Witaj!
Jeśli chodzi Ci o te popularne zestawy mieszanek warzyw, które właśnie występują pod tą nazwą, to wartość kaloryczną masz podaną na 100 g surowego produktu. Natomiast w przypadku warzyw, które sam będziesz robił, to również bierzesz ich wagę przed obróbką termiczną. Czyli wkładasz je na wagę przed smażeniem, gotowanie czy pieczeniem.
Dodam jeszcze, że w przypadku warzyw mrożonych, ważysz je przed rozmrożeniem.
Ważne jednak, aby podczas tych procesów uwzględnić również wartość kaloryczną tłuszczu i innych dodatków, które używasz np. do smażenia. Niekiedy taki dodatek stanowi niemałą część kaloryczności gotowego dania. Przecież zdarza się, że warzywa mają po 30-50 kcal w 100 g, a porządna łyżka oliwy ma tych kalorii prawie 150 kcal. Warzywa to w dużej części woda, a tłuszcz, to skoncentrowane źródło energii.
Oczywiście nie oznacza to, że należy go unikać, bo jest to niezwykle istotny składnik diety sportowca i każdego osoby, która dba o zdrowie, szczególnie jeśli stosujemy oliwę z oliwek.
Oliwa - https://ergo-log.com/olive-oil-reduces-chance-of-developing-nearly-all-kinds-of-cancer.html