Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Zapytaj

Liczenie kalorii - warzywa na patelnię

Kiedy ważyć warzywa na patelnię ? Przed czy po usmażeniu?

wi1czek 15 maja 2023
Ekspert odpowiada

Witaj!

Jeśli chodzi Ci o te popularne zestawy mieszanek warzyw, które właśnie występują pod tą nazwą, to wartość kaloryczną masz podaną na 100 g surowego produktu. Natomiast w przypadku warzyw, które sam będziesz robił, to również bierzesz ich wagę przed obróbką termiczną. Czyli wkładasz je na wagę przed smażeniem, gotowanie czy pieczeniem. 

Dodam jeszcze, że w przypadku warzyw mrożonych, ważysz je przed rozmrożeniem. 

Ważne jednak, aby podczas tych procesów uwzględnić również wartość kaloryczną tłuszczu i innych dodatków, które używasz np. do smażenia. Niekiedy taki dodatek stanowi niemałą część kaloryczności gotowego dania. Przecież zdarza się, że warzywa mają po 30-50 kcal w 100 g, a porządna łyżka oliwy ma tych kalorii prawie 150 kcal. Warzywa to w dużej części woda, a tłuszcz, to skoncentrowane źródło energii. 

Oczywiście nie oznacza to, że należy go unikać, bo jest to niezwykle istotny składnik diety sportowca i każdego osoby, która dba o zdrowie, szczególnie jeśli stosujemy oliwę z oliwek. 

Oliwa - https://ergo-log.com/olive-oil-reduces-chance-of-developing-nearly-all-kinds-of-cancer.html

Inez Gorońska Mistrzyni Polski 15 maja 2023
0
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Polecane artykuły