[...] jesteśmy narażeni na stres. Stres to nie tylko to, co czujemy, gdy się denerwujemy. To także nieodpowiednia ilość snu, duża ilość pracy, długi okres intensywnych treningów, dieta o ujemnym bilansie kalorycznym i wiele innych. Czynniki stresogenne atakują nas niemal ze wszystkich stron, a jak powszechnie wiadomo, jeśli nie jesteśmy zbyt odporni [...]
[...] przy diecie bogatej w węglowodany. Co to znaczy? Dieta dostarczająca 12% białka, 73% węglowodanów, 15% tłuszczów u mężczyzn sprzyjała większemu rozpadowi mięśni niż zwykła dieta (12% białka, 58% węglowodanów, 30% tłuszczów). Być może stało się tak dlatego, iż podaż protein była za mała, tj. wynosiła 1.44 g na kg masy ciała (dieta HC) oraz 1.55 [...]
[...] otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu i diety (zapewne lansują tam poglądy zgodne z – ironizując - „żelazną linią partii niskowęglowodanowej”). Czy dieta promowana przez Volek JS i wsp. daje największe efekty? Komentarz: to wszystko jest zbyt piękne, aby było prawdziwe. Jeśli ktoś potwierdzi w praktyce, iż możliwe jest [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje wiele mylnych przekonań dotyczących modeli żywieniowych. Podsumowanie Co jest lepsze? Nie da się odpowiedzieć. Każda racjonalna dieta jest dobra, jeśli tylko będziesz się jej wytrwale trzymać. Nic nie pomoże „najnowocześniejsza dieta od najlepszego fachowca”, jeśli porzucisz ją po kilku dniach. Nic [...]
[...] konkurencji: Athlean-X). Podsumowanie Najprawdopodobniej w kwestii diety niewiele zmieniło się od czasów Arnolda. Dla kulturysty najskuteczniejsza dla hipertrofii może być dieta wysokowęglowodanowa (o stałej ich podaży), dostarczająca sporo protein i umiarkowaną ilość tłuszczów (szczególnie z grupy omega-3 i jednonienasyconych). Jej kosztem [...]
Dieta, trening, uwarunkowania genetyczne, nadużywanie określonych środków farmakologicznych, fizyczne uszkodzenia kluczowych obszarów (boks, kickboxing, MMA, boks tajski itd.), przeżyte traumy (np. zespół stresu pourazowego PTSD, kiedyś nazywany shell shock), zaburzenia w pracy mózgu, w ilości neuroprzekaźników mogą mieć wpływ na ryzyko [...]
[...] „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Podsumowanie Oba rodzaje diety mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, niemniej w cytowanym eksperymencie tylko dieta wysokowęglowodanowa miała negatywny wpływ na stężenie triglicerydów. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy [...]
[...] (nawet 50-70% po godzinie pracy przy 86% HR). Podsumowanie Jeśli nie masz problemu z odkładaniem się tkanki tłuszczowej, dobrym, sprawdzonym sposobem budowania „masy” jest dieta wysokowęglowodanowa, wysokobiałkowa o umiarkowanej podaży tłuszczów. Możesz bez problemu korzystać z gainerów, tym bardziej, iż klasyczny pokarm zaraz po ciężkim [...]
[...] zgodne z wcześniej przeprowadzonymi eksperymentami. Podsumowanie Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaki model dietetyczny jest lepszy w trakcie redukcji: dieta wysokobiałkowa (przy równomiernej podaży tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje [...]
[...] h od zakończenia treningu (100 ekscentrycznych kontrakcji mięśnia czworogłowego uda). Ogólnie, wg licznych badań wiemy, iż dla sportowców większości dyscyplin korzystna jest dieta wysokowęglowodanowa (dostarczająca 6-10 g węglowodanów na kg masy ciała). Ostatnio coraz częściej sugeruje się też diety wysokotłuszczowe, przy ograniczeniu podaży [...]
Niestety nie wszyscy mogą zostać siłaczami - albo masz specyficzne predyspozycje genetyczne, albo nie. To nie znaczy, że nie możesz rozwijać siły do pewnego ściśle określonego poziomu. Na szczęście kulturystyka nie jest dyscypliną polegającą na konkursie, kto więcej podniesie? Większość osób, które wpadają w sidła pogoni za siłą, prędzej czy [...]
[...] Istnieje tu wiele pytań, dlatego z wydawaniem ostatecznych sądów należy poczekać na większą liczbę badań. Chwilowo potwierdza się, iż do budowania masy lepsza jest dieta wysokowęglowodanowa. Być może lepszym rozwiązaniem do typowej diety ketogenicznej byłaby dieta z cyklicznymi ładowaniami węglowodanami (CKD - cyclical ketogenic diet). [...]
[...] ma wpływ na osiągi. Całkowita zmiana treningu, suplementacji i diety często sprawia, że zawodnik nie wie, co było źródłem problemu. Referencje, badania, literatura: Maffeton P.B i in. Reductions in training load and dietary carbohydrates help restore health and improve performance in an Ironman triathlete https://doi.org/10.1177/1747954117717873
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Kiedy trenujesz i zależy Ci na efektach, to szukasz wszelkich sposobów na poprawę swoich wyników. Co wpływa na wydajność ćwiczeń? Z pewnością odpowiednia dieta, ilość snu, technika, a także poziom zaangażowania i konsekwencja. Czynników jest wiele. Pytanie brzmi — czy na wydajność ćwiczeń wpływa także Twój mikrobiom jelitowy? Z pewnością nie raz [...]
[...] glikogenu mięśniowego po meczu piłki nożnej. Szesnastu elitarnych piłkarzy zostało losowo przydzielonych do grup: diety 21% protein, 71% węglowodanów, 8% tłuszczów (dieta wysokowęglowodanowa) diety 18% protein, 55% węglowodanów, 26% tłuszczów (dieta standardowa) Diety stosowano w ciągu 48 h po grze w piłkę nożną. Dodatkowo pozostałe [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
[...] jak jeszcze przed dekadą. W ostatnich latach wzrosła bowiem dostępność dobrej jakości preparatów ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców o wysokich potrzebach. Witaminy i minerały Kolejną płaszczyzną diety, która może ucierpieć na rezygnacji z [...]