Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny. [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? [...]
Wiele kobiet, bojąc się treningu siłowego, decyduje się na grupowe zajęcia fitness. W ciągu ostatnich kilku lat ilość klubów fitness znacznie wzrosła, a w ich ofercie pojawiają się coraz to nowsze zajęcia, które pozwolą na dopasowanie zajęć do preferencji klienta. Jedną z bardziej popularnych aktywności fitness jest Zumba. Aerobik natomiast jest [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] oraz narkotyki muszą pójść w odstawkę. Referencje: Troy Purdom, Len Kravitz,2 Karol Dokladny,2,3 and Christine Mermier “Understanding the factors that effect maximal fat oxidation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5766985/ Eugenia Murawska-Ciałowicz “Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i [...]
[...] pracy długotrwałej. Wydaje się, iż kluczowy jest okres 4-5 h przed treningiem aerobowym czy mieszanym (aerobowo-interwałowym), wtedy należy ograniczyć dowóz węglowodanów oraz białka. Literatura: Troy Purdom i in. Understanding the factors that effect maximal fat oxidation https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0207-1
Kiedy zajedziesz z koszykiem zakupowym między półki z przekąskami, to z pewnością zobaczysz oszałamiający wybór słonych chipsów, paluszków posypanych solą, solonych orzeszków itp. Zwróciłeś uwagę, że gdy zaczynasz chrupać, to ciężko ci przestać? To nie przypadek.Badania naukowe pokazują, że produkty bogate w sól mogą stymulować twój apetyt i przez [...]
[...] w grupie kofeiny. Przyjmuje się, iż podaż 2-3 g protein na kg masy ciała nie jest niczym nadzwyczajnym w trakcie cyklu redukcyjnego. Referencje: Ferreira G.A. i in. Does caffeine ingestion before a short-term sprint interval training promote body fat loss? https://www.scielo.br/j/bjmbr/a/Jtq4sxzvLLsvmNBmkw8nmjB/?format=html&lang=en#
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
[...] i wątrobie. Nadmiar BCAA w diecie może częściowo regulować proces metabolizmu lipidów poprzez metylację m6A RNA. Referencje: Jinghui Heng Excessive BCAA regulates fat metabolism partially through the modification of m6A RNA methylation in weanling piglets https://link.springer.com/article/10.1186/s12986-019-0424-x [...]
[...] deficytu kalorycznego. Białko jest kluczowym elementem redukcji. Referencje: K. A. McAuley, C. M. Hopkins, K. J. Smith, R. T. McLay, S. M. Williams, R. W. Taylor & J. I. Mann Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-004-1603-4
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]
[...] (300, 500, 600 i nawet 900 mg kofeiny w porcji dla 100 kg mężczyzny). Referencje: „Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans” https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1040/4729179 https://www.termedia.pl/f/f/442850e69a678a678e17f43a68ccf801.pdf
Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]
[...] Kwang HyunCha i in. Improvement in host metabolic homeostasis and alteration in gut microbiota in mice on the high-fat diet: A comparison of calcium supplements https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920305202 Kinga Jaworska Przepuszczalność bariery jelito-krew jako [...]
Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]
[...] pokarmów o niskiej kaloryczności w połączeniu z nadmiernym wykonywaniem cardio nie poprawi estetyki naszego wyglądu. Przyczyni się do katabolizmu tkanki mięśniowej, a nasza sylwetka będzie typową skinny fat. Budowanie sylwetki to proces długoterminowy, dlatego wybór drogi na “skróty” nie przynosi zadowalających, trwałych efektów. Autorka tekstu