Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]
Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]
[...] potrafią tuczyć, szczególnie, jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Również kiepskim pomysłem jest picie soków (z koncentratu, świeżo wyciskanych lub mieszanych), napojów słodzonych typu cola, nektarów, oranżad, drinków [...]
[...] spożywczych i dań, odnosi się wiele korzyści – nie tylko z perspektywy sportu, ale również ogólnego zdrowia i kondycji organizmu. Nabiał, produkty mleczne, sery Mleko, jogurty, maślanka, sery, twaróg – zdecydowanie warto sięgać po te produkty jako jedno ze źródeł białka, oczywiście pod warunkiem braku nietolerancji laktozy lub alergii [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] największy wpływ na insulinę wywoływały: puree ziemniaczane, odtłuszczone mleko, płatki śniadaniowe, ciemny chleb. Czy mamy rewolucję? Czy należy wykluczyć z diety jogurty, makarony, mleko, fasolkę, ryż? Nie tak szybko. Jeśli ktoś mówi, iż należy wykluczyć z diety jogurt, bo wywołuje on dużą odpowiedź insulinową, to proponuję zobaczyć, [...]
[...] chorób. Co zapamiętać? Mleko i produkty mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba wpaść w panikę i kompletnie wyeliminować z menu np. jogurty naturalne. Po prostu należy ograniczyć podaż mleka, serów białych, żółtych, jogurtów słodzonych. Dobrym (ale bardzo drogim) zamiennikiem dla klasycznych jogurtów mogą [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] co dwie - trzy godziny oraz od razu po ćwiczeniach. Jej dieta się zmienia w zależności od rodzaju treningów oraz intensywności dnia. Je wiele warzyw, dodatkowo sporo owoców, jogurty, ziarna, masło orzechowe i kurczaka. Jej bracia i mama również uwielbiają sport i mają czarne pasy. A jak bardzo elastyczna jest McKenzie sprawdźcie sami na jej [...]
[...] w sposób aż nadto widoczny. Z kolei kobiety, które opowiadają, jakie mają straszne problemy z redukcją tkanki tłuszczowej, kultywują picie napojów słodzonych, sięgają po jogurty, ciastka, batoniki, ciasteczka, lody lub popełniają inne, rażące błędy (wysokoprzetworzona żywność, za mało warzyw, za mało zdrowych tłuszczów, za dużo węglowodanów w [...]
Już od dłuższego czasu jogurty naturalne są zdecydowanie częściej wybierane przez konsumenta niż ich słodsi kuzyni – jogurty czy inne desery owocowe. Niestety należy też brać pod uwagę, że jogurty, jak wszystko inne, różnią się między sobą, a różnice bardzo często są olbrzymie. Należy też dodać, że sama obecność bakterii jogurtowych [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
[...] potrafią tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. A czy mogę stosować carbo, vitargo lub glukozę? Tak, nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania carbo lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje [...]
Cukrzyca ciążowa (GDM) to stan podwyższonego poziomu cukru we krwi, który po raz pierwszy zostaje wykryty podczas ciąży. Może ona prowadzić do komplikacji zdrowotnych zarówno dla matki, jak i dziecka, jeśli nie jest odpowiednio leczona. Szacuje się, że cukrzyca ciążowa dotyka około 5,4% wszystkich ciężarnych kobiet w Europie, w tym w Polsce i ma [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
[...] jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po wysoko przetworzone jogurty, budzące wiele wątpliwości parówki, kiełbasy, szynki, liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie [...]
[...] w postaci węglowodanów i tłuszczy (otyłość prosta). Bardzo często obok kwestii ilości pokarmu problem stanowi także jego jakość np. wysoko przetwarzane produkty: wędliny, jogurty słodzone, frytki, pokarmy fast food. Czasem wystarczy zmienić jadłospis na uwzględniający potrawy nieprzetworzone przy niewielkiej zmianie dobowej podaży energii, aby [...]