Znalezione pod frazą:
Sortuj wg:
Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]
przeczytałam dziś w jednym z archiwalnych numerów Muscular Develompent, że prażenie orzechów i migdałów, powoduje iż zamieniają sie one w szkodliwe produkty z tluszczami trans i przyczyniają sie wówczas do tycia, podniesienia cholesterolu frakcji LDL i nowotworów i generalnie stają sie niezdrowym dodatkiem diety. Zastnawiam sie czy dotyczy to [...]
Hej, zaczęłam ostatnio jako zamiennika zwykłego masła orzechowego używać kokosowego, robionego samodzielnie. Prażę wiórki w 120 stopniach z termoobiegiem do zarumienienia, a potem blenduję na gładko. Wiem, że orzeszki ziemne i inne przestają być zdrowe po prażeniu (nie jestem tylko pewna co do temperatury), ale jak sprawa ma się z wiórkami? Niby [...]
Witam. Od razu proszę się wstrzymać od komentarzy typu szkoda patelni, jedzenie się przypala, jest niesmaczne Mam pytanie, czy smażenie (piersi z kurczaka pokrojone) jest zdrowe ?Piersi wychodzą mi usmażone, soczyste i pachnące :D . Ale czy podczas smażenia bez tłuszczu nie wydzielają się jakieś szkodliwe związki (nie mówię tutaj o DŁUGIM [...]
wedlug opisu Crunchy: Migdały (100%) (Całe ze skórką). Czyste: Migdały (100%) (Całe ze skrórką). Smak Kokosowy: Prażone Migdały (Całe ze skórką) (70%), Kokos (27%), Miód. ale w opisie pozniej Migdały stosowane w tym produkcie są palone w z naturalnych brązowych skórek przed frezowane produkować charakterystyczny Masło migdałowe. Absolutnie nic [...]
[...] ich strawność a także możliwość utrzymania przez dłuższy czas. Jak podgrzewamy żywność: - z dodatkiem tłuszczu lub bez w temp. 120-250 stopni (grillowanie, pieczenie, prażenie) -w wodzie do 121 stopni (gotowanie, duszenie, blanszowanie, pasteryzacja, sterylizacja) -w tłuszczu lub syropie 155 do 225 stopni (smażenie, utwardzanie, rafinacja) [...]
[...] fermentacji. Następnie łupinki się usuwa, a nasiona suszy. Do produkcji używa się wyłącznie nasion: wszystkie inne części są wyrzucane. Następnym etapem przetwarzania jest prażenie, które odbywa się już po przesianiu nasion, aby można je było prażyć równomiernie. Proces ten powinien odbywać się w glinianych piecach przez 4-5 godzin, aż nasiona [...]
Krótko i na temat - zestawienie najczęściej spożywanych napojów. Plusy, minusy oraz w jakiej postaci / ilości najlepiej spożywać. Herbata Pozytywne skutki picia herbaty : - Zawartość teiny w herbacie wspomaga koncentrację. - Nie obciąża układu krwionośnego - Pozytywnie wpływa na układ trawienny dzięki garbnikom - Ma działanie anty próchnicze i [...]
[...] względu na ich formę. Nie jestem pewien czy to było w przypadku surowych, takich obranych po prostu nieprażonych. Przed przygotowaniem trzeba będzie je przygotować poprzez prażenie, więc mogłoby to jakoś na nie wpłynąć. Cięzko mi jest o tym pisac, poniewaz czytalem o tym kiedys, a teraz nie mam czasu tego szukac. Moze ktos wie o co mi chodzi ;)
Witam, przymierzam się do wyrobu masła orzechowego z orzechów włoskich. Zależy mi na zachowaniu ich właściwości co za tym idzie nie chciał bym ich prażyć, czy prażenie jest niezbędne w wyrobie owego masła? Zmieniony przez - Solumque w dniu 2014-03-31 17:12:10
Jak prażenie kaszy gryczanej wpływa na ig/wartości odżywcze takiej kaszy? Jeśli chodzi o gryczaną, to od zawsze kupuję w woreczkach właśnie prażoną. Czy nadaje się ona do posiłku przedtreningowego?
Mi w domowej wersji nie wychodzi az tak dobra jak kupna. Dlatego nawet nie biorę się za prażenie, bo kupnej i tak nie przebiję :-P smak Bombay , smak sweet chilli i smak tomato and herbs. Pyszności
[...] nudy robiłem takie drabinki. Weszłoby i do 10powt, ale potem już by było słabo. WYCISKANIE POCHYLONE - lubię, to zrobiłem. Piąty tydzień PPL zakończony. Został jeszcze jeden. Przeprowadziłem zabieg czernienia patelni (najpierw prażenie soli, a potem smażenie ziemniaków i obierków na oleju). Śmierdziało strasznie, ale chyba warto przecierpieć.
Mają cenne właściwości, pomagają usunąć najgorszy tłuszcz (wokół narządów wewnętrznych i z brzucha) - więc przerabianie ich na płatki, prażenie itp. zabiegi, to pewnego rodzaju marnotrawstwo i profanacja bardzo wartościowego produktu :-). Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-01 11:27:13 nie myslalem o tym w ten sposob - bede staral sie kupywac [...]
[...] Mają cenne właściwości, pomagają usunąć najgorszy tłuszcz (wokół narządów wewnętrznych i z brzucha) - więc przerabianie ich na płatki, prażenie itp. zabiegi, to pewnego rodzaju marnotrawstwo i profanacja bardzo wartościowego produktu :-). Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-01 11:27:13
Zależy co rozumieć pod słowem prażenie. Ja lubię słonecznik prażony na teflonie, bez tłuszczu. Takie "prażenie" jest ok
[...] ma się do kawy rozpuszczalnej? Rozumiem, że coś z nią jest nie halo? Nic nie jest halo. Kawa rozpuszczalna też kawa robiona jest z prawdziwych ziaren kawy, też jest prażenie. Najlepiej , żeby wybierać liofilizowaną kawę, taka ma najwięcej prozdrowotnych polifenoli oraz aromatu. Te najtańsze są rozpyłowo suszone już mniej. Ważne, by nie [...]
Dwa pytania 1. Co myślicie o prażonych , niesolonych migdałach, podobno tracą sporo właściwości przez prażenie... 2. Czy można jeść orzechy brazylijski na low carb? Bo z tego co widzę mają bardzo mało węgli i całkiem dobry układ tłuszczów, a czasami szamię nawet 200 g dziennie%-) 1. Kazda obrobka powoduje utrate cennych skladnikow. W szczegolnosci [...]
[...] się wartość odżywcza, co dzieje się dokładniej np: z NNKT i antyoksydantami. Może dlatego, że mi mocno smakują też nieprażone Najgorsza sytauacje chyba jest jednak jak to prażenie przeprowadzane jest na niewłaściwym oleju. Tutaj możesz sobie to naprawdę dokładnie przeanalizować, wartość odżywcza prażonych, nieprażonych, prażonych przy użyciu [...]
Panteon - myslisz bardzo prawidłowo. Chyba, ze kupisz od takich co w chłodnej paczce dostarczają - tez takie cuda są. Szajba ma rację - a dodatkowo siemie lniane w przeciwieństwie do oleju juz wytłoczonego jest wyjątkowo odporne na wszelkie ciepła i słonca etc. Akurat ono nawet prażenie by przetrwało. ajazy - cudny autentyk:)
Nasz sklep
Mega promocja
Losowe tematy
Poszukiwane