Barki to mięsień, który nadaje sylwetce szerokości, składający się z trzech głównych aktonów :
-aktonu przedniego
-aktonu tylnego
-aktonu zewnętrznego (nazywanego bocznym)
Akton przedni mocno współpracuje z klatką podczas wszelakich wyciskań. Akton tylny zaś jest stosunkowo mocno aktywowany podczas treningu grzbietu (wiosłowania, face pulle, pendlay row). Zatem słuszny wydaje się wniosek, iż połączenie przedniego i zewnętrznego aktonu z klatką zaś tylnego z plecami da fajny efekt. Stawy barkowe są już wówczas dobrze rozgrzane i włókna sfatygowane, a więc nie potrzeba im wiele. Ponadto maleje ryzyko kontuzji.
Barkom można również poświęcić osobny dzień, szczególnie jeśli są priorytetem, choć u mnie i u podopiecznych najlepiej rosły ćwiczone w konfiguracji, którą przedstawiłem na początku.
Na pewno należy unikać treningu mięsni naramiennych dzień przed klatką piersiową, gdyż to znacząco wpłynie na wyniki w wyciskaniach i może pogorszyć stabilizację kompleksu barkowego.
Pozdrawiam.

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
generalnie laczenia zaleza od stazu i priorytetow
FITNESS ACADEMY King Square Kraków
"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."
Czy jest forma Czy nie!
Ja i tak KOKSUJE!
--==GAINER TEAM==--
AllianceBJJ
barki+nogi
barki+tric
barki+bic
plecy+barki
i różne różniste jeszcze sa.
joł.
a ten co mi zmienił podpis na jestem lamerem sam jest lamerem i niech sie wali na ryj.
pozdrawiam
We fight 'til no one can fight us
We live and no one can stop us
-|||||-----------------|||||-
Don Garcia dlaczego klatka i barki bez przedniego aktonu ????
Dziś staraj się być lepszy
niż byłeś wczoraj !!
Edit: I nie pisz głupot.
Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2016-06-27 18:06:41
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.