie ciekawy pod względem składu i smaku to ryż: czarny, dziki, czerwony. W związku z tym, że ryż jest najpopularniejszym i jednym z lepszych źródeł węglowodanów, firma Quamtrax postanowiła urozmaicić nam możliwość [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
[...] daje efekty, starałem się jeść ile fabryka dała ale mam tak szybką przemianę materii, że nie dało to większych efektów. Dlatego też postanowiłem do pracy gotować sobie czarny ryż, który mam nadzieję pomoże mi w szybkim przybraniu masy, jednak sam ryż posiada trochę mało białka i chciałbym dodawać do niego białko w czystej postaci. Moje [...]
[...] bcaa oraz cytruline. zamierzam robić tak, że w dzień treningowy po treningu odrazu pije carbo + pół godziny później pierś z kurczaka, a w dnt zamiast carbo jeść ryż czarny i kurczaka na raz w tym czasie około, będzie dobrze? (zamienić carbo na ryż biały?) w dnt ucinać węglowodany, czy pozostawiać na tym samym poziomie? bo ćwiczyć będę [...]
[...] Dieta: od dwóch tyg. wg. zaleceń z działu odżywiania, 6 posiłków, 170g białka dziennie, tłuszcze głównie z ryb, oliwy i olejów, węglowodany głównie z warzyw, owoców, ew. czarny ryż (zależnie od treningu). Przeciwskaznania medyczne: brak, Zażywane suplementy: Olimp thermo stim, Olimp BCAA Mega Caps, Animal Flex, Olimp System Protein 80 [...]
[...] z lodówki godzinę wcześniej)> Gdy mięso się już usmaży dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. W między czasie, w osolonej wodzie gotujemy czarny ryż (ok. 35 minut). Kiedy papryka i cukinia zmiękną, dodajemy odsączone kiełki fasoli i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Całość podajemy z ulubionym warzywem. Przepis [...]
[...] w diecie. Pomimo bardzo mocnych treningow, jakakolwiek ilosc wegli powyzej 50g dziennie wiaze sie u mnie z natychmiastowym skokiem bf. Mowie tutaj o weglach typu czarny ryz. Probowalem robiac mase skoczyc do 150-200g wegli dziennie spozywanych do godziny 16 - rezultat to bylo w miesiac ponad 6 kilo pieknego tluszczu powstalego w [...]