[...] również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się neuroprzekaźników, głównie serotoniny. Dawkowanie Dzienne zapotrzebowanie na tryptofan wynosi około 5 mg na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 70 kg powinna spożywać około 350 mg tryptofanu na dobę. Jednak spotkać się możemy z jego dużo [...]
[...] które stanowi podstawę w budowaniu masy i siły mięśni. Wynika to ze znacznie większej obecności w składzie takich aminokwasów jak leucyna, lizyna, metionina, walina czy tryptofan, które w mniejszym stopniu występują w proteinach pochodzenia roślinnego. Mięso, ryby i jaja powinny być codziennie spożywane przez osoby trenujące na siłowni, ale [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] dzięki niemu czujemy się zdrowsi i szczęśliwsi. Z reguły wystarczają naturalne sposoby na zwiększenie serotoniny, np. odpowiednia dieta bogata w produkty zawierające tryptofan lub zmiana stylu życia. Czasami jednak problemy emocjonalne są na tyle poważne, że nie ma co zwlekać z udaniem się do specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku depresji [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
[...] lub/i proporcjach aminokwasy egzogenne. W celu uzupełnienia tych aminokwasów i zwiększenia wartości białka należy łączyć produkty zbożowe, gdyż są one ubogie w lizynę i tryptofan, np.: z roślinami strączkowymi, które zawierają dużo lizyny i z warzywami, które bogate są w lizynę i tryptofan Zagrożenia na diecie wegetariańskiej Prawidłowo [...]
[...] Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz tryptofan. Przyjrzyjmy im się bliżej. Tryptofan Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem EAA. Oznacza to, że organizm go potrzebuje, ale nie może syntetyzować - musi go zdobyć [...]
Aktualizacja i korekta redakcyjna oryginału 2024-11-15 Wieczorne posiłki budzą wiele emocji i są przedmiotem licznych debat. Jedni uważają, że jedzenie przed snem to prosta droga do przybierania na wadze, inni zaś widzą w nim sposób na regenerację i wsparcie zdrowego snu. Kluczowe jest to, jakie produkty wybieramy i w jakich ilościach je [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Materiał Reklamowy Aktualizacja 22 marca 2025 Wybór aminokwasów do zastosowania okołotreningowego czasem bywa utrudniony przez szeroki asortyment produktów. Proporcje poszczególnych składowych, ich pochodzenie czy ilość dodatków funkcyjnych sprawia, że nie wiemy co w końcu powinniśmy stosować i o jakiej porze. Ranking ma za zadanie nieco [...]
[...] opracowany z wykorzystaniem starannie dobranych składników, które wspólnie działają na rzecz lepszego snu i ogólnego samopoczucia. Wśród kluczowych składników znajdziemy L-tryptofan, L-teaninę oraz ekstrakty z ziół, takich jak kozłek lekarski, witania ospała, szyszki chmielu i melisę lekarską. Samopoczucie L-Tryptofan jest aminokwasem, który [...]
[...] Przykładowo: w mleku, takimi aminokwasami są metionina i cystyna, w serach twarogowych metionina i cystyna, w mięsie wołowym - walina, w chlebie pszennym - lizyna + tryptofan, w ziemniakach - metionina + cystyna + izoleucyna. Czy można wysycić ustrój aminokwasami? Tak. Istnieje graniczny próg, gdzie dalsze podawanie białka nie ma już [...]
Sen i jego jakość to fundament dobrego zdrowia. Obecnymi czasy, gdzie żyjemy znacznie szybciej, niż nasi rodzice czy dziadkowie, narażeni jesteśmy na wiele sytuacji stresogennych. Powiązane jest to z tym, że nie tylko wydłuża nam się czas pracy, ale również mamy trudności z samym zasypianiem. Co więcej, jakość snu pozostawia wiele do życzenia. [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]