Latem upały mogą dać się we znaki trenującym osobom. Wiele osób ucieka wówczas do klimatyzowanych fitness klubów i trenuje w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli jednak biegasz, jeździsz na rowerze lub uprawiasz inny sport na świeżym powietrzu, nie unikniesz upałów. Warto w takie dni pamiętać o odpowiednim nawadnianiu się. Pamiętaj o odpowiednim [...]
[...] zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków niezbędnych do uzyskania dobrego samopoczucia, np. neuroprzekaźniki w układzie nerwowym czy czerwone krwinki w [...]
[...] hodowli zwierząt rzeźnych. Pamiętać jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] tłuszczu. Z tego powodu warto wzbogacić swoją dietę o naturalne termogeniki, które poza efektem TEF zazwyczaj idą w parze ze związkami takimi jak antyoksydanty czy witaminy. Jeżeli jednak ciężko nam wprowadzić te składniki do naszej diety, warto pokusić się o suplementację produktami, takimi jak l-karnityna czy l-tyrozyna dobrej [...]
[...] dobrej jakości jak najbardziej powinien znaleźć się w naszej diecie. Przykładowo, bardzo dobrym wyborem jest bogata w białko mozarella. Ponadto posiada także wapń, selen, witaminy z grupy B, A, D, E i K oraz prozdrowotne tłuszcze CLA. Dodatek sera, w szczególności dobrej jakości mozarelli, nie zaszkodzi, a może urozmaicić dietę i mieć [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
[...] 2200 mg. Grupa trzecia natomiast spożywała codziennie rano w formie napoju kombinację: 2200 mg l-winianu-l-karnityny, 3000 mg kreatyny, 2000 mg leucyny i 400 jm witaminy D3. Wyniki Okazuje się, że połączenie kreatyny, karnityny, leucyny i witaminy D3 przyczyniło się do wzrostu czystej masy mięśniowej o ponad 1 kg w porównaniu do [...]
[...] zdrowiu, to jednak wyłącznie ich spożywanie, jak ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
[...] pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem [...]
[...] odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Niektórzy twierdzą, że waga i zdrowie są ze sobą skorelowane. Jeśli jesteśmy szczupli, to jednocześnie jesteśmy zdrowi. Są jednak również przeciwnicy tej teorii. I w rzeczywistości tak jest! Nasza waga może być w normie, a wyniki badań niekoniecznie i odwrotnie. Po czym więc poznać, że jesteśmy zdrowi bez wykonywania badań? Poniżej znajdziesz [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
[...] przeciwutleniaczy w diecie) a ryzykiem rozwoju zapalenia wielostawowego. Podsumowanie i wnioski Pacjenci z zapaleniem wielostawowym spożywali mniej owoców (przez to także witaminy C i innych antyutleniaczy), co wydawało się zwiększać ryzyko zachorowania na tę chorobę. Referencje, badania, literatura: D J Pattison i in. Vitamin C and the risk [...]