witam tydz temu w środę kopnąłem z tzw. "pantery" i poczułem silny ból łydki,ledwo doszedłem do domu i odrazu do łóżka spać. rano wstałem i dosłowny paraliż nogi. łydka mi spuchła była 2 x większa niż powinna. pojechałem do chirurga. pomacał podotykał mowi ze złamana nie jest iże pozrywałem prawdopodobnie włókna mięśniowe łydki i może być tam krwiak.zalozyl szyne przepisal ketonal + altacet i dowidzenia. wrocilem do domu, w szynie przespałem jedna noc.3 dni nie moglem chodzic. po 3 dniach juz jakos mogłem stanąc na nogę chociaż bolała.była wtedy jeszcze napuchnięta. 2 dni pochodziłem ,opuchlizna zeszła,mięsien łydki stał się już luźny jak w drugiej sprawnej nodze,ale za to zaczął mnie mocno bolec gdy chce stanac na tą nogę i znów muszę chodzić z kulą. w dodatku łydka gdzieniegdzie zrobiła się jakas zółta jakbym miał siniaka.biore ketonal i smaruję mięsień maścią voltaren,trochę pomaga. mija już tydzien a ja chodzić nie mogę jak normalny człowiek. czy ten ból miesnia i zniknięcie opuchlizny to dobra oznaka ?czy mam się bac ze miesien juz sie nie odnowi ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
jak wygląda kopniecie z pantery? zerwanie włókien mięśniowych czyli nie wszystkich, prawdopodobnie naderwanie mięśnia w tym wypadku, nie forsuj nogi tkanka musi sie zrosnąć a to potrwa, najlepiej udaj sie na usg i do konkretnego ortopedy sportowego który obejrzy czy to aby na pewno to , ketonal bierz tylko przeciwbólowo, lekarz powinien dodatkowo przepisac jakies leki przeciw zapalne.
przy naderwaniach pojawiaja się krwiaki czyli krew sie rozlewa można powiedziec podskórnie i widac siniaki, to że jest żółte to znaczy ,że sie zagoił, ale nie wyleczył oczywiście;p
mięsien sie odnowi ale dopiero po zrośnięciu go rozciągaj i przez najbliższy czas bedzie słabszy , możliwe ze wróci do ponownej sprawności siłowej jak sie nim dobrze zaopiekujesz.
dodam, że jeżeli to poważne naderwanie , i zaczniesz mocno forsować mięsień to go zerwiesz a potem to tylko operacyjnie leczą:)
przy naderwaniach pojawiaja się krwiaki czyli krew sie rozlewa można powiedziec podskórnie i widac siniaki, to że jest żółte to znaczy ,że sie zagoił, ale nie wyleczył oczywiście;p
mięsien sie odnowi ale dopiero po zrośnięciu go rozciągaj i przez najbliższy czas bedzie słabszy , możliwe ze wróci do ponownej sprawności siłowej jak sie nim dobrze zaopiekujesz.
dodam, że jeżeli to poważne naderwanie , i zaczniesz mocno forsować mięsień to go zerwiesz a potem to tylko operacyjnie leczą:)
...
Napisał(a)
ciekawe kiedy wroce do pracy, bo chcialbym juz od poniedzialku. ale chyba to nie realne bo dalej nie moge chodzic :/
...
Napisał(a)
zależy czym sie zajmujesz, powinienes w szynie dac rade jakos sie poruszać
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Ból pleców podczas stania.
Następny temat