Ryż jest chyba najbardziej popularnym źródłem węglowodanów. Występuje w prawie każdej diecie osób kształtujących swoje sylwetki. Mało kto nie lubi ryżu. Jednak również i tutaj przytrafiają się wyjątki. Z reguły nie wynika to z samego wstrętu do ryżu, ale z braku pomysłu na to, w jaki sposób można go przygotować. Przyznam, że gdyby miał jeść suchy ryż z gotowaną piersią z kurczaka, również zastanawiałbym się, czy na pewno go lubię.
Ryż zaliczany jest do zbóż z rodziny wiechlinowatych. Obejmuje ona aż 25 gatunków ryżu. Jest jednym z podstawowych składników posiłków w zasadzie na całym świecie, co daje 1/3 wyżywienia ludzkości. Wyróżniamy wiele odmian ryżu. Wśród najbardziej popularnych wyróżnić warto:
- biały,
- brązowy,
- dziki,
- czarny,
- basmati,
- jaśminowy,
- czerwony.
Podstawą naszej diety powinno być smakowite komponowanie dań. Jałowe jedzenie suchego ryżu, kaszy, czy makaronu nie jest niczym przyjemnym. Wystarczy dodać do tego jakąś surówkę, czy sos na bazie przecieru pomidorowego, przypraw, mleczka kokosowego, warzyw, aby wyszło z tego smaczne danie. Jeżeli chcielibyśmy więcej przepisów, warto odwiedzić dział
kuchnia sfd:
https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html jak również kuchnia działu potreningu.pl:
http://potreningu.pl/kitchen/list Bez wątpienia każdy znajdzie tam coś dla siebie.
