jest lista produktów zakwaszjących i alkalizujących (czyli takich które neutralizują zakwaszenie); ja z nią sie nie do konca zgadzam ale może Tobie sie przyda:
Produkty zakwaszające:
Alcohol; Brukselka ; cukier ;herbata; jajka; kakao; kawa; makarony; mąka kukurydziana; mięso; mleko; musztrda; napoje gazowane; oliwki; owoce morza;
płatki owsiane; podroby
produkty mączne; rośliny strączkowe; ryby; szparagi
Umiarkowanie zakwaszające:
kokosy; lody; masło; owoce (suszone, kandyzowane, puszkowane); sery; większość orzechów; ziarna zbóż
Produkty alkalizujące:
Awokado; ukurydza; miód; owoce; proso; warzywa
Produkty umiarkowanie alkalizujące:
Migdały, orzechy brazylijskie, kasza gryczana, kasztany jadalne, fermetowany nabiał (np. jogurt)
"Everything should be made as simple as possible, but not any simpler."
--Albert Einstein