Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
Stewia jest naturalnym słodzikiem 200-300 razy słodszym od cukru. Szereg doniesień naukowych wykazało, że preparaty ze stewii lub jej wyizolowane związki mogą wywierać kilka efektów prozdrowotnych, na przykład: przeciwdrobnoustrojowe / przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe i przeciwzapalne, przeciwpróchnicze oraz działanie [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] Są to związki, które występują w liściach i łodygach tej rośliny. Przy zakupie stewii należy uważnie czytać skład, gdyż producenci bardzo często sprzedają produkty pod nazwą stewia, z bardzo niską zawartością procentową glikozydów stewiolowych. Plusy: jest bezkaloryczna, ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego i ona jest polecana diabetykom. [...]
[...] glukozy, fruktozy, maltozy, laktozy, galaktozy i podobnych związków. Zamienniki cukru mogą być sprzymierzeńcem, szczególnie korzystnie wypada w tym kontekście sukraloza i stewia. Istnieje ryzyko, iż nadużywanie słodzików może mieć wpływ na mikrobiom jelitowy, jednak pamiętajmy, iż cukier również wykazuje podobne właściwości. Z pewnością [...]
Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
Śledząc uważnie obecne trendy dietetyczne na świecie, można zauważyć, dwa wydawałoby się zupełnie niespójne kierunki: całkowite wykluczenie produktów zwierzęcych - dieta wegańska oraz prawie całkowite wykluczenie produktów zawierających większą ilość węglowodanów - dieta ketogeniczna. Aby było ciekawiej osoby propagujące każdy z tych sposobów [...]
Bezkaloryczne i niskoenergetyczne zamienniki cukru cieszą się dużą popularnością. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, a bezpieczeństwo ich stosowania bywa nierzadko kwestionowane. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych [...]
Czy tego chcemy czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza, neotam, stewia). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji (co widać doskonale po tym, co się dzieje w sieci). Zamiast rozważyć realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. [...]
Żyjemy w świecie, gdzie elektronika jest dosłownie wszędzie. Migające ekrany znajdują się niemal w każdej witrynie sklepowej, smartwatch co chwilę wibruje przy nadejściu wiadomości, na wyciągnięcie ręki można sprawdzić co dzieje się na świecie, napisać do znajomych czy rodziny wyciągając smartfona. Podsumowanie Odpowiednie strategie mogą [...]
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]
[...] Kluczem jest czytanie etykiet i świadomość tego, że nie tylko słodycze są jego źródłem. Pamiętaj też, że istnieje mnóstwo zdrowszych zamienników cukru np. ksylitol, stewia, erytrol, maltitol i inne. Warto czasami wybrać taką alternatywę, szczególnie jeśli ciężko Ci odstawić to, co ma słodki smak. Pamiętaj jednak, żeby zawsze zachować [...]
Cukier towarzyszy nam każdego dnia – dodawany do herbaty, zawarty w batonach, napojach, płatkach śniadaniowych czy jogurtach. Choć jego smak bywa uzależniający i kojarzy się z przyjemnością, coraz częściej pojawia się pytanie: ile cukru dziennie to jeszcze bezpieczna porcja? Problem nie ogranicza się do osób z nadwagą. Nawet osoby szczupłe mogą [...]
Galaretka to lekka, smaczna i niezwykle popularna przekąska, kojarząca się z dzieciństwem i słodkimi chwilami relaksu. Czy jednak pasuje do diety, szczególnie gdy chcemy schudnąć lub utrzymać zdrową sylwetkę? W tym artykule przeanalizujemy, czy galaretka może być częścią zdrowego menu, a także przedstawimy zalety galaretek bez dodatku cukru. [...]
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób, pierwsze co robi po przebudzeniu, to sięgnięcie po filiżankę tego czarnego napoju. Kawa pomaga się obudzić i zwiększyć poziom energii. Według badań poprawia czujność i produktywność, a także zmniejsza ryzyko niektórych schorzeń. Trwa jednak debata na temat tego, czy kawa może [...]
[...] całkowicie smaku słodkiego, gdy ten towarzyszył Ci przez większą część Twojego życia. Znajdź alternatywne smaki, wykorzystuj produkty słodzące, jak ksylitol, erytrytol, stewia. Wykorzystuj zdrowe źródła tłuszczu jako bazę do słodyczy domowej roboty. Śmietana, olej kokosowy, masło, jak najbardziej nadają się do tego, aby umieścić je w [...]
Starzenie się to wieloczynnikowy i naturalny proces, który z czasem powoduje zmiany fizjologiczne w narządach, tkankach i komórkach. W skórze i chrząstce stawowej starzenie prowadzi do zmniejszenia syntezy i zmian w ułożeniu proteoglikanów i kolagenu, a także do utraty glikozaminoglikanów, które odpowiadają za integralność i zdrowie tych tkanek. [...]
Wizja siedzenia na fotelu stomatologicznym pewnie niewielu z Was kojarzy się z czymś przyjemnym. Szczególnie jeśli dodać do tego szeroko otwarte usta i nachylonego nad nami stomatologa ze swoimi "syczącymi" urządzeniami. Jednak o zęby trzeba dbać i raz na jakiś czas kontrolna wizyta powinna być dla nas czymś naturalnym. Podsumowanie Regularne [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] rodzi się problem, czym zastąpić cukier stołowy, aby było smacznie, jak i zdrowo. Na rynku pod kątem naturalnych słodzików najpopularniejszy jest ksylitol, erytrytol czy też stewia. Produkty te dostarczają znacznych wrażeń słodkiego smaku, sprawiając, że bezkarnie możemy wykorzystywać ich dodatek w diecie. Podsumowanie Przejście na dietę wiąże [...]