Witaj!
To właśnie okres redukcji jest szczególnym miejscem na zwiększenie białka w diecie i tutaj zalecenia są najwyższe o czym mówią rekomendacje ISSN. Znajdują się one tutaj:
Przy czym założenie jest bardzo jasne - dieta redukcyjna wymaga deficytu energetycznego, a czym głębszy ten deficyt, udział białka powinien rosnąć. Rekomendowany przedział to 2,5 do nawet ponad 3 g na każdy kilogram Twojej wagi.
Załóżmy, że przy Twojej wadze deficyt nie powinien wynosić mniej niż 500 kcal. Klasyczne proporcje dla osób trenujących i proponowany pułap kalorii, otrzymasz, wpisując swoje dane do tegoż kalkulatora. Niestety nie zrobię tego za Ciebie, bo nie mamy kompletnych parametrów z Twojej strony.
https://potreningu.pl/kalkulatory/bmr
Ewentualne modyfikacje, które dokonasz w myśl tego co napisałam wyżej, to zastąpienie puli węglowodanów właśnie białkiem do poziomu co najmniej 2,5 g białka. Tłuszczu raczej nie ruszaj, czyli nie zmieniaj tychże wytycznych.
Pamiętaj, że rolą białka w diecie odchudzającej jest także ochrona mięśni, które są jeszcze bardziej cenne, gdy już się odchudzimy, niż w obecnej chwili. To one odpowiadają za nasz wydatek energetyczny i za to, ile będziemy mogli jeść po ukończeniu diety odchudzającej.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19400750/