Resweratrol to naturalny polifenol występujący w znacznych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w stanie równowagi. [...]
[...] opioidowe (stymulują apetyt), serotonergiczne (hamują apetyt) i GABAergiczne (stymulują apetyt) w mózgu wskazują na możliwość zwiększenia apetytu. Niewielkie ilości np. czerwonego wina (przy założeniu, że kaloryczność diety nie została dodatkowo zwiększona) nie wpływają na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu [...]
Wiemy, iż duże znaczenie dla sportowców mogą mieć warzywa, których wiele osób nie dostrzega, np. marchew czy buraki. Podobnie wartościowe są owoce aronii. Aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, owoc granatu, żurawina, zawierają antocyjany, cyjanidynę, delfinidynę. Inni [...]
[...] 7 kalorii / 1 g. Dla wielu osób rezygnacja z alkoholu to jeden z najtrudniejszych elementów diety. Wystarczy jednak ograniczyć kolorowe drinki i piwo, a częściej sięgać po czerwone wino. Czerwone wino może być bardziej korzystne, niż białe, ze względu na polifenole znajdujące się w czerwonym winie (w tym resweratrol). Mogą one nawet zapobiegać [...]
Alkohol od wieków towarzyszy ludzkości – obecny w kulturze, obrzędach i relacjach towarzyskich. Dla wielu osób symbol relaksu i przyjemności, dla innych – cichy sabotażysta zdrowia, sylwetki i wydolności. W dyskusjach o wpływie alkoholu na organizm często pojawia się pytanie, czy istnieje forma spożywania alkoholu, która jest „mniej szkodliwa”. [...]
[...] nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach bazuje. Ogólnie, według wiedzy naukowej z ostatnich 10 lat, słuszne wydaje się ograniczenie podaży mięsa (szczególnie czerwonego), a zwiększenie ilości warzyw i owoców. Produkty mleczne, słodycze, słodzone napoje, alkohol oraz węglowodany o szybkiej kinetyce, nie powinny być dostarczane poza [...]
[...] czyli 142,2 kcal). Ilość trójglicerydów w takich warunkach wzrosła z 13,4 +/- 2,3 mmol/L na godzinę do 19,4 +/- 3,5 mmol/L na godzinę. Dodać należy, iż niewielkie ilości np. czerwonego wina (przy założeniu, że kaloryczność diety nie została dodatkowo zwiększona) nie wpływają na gromadzenie tłuszczu (ale mówimy o maksymalnej dziennej podaży rzędu [...]
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
[...] z masłem- odpowiedni trening i dieta. Chessie przypomina sobie jednak zawodniczki na backstagu. Powiedziała: “Żadna z nich nie miała w sobie energii i wszystkie piły czerwone wino, by się odwodnić. Były tak wykończone, że aż przykro było na nie patrzeć. Jest to ich styl życia, ale z pewnością nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.” [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Choroba wieńcowa jest odpowiedzialna za dużą śmiertelność i zachorowalność na całym świecie. Płytki krwi biorą udział w rozwoju miażdżycy, a zmniejszenie aktywności płytek za pomocą leków zmniejsza częstość występowania i ciężkość choroby. Komentarz Soki winogronowe zawierają dużo cukru (nawet 16,4 g węglowodanów w 100 ml, więcej niż napoje typu [...]
[...] spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. Jeśli w wyniku kolejnych badań udałoby się udowodnić, że astronauci mogą znacznie [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach np. w winogronach. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
Demencja, znana również jako otępienie, to grupa chorób charakteryzujących się postępującym spadkiem funkcji poznawczych, takich jak pamięć, uwaga, rozwiązywanie problemów i umiejętność porozumiewania się. W miarę starzenia się populacji, przypadki demencji rosną na całym świecie, a opieka nad osobami dotkniętymi tą chorobą staje się jednym z [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] flawonoidów – związków roślinnych, które wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Znajduje się w wielu owocach, warzywach, ziołach i napojach, takich jak herbata czy czerwone wino. Dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, kwercetyna zyskuje coraz większą popularność jako składnik suplementów diety. W tym [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]