Witaj!
Jeśli korzystasz z gotowych frytek i bierzesz ich np. 600 g, to w pierwszej kolejności wpisujesz tę wartość, która wynika z etykiety. Czyli zupełnie przykładowo pisząc, jeśli 100 g frytek ma 100 kcal, to porcja 600 g będzie miała 600 kcal.
Jednak to nie wszystko. Trzeba mieć na uwadzę, że frytki wchłoną z pewnością jakąś część tłuszczu, w jakim je smażysz. Z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że ta ilość kalorii (pochodzących ze wchłoniętego tłuszczu) będzie przewyższała tą, które mają same frytki.
Niestety frytki smażone w oleju to gąbka, która chłonie tłuszcz. Ilość wchłoniętego tłuszczu można ograniczyć, kiedy wsypujesz frytki do bardzo rozgrzanego oleju. Nadal jednak będzie to zgadywanie, bo nie da się oszacować precyzyjnie tej ilości. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem pod kątem żywieniowym, zdrowotnym, a także pozwalającym oszacować ilość kalorii, będzie skorzystanie z piekarnika, a najlepiej z frytownicy beztłuszczowej.
Ja osobiście często korzystam z frytownicy beztłuszczowej, przygotowując z nich frytki własnej roboty z ziemniaków, batatów i innych warzyw.
Przygotowane warzywa, skrapiam konkretną ilością oleju, który w tym przypadku można precyzyjnie policzyć i piekę w frytownicy beztłuszczowej. Takie rozwiązanie właśnie Tobie rekomenduje.