Witaj!
Jeśli kupujesz jaja od jednego producenta i znajduje się ono w tym samym opakowaniu, to ciężko podejrzewać, że ta jedyna kura z tejże hodowli, była karmiona, czymś innym niż pozostałe kury. Dlatego podejrzewać można trzy sytuacje.
Po pierwsze, kura mogła być chora, stąd inny zapach jaja. Po drugie, jajo mogło być starsze (gdzieś się zapodziać u producenta), a ostatnia możliwość to niewidoczne uszkodzenie skorupki, które spowodowało przedwczesne starzenie się jaja.
Jeśli jednak, poza tym lekko innym zapachem jaja po rozbiciu, nie wygląda inaczej od pozostałych, to warunkowo, po odpowiedniej obróbce termicznej jajo można spożyć. W przypadku gdy zapach jest rażąco nieprzyjemny, a jajo po rozbiciu wygląda inaczej niż te świeże, to konsumpcję należałoby stanowczo odradzić. W tym ostatnim przypadku możesz ryzykować zatruciem.
Taki problem zdarzył się prawie każdej osobie z nas i jest to niewielka uciążliwość, jeśli to było pierwsze wbite jajo na patelnie czy do miski. Gorzej, gdy jest to jedno z ostatnich do kompletu. Wtedy żal wyrzucić całość.
Jeśli ze źródła, które kupujesz, problem taki zdarza się częściej, to po prostu bądź ostrożny i po prostu wbijaj pojedynczo jajka do kubka, a następnie dopiero na patelnie. W przypadku gdy gotujesz jaja, to po prostu to odbiegające wyrzuć.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37370410/