Witaj!
Osoby, które liczą kalorie najczęściej wykonują swoje wyliczenia na podstawie suchych lub surowych produktów jeszcze przed obróbką termiczną. Jest to najbardziej poprawny i precyzyjny sposób na obliczenie kalorii. Tyczy się to zarówno kasz, makaronów, ryży, płatków jak i mięs, warzyw (przed usmażeniem, ugotowanie upieczeniem).
W większości kalkulatorów kalorii znajdziesz produkty z tabelką kaloryczności przed obróbką termiczną. Z racji, że różne typy obróbki powodują różną utratę płynów, może skutkować to błędami obliczeniowymi. Dlatego, ważenie po obróbce jest gorszym wyborem.
Ile kalorii mają poszczególne składniki pożywienia?
1g węglowodanów = ok 4 kcal
1g białka = ok 4 kcal
1g tłuszczu = ok 9kcal
Zauważ, że produkty sypkie takie jak mąką, ryż, makaron, kasza, płatki owsiane, jaglane itd. zawierają bardzo podobną ilość kalorii. To właśnie dlatego, że składają się w przewadze z węglowodanów i białka, lub samych węglowodanów - np. cukier. Dlatego 100g produktu najczęściej ma ok 368-380 kcal na 100g.
A teraz odpowiadając precyzyjnie na Twoje pytanie. Jeśli do takich płatków dodasz wodę, to oczywiście waga całego dania wzrośnie, ale nie ma to żadnego znacznie, gdyż woda nie ma kalorii. Jednak, gdy do takich płatków dodasz mleko, to kaloryczność dania musisz powiększyć o wartość dodanego mleka.
Zawsze patrz na zawartość opakowania a nie porcji po przyrządzeniu.( producenci podają rożnie)
Kupne musli oraz owsianki z dodatkami
Kupując płatki w sklepie warto spojrzeć na ich skład. Staraj się wybierać produkt, który jest jak najmniej przetworzony i nie zawiera dodatków cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Najlepszym wyborem będą zwykłe płatki owsiane górskie bez dodatków, bądź płatki jaglane czy płatki ryżowe, orkiszowe itd. Wybór jest spory, więc z pewnością i Ty znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Jeśli chodzi o dodatki, to zdrowszym wyborem będzie skomponowanie własnej mieszanki musli. Moją ulubioną opcją na śniadanie jest właśnie owsianka z odżywką białkową dodatkiem orzechów włoskich oraz odrobiną suszonych bądź świeżych owoców - wszystko zależy okresu, pory roku i dostępności owoców.
Także bardzo sobie cenię suszoną żurawinę i suszone jagody goji.