SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

fat

  • Rodzaj diety, a trójglicerydy i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1861 Data: 2021-12-07 09:13:29
  • Diety, a odchudzanie i cholesterol

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 569 Data: 2023-02-06 08:18:16
  • [...] on cardiometabolic risk factors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23167434/ Frestedt JL, Zenk JL, Kuskowski MA, Ward LS, Bastian ED. A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutr Metab (Lond) 2008; 5: 8. Baer DJ, Stote KS, Paul DR, Harris GK, Rumpler WV, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1957 Data: 2022-09-29 05:12:32
  • [...] oraz narkotyki muszą pójść w odstawkę. Referencje: Troy Purdom, Len Kravitz,2 Karol Dokladny,2,3 and Christine Mermier “Understanding the factors that effect maximal fat oxidation” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5766985/ Eugenia Murawska-Ciałowicz “Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6023 Data: 2019-02-01 11:25:07
  • [...] pracy długotrwałej. Wydaje się, iż kluczowy jest okres 4-5 h przed treningiem aerobowym czy mieszanym (aerobowo-interwałowym), wtedy należy ograniczyć dowóz węglowodanów oraz białka. Literatura: Troy Purdom i in. Understanding the factors that effect maximal fat oxidation https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0207-1

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2699 Data: 2021-05-31 14:08:11
  • [...] 4. Robin P.da Silva “Dietary creatine supplementation lowers hepatic triacylglycerol by increasing lipoprotein secretion in rats fed high-fat diet” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286316303436 5. Konstantinos I.Avgerinos, Nikolaos Spyro, Konstantinos I.Bougioukas Dimitrios [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8260 Data: 2018-07-28 09:55:17
  • Czy sól wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kiedy zajedziesz z koszykiem zakupowym między półki z przekąskami, to z pewnością zobaczysz oszałamiający wybór słonych chipsów, paluszków posypanych solą, solonych orzeszków itp. Zwróciłeś uwagę, że gdy zaczynasz chrupać, to ciężko ci przestać? To nie przypadek.Badania naukowe pokazują, że produkty bogate w sól mogą stymulować twój apetyt i przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1549 Data: 2018-12-14 09:18:26
  • [...] w grupie kofeiny. Przyjmuje się, iż podaż 2-3 g protein na kg masy ciała nie jest niczym nadzwyczajnym w trakcie cyklu redukcyjnego. Referencje: Ferreira G.A. i in. Does caffeine ingestion before a short-term sprint interval training promote body fat loss? https://www.scielo.br/j/bjmbr/a/Jtq4sxzvLLsvmNBmkw8nmjB/?format=html&lang=en#

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3116 Data: 2022-04-17 07:18:08
  • Dieta bogata we fruktozę, a zdrowie

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6309 Data: 2018-11-17 12:13:54
  • Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2010 Data: 2023-02-24 07:30:55
  • [...] i wątrobie. Nadmiar BCAA w diecie może częściowo regulować proces metabolizmu lipidów poprzez metylację m6A RNA. Referencje: Jinghui Heng Excessive BCAA regulates fat metabolism partially through the modification of m6A RNA methylation in weanling piglets https://link.springer.com/article/10.1186/s12986-019-0424-x [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1916 Data: 2020-12-19 08:43:15
  • [...] deficytu kalorycznego. Białko jest kluczowym elementem redukcji. Referencje: K. A. McAuley, C. M. Hopkins, K. J. Smith, R. T. McLay, S. M. Williams, R. W. Taylor & J. I. Mann Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-004-1603-4

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3537 Data: 2020-12-14 07:53:41
  • Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1348 Data: 2022-03-09 07:04:43
  • [...] (300, 500, 600 i nawet 900 mg kofeiny w porcji dla 100 kg mężczyzny). Referencje: „Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans” https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1040/4729179 https://www.termedia.pl/f/f/442850e69a678a678e17f43a68ccf801.pdf

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6375 Data: 2020-07-01 18:37:10
  • Jeśli 100 kg mężczyzna ma 10% tkanki tłuszczowej, to inaczej nosi 10 kg balastu, jeśli 5% to 5 kg, jeśli 4% to 4 kg. Zdarzają się osoby opowiadające niesamowite tezy na temat redukcji tłuszczu w ciele. Tymczasem u większości ludzi jest to niezmiernie powolny proces i pozbycie się 0,5 kg tkanki tłuszczowej tygodniowo i tak należy uznać za sukces. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7308 Data: 2020-06-19 17:57:58
  • [...] Kwang HyunCha i in. Improvement in host metabolic homeostasis and alteration in gut microbiota in mice on the high-fat diet: A comparison of calcium supplements https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920305202 Kinga Jaworska Przepuszczalność bariery jelito-krew jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1319 Data: 2021-10-30 20:13:06
  • Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1032 Data: 2022-08-06 07:33:32
  • Szybko schudnę - będę piękna

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] pokarmów o niskiej kaloryczności w połączeniu z nadmiernym wykonywaniem cardio nie poprawi estetyki naszego wyglądu. Przyczyni się do katabolizmu tkanki mięśniowej, a nasza sylwetka będzie typową skinny fat. Budowanie sylwetki to proces długoterminowy, dlatego wybór drogi na “skróty” nie przynosi zadowalających, trwałych efektów. Autorka tekstu

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7751 Data: 2017-06-18 10:43:10
  • Trening a insulinooporność

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995180/ 2. “Aerobic exercise but not resistance exercise reduces intrahepatic lipid content and visceral fat and improves insulin sensitivity in obese adolescent girls: a randomized controlled trial.” Am J Physiol Endocrinol Metab. 2013 Nov 15;305(10):E1222-9. doi: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4623 Data: 2018-10-07 12:39:17
  • Które mleko dla dziecka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Yuri Sukenobe,1 Masakazu Terauchi,corresponding author2 Asuka Hirose,1 Miho Hirano,1 Mihoko Akiyoshi,1 Kiyoko Kato,1 and Naoyuki Miyasaka „Normal/high-fat milk consumption is associated with higher lean body and muscle mass in Japanese women aged between 40 and 60 years: a cross-sectional study” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1590 Data: 2019-01-18 12:14:20