Witaj!
Białko serwatkowe jest jednym ze składników mleka zastępczego, które podaje się nawet noworodkom. Warto też wiedzieć, że białka serwatkowe mają pozytywny wpływ na zdrowie w tym także na odporność organizmu.
Tak naprawdę dla organizmu białko pochodzące z mleka, a w tym także białko serwatkowe, białko z mięsa, z jaj, czy z serów, jest tym samym rodzajem makroskładnika i każde wpływa podobnie na rozwój.
Należy jednak zwrócić uwagę na jeden czynnik, który w tym przypadku jest istotny. Mam tutaj na myśli, utrzymanie zalecanej puli białka, która musi być dostosowana do poziomu aktywności, wieku i wagi.
Można jednak przyjąć, że jeden czy nawet trzy szejki w tygodniu, które będą składały się z mleka i powiedzmy 15-20 g odżywki białkowej nie spowodują żadnego ryzyka zdrowotnego. Taka ilość białka jest równoważna ze 100 g mięsa drobiowego lub 3 jajami. Po prostu w dni, w które Twoje dziecko otrzymuje szejka białkowego, możesz zmniejszyć ilość produktów białkowych, które podajesz mu w innych posiłkach.
Trzeba też pamiętać, że odżywki serwatkowe nie są żadnym chemicznym produktem i powstają w procesie odfiltrowania białka znajdującego się w mleku. Proces ten powoduje redukcję tłuszczu i węglowodanów, a pozostałość, to w większości białko.