Podciąganie na drążku - z pozoru bardzo proste ćwiczenie, niby wystarczy dobrze się chwycić i podciągnąć kilka razy nasze własne ciało. Jednak bardzo wiele osób ma problem z tym ćwiczeniem, a całkiem spora część naszego społeczeństwa nie podciągnie się na drążku nawet jeden raz. Warto również spróbować różnych technik chwytów. Wiele osób nie [...]
Kto z Was nie lubi tej puszystej pianki pokrytej warstwą czekolady? Ja jeśli już, jadam je od wielkiego dzwona, najpierw obgryzam czekoladę a potem zjadam środek. Zwykle kończy się na dwóch kostkach bo cukier w ilości "hurtowej" nie pozwala mi zjeść więcej - a i wyrzuty sumienia dochodzą do głosu... By nie odbierać sobie przyjemności stworzyłam [...]
Brian Shaw należy do najsilniejszych ludzi na ziemi, 4-krotnie zdobywał tytuł WSM. Deklaruje rekord w przysiadzie 410 kg i 465 kg w martwym ciągu. W „dokumencie” zawierającym propagandę wegańską („The game changers”) podano, iż wegański strongman, Patrik Baboumian, ustanowił rekord świata w spacerze z yokiem (ciężar umieszczony na barkach). Ten [...]
Sześciokrotny zwycięzca Mr. Olympia Dorian Yates przez ostatnie kilka miesięcy był fanem diety roślinnej. Wykluczył z diety praktycznie całe mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego i starał się uzyskać białko z innych źródeł. Był właściwie całkiem zadowolony z diety opartej na roślinach i zrzucił około 14 kg. Jednak po niedawnym wypadku, który [...]
Można powiedzieć, że życie kulturysty jest dość monotonne, bo swoje przygotowania dzieli w na dwa główne etapy, które wielokrotnie powtarza, a są nimi: masa, redukcja (rzeźba). Beta alanina Jej suplementacja ma uzupełnić poziom karnozyny w mięśniach i co ciekawe, czyni to lepiej niż sama karnozyna. Optymalizacja poziomu karnozyny w mięśniach [...]
Często pojawiają się pytania o sprawy, wydawałoby się, błahe. Niemniej nie są one wcale takie proste i wymagają wyjaśnienia. Czy główne, najbardziej złożone ćwiczenia (np. przysiady, martwy ciąg, podciąganie na drążku, wyciskanie nad głowę) powinny być wykonywane na początku, w środku czy na końcu treningu? Ciągle widzę osoby, które popełniają [...]
Jako że sezon masowy w pełni, zaczynamy dostrzegać pierwsze symptomy budowania masy mięśniowej wśród bywalców siłowni. Głównym tematem na panelu dyskusyjnym, który ma miejsce, obok ławki do wyciskania leżąc, jest to, kto, ile suplementów bierze, jakie rodzaje oraz ile to trzeba natrudzić się w kuchni, aby wszystko ładnie się zgrywało, a nasza [...]
Dobór odpowiedniego treningu, który pozwoli nam na rozwój masy mięśniowej, zazwyczaj nie stanowi problemu. Rozwój masy mięśniowej uzależniony jest od tego, jak dobierzemy makroskładniki dietetyczne oraz jaką nadwyżkę kalorii posiada nasza dieta. Jednak istnieje kilka zasad, które powinny przyświecać okresowi masowemu, jak i podjętej aktywności w [...]
Kulturystyczny freak Jordan Peters zawsze był szczery wobec swoich fanów na temat stosowania sterydów. Otwarcie mówił co myśli na ich temat, a także nie zaprzeczał, że je stosuje. Zyskał popularność, zarówno jako trener, jak i kulturysta. Niestety Peters nie ma wystarczająco dobrej sylwetki, aby być jednym z najlepszych na świecie. Wciąż jednak [...]
Piersi kobiety zbudowane są z tkanki łącznej, tłuszczowej oraz gruczołowej, które uzupełnione są naczyniami krwionośnymi, limfatycznymi i unerwieniem. Z tego też względu lifting piersi na siłowni jest utrudniony. Nie da się przecież rozwijać powyższych tkanek ćwiczeniami siłowymi, dlatego też nie ma ćwiczeń stricte powiększających biust. Jest [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę z daktyli do szklanki, a daktyle blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową i kakao. Wszystko dobrze mieszamy - ja zagniatam ręką. Jeśli masa będzie za sucha - dolewamy wodę z daktyli. Ma powstać masa o konsystencji gliny. Tortownicę o średnicy 18 cm wyklejamy masą - spód i boki do wysokości około 2 cm. [...]
[...] Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodajemy ksylitol, żółtka, jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń i kakao. Gdy masa jest już zmiksowana, wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
Nie ma chyba siłowni, na której byś nie dostrzegł choć jednej osoby wykonującej jakiś niekonwencjonalny program treningowy. Czy zawsze to idzie w parze ze świadomością, czemu służą poszczególne metody, wersje ćwiczeń? Wystarczy tak naprawdę spojrzeć na efekty. Obserwując ćwiczących przez dłuższy czas, da się zauważyć, czy ich ciało się zmienia, [...]
Mięśnie grzbietu należą do najbardziej rozbudowanej grupy mięśniowej, jeżeli weźmiemy pod uwagę ilość mięśni budujących tę część ciała. Trening grzbietu wymaga dużo większej pracy, nie tylko jeśli chodzi o objętość ćwiczeń, jakie wykonamy na grzbiet, ale również intensywności samego treningu. Plan treningowy Rozgrzewka Musimy pamiętać, że z [...]
Utarło się, że chłopaki nie płaczą, a prawdziwy fighter nie sięga po suplementy. Jest przecież człowiekiem z żelaza. Jednak, jeśli tylko przyjrzymy się osobom, które podchodzą na serio do treningów sztuk walk, z pewnością zauważymy, ile serca, „zdrowia” i wysiłku wkładają w każdy pobyt na macie, ringu, oktagonie. Dobry preparat zawierający [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Od dekad utarło się błędne pojęcie, iż trening siłowy służy tylko do poprawy wyglądu sylwetki, ma wpływ na estetykę ciała, ale poza tym nie przynosi większych korzyści. Osoby głoszące podobne poglądy nie zdają sobie sprawy, jaką rolę odgrywają mięśnie w ustroju człowieka. Podsumowanie Trening aerobowy daje zyski, jednak głównie doraźne, które [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]