[...] mleka stanowi kazeina. Dlatego białka serwatkowe są takie drogie (gdyż zawierają np. 80% i więcej protein serwatkowych w 100 g). Podsumowując najciekawsze właściwości: α–laktoalbumina - uczestniczy w biosyntezie laktozy; nośnik Ca2+ (także cynku, manganu, kobaltu); czynnik antykancerogenny, antybakteryjny, immunologiczny (immunomodulujący) i [...]
Na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki mogą stanąć rozmaite przeszkody. Część z nich jest oczywista, inne nie są takie proste do dostrzeżenia, szczególnie jeśli ktoś się na tym nie zna. Wiele osób korzysta z porad rozmaitych dietetyków, trenerów, znanych w danym momencie zawodników. Wystarczy zadać sobie pytanie, czy jeśli ktoś ma objąć [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] badań było prowadzonych in vitro, dlatego nie rozpędzałbym się z wyrokowaniem o skuteczności różnego rodzaju peptydów. Podsumowując najciekawsze właściwości: α–laktoalbumina - uczestniczy w biosyntezie laktozy; nośnik Ca2+ (także cynku, manganu, kobaltu); czynnik antykancerogenny, antybakteryjny, immunologiczny (immunomodulujący) i [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Podsumowanie Nie [...]
Z okazji kontrowersji które powstały w okół odżywek białkowych zainteresowałem się o co chodzi z Alfa-laktoalbumina i Beta-laktoglobuliną. Znalazłem w czasopiśmie Medycyna Weterynaryjna http://medycynawet.edu.pl/ artykuł poruszający tę kwestie: http://medycynawet.edu.pl/index.php/archives/139/1058-summary-medycyna-wet-64-12-1375-1378-2008 [...]
[...] frakcje białek serwatkowych, pozbawione alfa laktoalbuminy. Ta sytuacja zainicjowała dyskusję na temat przydatności alfa laktoalbuminy dla atletów... (...) (...) Czy alfa laktoalbumina posiada wartość dla rozwoju kulturystycznej formy i czy powinna być nieodłącznym składnikiem diety każdego atlety...? (...) (...) Powyżej przedstawiłem suche [...]
Mam taki problem mianowicie;-) mam nietolerancję na laktoze kazeine i gluten ....problem w tym ze podobno wedlug Pani dietetyk jedyne białko które mi szkodzi to alfa laktoalbumina ...zakupiłem zatem Visnesse Profesional Body shake problem w tym ze to koszt około 700-800 pln miesięcznie przy minimalnej dawce Pytanie czy ktoś coś poleci co było by [...]
[...] prosto od krowy. I. Skład chemiczny mleka i jego wpływ na niemowlęta Białko W ludzkim mleku znajduje się około 1,2% białka. Dzieli się ono na 2 podstawowe rodzaje: laktoalbumina i laktoglobulina. W krowim mleku znajduje się około 3,5% białka (spowodowane to jest tym, że cielę podwaja masę ciała w ciągu 45 dni, człowiek - 180) oraz 6 [...]
[...] skutecznie redukować tkankę tłuszczową. Wartość biologiczna wybranych białek izolat białka serwatki 159 mieszanka białek jaja i pszenicy 118 koncentrat białka serwatki 104 laktoalbumina (białko z mleka) 104 albumina jaja kurzego 100 białko z drobiu 79 białko soji 75 Wartość biologiczna oznacza ilość białka własnego organizmu, która może zostać [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] Najpopularniejszym obecnie surowcem stosowanym do produkcji odzywek białkowych jest serwatka mleka krowiego, z której pozyskuje się białko serwatkowe. Rzeczywiście laktoalbumina zawarta w białku serwatkowym mleka kobiecego wraz z albuminą białka jajecznego została przez ekspertów FAO/WHO uznana za białko o najwyższej wartości [...]
[...] Najpopularniejszym obecnie surowcem stosowanym do produkcji odzywek białkowych jest serwatka mleka krowiego, z której pozyskuje się białko serwatkowe. Rzeczywiście laktoalbumina zawarta w białku serwatkowym mleka kobiecego wraz z albuminą białka jajecznego została przez ekspertów FAO/WHO uznana za białko o najwyższej wartości [...]
[...] Najpopularniejszym obecnie surowcem stosowanym do produkcji odzywek białkowych jest serwatka mleka krowiego, z której pozyskuje się białko serwatkowe. Rzeczywiście laktoalbumina zawarta w białku serwatkowym mleka kobiecego wraz z albuminą białka jajecznego została przez ekspertów FAO/WHO uznana za białko o najwyższej wartości [...]