Czego potrzebujemy: 500 g makaronu penne 250 g mascarpone 300 g cebuli 500 g pomidorów 1 kg fileta z kurczaka 10 g oleju kokosowego sos piripiri lub tabasco pieprz i sól Jak wykonać: Cebulę szatkujemy dość drobno. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Gdy już mamy wszystko gotowe - [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 200 g mąki owsianej 25 g kakao 30 g ksylitolu szczypta soli 90 g oleju kokosowego rafinowanego 1 jajko Masa: 250 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 40 g pudru z ksylitolu Jak wykonać: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wyklejamy formę do tarty - [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
[...] owsianych lub mąki owsianej 25 g kakao 35 g ksylitolu szczypta soli 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 całe jajko 1 żółtko Na masę: 110 g ser mascarpone 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. Jak się dobrze połączą formujemy kulę, [...]
Czego potrzebujemy: 100 g gorzkiej czekolady 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 120 g mascarpone 25 g białko waniliowe WPC delicious wymiata :) 3 łyżeczki ziarna ekspandowanego - ja użyłam jagły 10 silikonowych foremek do muffinek Jak wykonać: 40 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 20 g oleju kokosowego. Lekko ostudzoną masę wylewamy [...]
Czego potrzebujemy: 70 g banana 70 g stałej części mleka kokosowego 70 g serka mascarpone ( dla wersji light - twaróg sernikowy) 70 g ulubionego masła orzechowego Jak wykonać: Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i przekładamy do pojemnika w którym będziemy je mrozić. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę po czym wyjmujemy z zamrażalnika i [...]
12 sierpnia 2024 r na łamach JAMA opublikowano badanie „Plant and Animal Fat Intake and Overall and Cardiovascular Disease Mortality”. Analizowano w nim powiązania między całkowitym spożyciem tłuszczu w diecie, w który wchodziły źródła roślinne (tj. zboża, orzechy, rośliny strączkowe i oleje roślinne), jak i zwierzęce (tj. czerwone i białe mięso, [...]
[...] zespoły metaboliczne, nowotwory). Od kilku lat zjadam co najmniej 3 jajka dziennie, całe. Czasem nawet 6-8 jajek. Spożywam ogólnie liczne tłuszcze – migdały, orzechy, ser mascarpone, awokado, sery żółte, tłuste twarogi, olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej kokosowy itd. Powinienem mieć problemy z sercem, zniszczony profil lipidowy oraz liczne [...]
[...] powodowała gromadzenia tkanki tłuszczowej. Tłuszcz pokarmowy dostarcza ponad dwukrotnie więcej energii w każdym gramie, dlatego np. nadużywając masła, smalcu, śmietany, sera mascarpone, sera żółtego, boczku czy oliwy z oliwek jest znacznie łatwiej obrosnąć w tłuszcz. Na zakończenie Węglowodany są niezbędne, w pewnej ściśle określonej ilości dla [...]
Nie jest tajemnicą, że współczesne dzieci jedzą mniej zdrowo niż kilkadziesiąt lat temu. Wszystko to jest „zasługą” łatwego dostępu do żywności ultraprzetworzonej, bogatej w cukier i ogromną ilość ulepszaczy. Niestety wiąże się to z wieloma problemami zdrowotnymi, które mogą się pojawić jeszcze w okresie dzieciństwa, jak i później, w dorosłym [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które [...]
[...] Masa: Serek wiejski blendujemy na idealnie gładka masę. Dodajemy 70 g białka i miksujemy na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji podobnej do mascarpone. W pudełku lub innym naczyniu układamy warstwę biszkoptów i nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem. Wykładamy cienką warstwę masy a na nią układamy pokrojone drobno [...]
[...] Wartości odżywcze: Cała tortownica to tylko 1250 kcal. Białko 150 g, Tłuszcz 25 g, Węglowodany 114 g. Ciasto daje wiele możliwości rotowania makro. Możecie użyć tylko jogurtu 0% zamiast 2%. Możecie do górnej warstwy dodać WPC/WPI. Jeśli wolicie wersję bardziej bogatą w tłuszcz użyjcie jogurtu greckiego/mascarpone lub mleka kokosowego. Smacznego!
Witam! Dziś będzie fit rolada z mascarpone i truskawkami :-) Składniki: Biszkopt: -3 jajka -30 g mąki pełnoziarnistej -30 g kakao -30 g syropu klonowego - można oczywiście dowolne inne słodzidło np ksylitol Krem: -200 g mascarpone -30g syropu klonowego - j.w można ksylitol czy cokolwiek chcemy -truskawki -kostka gorzkiej czekolady -wanilia Jajka i [...]
Biszkopcik z mascarpone i truskawkami %-) Ciasto: 1. 120 g skrobi ziemniaczanej 2. 4 jaja 3. 30 g słodzidła 4. Skórka otarta z jednej cytryny 5. Szczypta soli Krem: 1. Serek mascarpone 2. Owoce Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą ubite powoli dodawać słodzidło cały czas ubijając. Dodać żółtka i ubić, dodać skórkę z cytryny, ubić do [...]
[...] to tworzenie przepysznych deserów, jak ten proponowany przeze mnie. Jest gęsty, słodki i o delikatnym smaku, idealnie smakuje na zimno w gorące letnie dni. Składniki: Ser mascarpone - 100g Ser "Cream Cheese Light 5%, Linessa" - 50g (do kupienia w sieci sklepów Lidl, ale nada się też inny maksymalnie przetarty ser twarogowy) Żółtko jaja - 20g [...]