[...] cynk oraz magnez. Dlatego też nie zawsze całkowita rezygnacja z nabiału jest wskazana, ale też nie zawsze jest potrzebna. Warto nadmienić, iż produkty takie jak: maślanka, kefir czy jogurt, będące na bazie kwaśnego mleka, zawierają około 4% laktozy i są zdecydowanie lepiej tolerowane niż inne produkty zawierające cukier mleczny. Produkty [...]
Produkty mleczne, takie jak jogurt, skyr, kefir i maślanka, odgrywają ważną rolę w diecie, dostarczając białka, wapnia, probiotyków i innych cennych składników odżywczych. Choć wszystkie pochodzą z mleka, różnią się między sobą zarówno pod względem procesu produkcji, jak i wartości odżywczych oraz konsystencji. Poniżej przedstawiamy, czym się [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, gdy wiele osób zmaga się z infekcjami układu oddechowego. Najczęściej pojawiają się przeziębienie i grypa – dwie choroby wirusowe, które na pierwszy rzut oka mogą wyglądać podobnie, jednak różnią się przebiegiem, objawami i potencjalnymi powikłaniami. W tym artykule przyjrzymy się różnicom między przeziębieniem a [...]
W czasach rosnących cen żywności wiele osób zadaje sobie pytanie, na czym można oszczędzać, nie pogarszając jakości diety i zdrowia. Czy każdy produkt musi być z najwyższej półki, a może są takie kategorie, w których warto szukać oszczędności? Rozsądne planowanie budżetu spożywczego nie polega na kupowaniu najtańszych produktów, lecz na ustaleniu [...]
Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]
Zdrowie jelit ma ogromny wpływ na cały organizm, a mikrobiota jelitowa – czyli biliony bakterii zamieszkujących przewód pokarmowy – odgrywa kluczową rolę w regulacji wielu procesów fizjologicznych. Coraz więcej badań wskazuje, że równowaga mikroflory jelitowej może mieć wpływ nie tylko na trawienie i odporność, ale także na poziom hormonów, w tym [...]
Mikroflora jelitowa odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia człowieka, wpływając na odporność, metabolizm i samopoczucie. Coraz popularniejsze stają się zarówno produkty naturalne, jak i suplementy probiotyczne. Niniejszy artykuł analizuje, która forma jest skuteczniejsza pod kątem zdrowia jelit. Zarówno naturalne probiotyki, jak i suplementy [...]
[...] biegunka, nadmierna produkcja gazów, wzdęcia, przelewania, Oprócz mleka laktozę zawierają również mleko w proszku, lody (z wyjątkiem sorbetów owocowych), jogurt, maślanka, kefir, sery żółte, twaróg, śmietana oraz masło (w niewielkich ilościach). Najwyższą zawartość laktozy ma mleko, dlatego osoby z objawami nietolerancji laktozy powinny unikać [...]
[...] 0,5% Drugie śniadanie: 2 kromki razowca masło białko z 2 jajek Obiad kawałek gotowanego mięsa lub ryby lub ryby wędzonej do tego warzywa i kasza albo chleb Przekąska: kefir lub jogurt naturalny, otręby czasem od tego owoce Kolacja: wiem że nie powinnam ale jem 2 kromki chleba z masłem i serem żółtym lub z twarogiem Wydaje mi się że to [...]
[...] + czosnek) + 10g majonezu + 20g śmietany + 20g ser feta + plaster sera żółtego + (czasami kurczak ok 60g) 2. Parówki 2szt (lub inne mięso) + warzywa + przyprawy + czasami kefir, maślanka, jogurt naturalny 3. Czasami kuskus/kasza gryczana/ bardzo rzadko ryż (prawie wcale) + warzywo + parówki. raz na jakiś czas kupie bułkę dyniową i wymienię z [...]
[...] przeważnie każdy posiłek to białko + wegle, do 14-15 max owoce, potem juz tylko warzywa, chyba ze jestem po siłowni. przykładowo - chleb razowy z chudą wędliną/twarożkiem - kefir 400g/jogurt naturalny 400g, owoc - pierś z kurczaka gotowana, rosół z makaronem razowym durum - serek wiejski + warzywo - ogolnie warzywa, papkryka, marchew, lub np [...]
[...] z mlekiem 0,5% 2. 2 kromki pełnoziarnistego chleba, wędlina drobiowa,jakieś warzywa 3. ryż brązowy, pierś kurczaka, warzywa 4. serek wiejski lub twaróg chudy 5. kefir lub jogurt naturalny do tego ok 2l wody, czasem sok pomidorowy, i ok 3-4 kaw 2 herbaty to tylko przykładowy jadłospis, prawie codziennie jem tez jajka(2) tuńczyka lub [...]
Witam Panowie, Jestem nowy na forum więc najpierw krótko o mojej przygodzie z siłownią. Od jakichś 2-3 lat chodzę na siłownie, a właściwie bardziej trafnym określeniem byłoby stwierdzenie "zaglądam" ponieważ wygląda to w ten sposób, że ćwiczę z dość dużym zaangażowaniem (np. 5 dni w tygodniu) przez 3 miechy a potem odpuszczam i przestaje chodzić [...]
[...] pieczone w foli bez skóry), hołda surówki 15:00 zielona herbata (w pracy jestem) 17:30 2 kromki zytniego chleba z maslem i wedliną orórek/pomidor, do tego jakiś owoc 19:30 kefir, albo jogurt naturalny pitny 0% Czasem gdy jestem bardzo głodna po pracy (po 22) to wciągnę jeszcze jakiś twaróg] Wiek : 25 Waga : 58 Wzrost : 162 Obwód w biuście(1) [...]
[...] , zamierzam jeść 2x w tygodniu jeszcze ryby , zapewne makrela wędzona , tuńczyk niestety jest niezdrowy. Czasem zamiast kurczaka wybiorę pierś z indyka , lub gdzieś dodam kefir , albo jogurt naturalny. Wszystko tak aby makro się zgadzały. /SFD/2017/7/11/19a0da117eb844c69683371c88aa634f.jpg /SFD/2017/7/11/268f1043b1924c6eb7ba4ae051104ac0.jpg [...]