Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Zapytaj

Do jakiej temperatury białko i kreatyna nie tracą swoich właściwości?

Dzień dobry, do jakich temperatur swoich właściwości nie tracą białko i kreatyna ?

_Anrzej 2.2 12 grudnia 2023
Ekspert odpowiada

Nie wiem, na jaką okoliczność o to pytasz, ale sądzę, że chodzi Ci o warunki przechowywania odżywek białkowych i suplementów kreatynowych.

Wprawdzie białka są łańcuchami aminokwasów, ale łańcuchy te wiążą się i fałdują w struktury wyższego rzędu, warunkujące aktywność biologiczną danego białka. Natomiast w temperaturach powyżej 40 stopni białka zaczynają ulegać denaturacji, co wiąże się z utratą ich aktywności biologicznej.

Jednak wartość odżywcza zdenaturowanych białek się nie zmienia, albowiem nadal są one dla organizmu źródłem takich samych proporcji aminokwasów. Może to mieć jednak negatywne znaczenie dla białek, które poza wartością odżywczą, wykazują swoistą aktywność biologiczną, przedostając się z układu trawiennego do krwiobiegu. Mowa tu przede wszystkim o białkach serwatkowych. Tak więc np. dodatek odżywki serwatkowej do omleta to nie jest najlepszy pomysł, bo wprawdzie wartość odżywcza pozostaje, to jednak tracimy cenną dla zdrowia i mięśni aktywność biologiczną białek serwatkowych.

Jeżeli natomiast chodzi o kreatynę, to jest to substancja zdecydowanie bardzo odporna na temperaturę. W wykonanych pod tym kątem badaniach molekuły kreatyny nie ulegały dezaktywacji przechowywane w temperaturze 60 stopni przez okres 44 miesięcy. Na temperaturę jest już jednak wrażliwa kreatyna w roztworze i zaczyna się rozpadać powyżej 25 stopni. Dlatego jeżeli rozpuścimy już kreatynę, to najlepiej wypić ją bezpośrednio, a jeżeli już musimy taki roztwór przechować, to tylko lodówce i nie dłużej jak kilka dni. Więcej o możesz dowiedzieć się na temat stabilności kreatyny z lektury tej publikacji naukowej:

https://encyclopedia.pub/entry/20219  

Sławomir Ambroziak Farmakolog 13 grudnia 2023
0

Pytałem na okoliczność pieczenia. Z odpowiedzi wynika że oprócz waloru smakowego to po obróbce termicznej rzędu 180-200°C nic nie zostanie ani z białka ani z kreatyny. Dobrze zrozumiałem ?

_Anrzej 2.2 14 grudnia 2023
Ekspert odpowiada

W temperaturze 180 stopni kreatyna zachowywała swoją stabilność. O wyższych temperaturach nie widziałem informacji naukowych, ale może po prostu tego nie badano. Należy jednak podejrzewać, że kreatyna przetrwa piecznie.

Jeżeli natomiast chodzi o białko, to użycie go do pieczenia nie zmieni jego wartości odżywczej. Natomiast pozbawi go jego aktywności biologicznej. Dotyczy to głównie białek serwatkowych, które stosujemy nie tylko jako źródło aminokwasów, ale również jako suplement zdrowotny, m.in. wspomagający układ odpornościowy. Do pieczenia możesz używać więc przykładowo białek jajecznych, które zresztą najlepiej się do tego nadają. 

Sławomir Ambroziak Farmakolog 15 grudnia 2023
0

Jasne, dzięki

_Anrzej 2.2 15 grudnia 2023
Pytania które mogą Ciebie zainteresować
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Polecane artykuły