Szacuny
1
Napisanych postów
10
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
512
Doznalem złamania szczęki, nie obedzie sie bez szyn. posiedze w tym pare miesiecy. Najgorsze, ze mialem zaczynac redukcje, a tu pech. Przez najblizszy czas bede jadl za pomoca slomki. I zastanawiam sie czy da sie sprowadzic diete do postaci "plynnej"? Mam na mysli to, ze bialko dostarczalbym w postaci odzywki, kaszek mlecznych...; tluszcze wiadomo - to nie problem(oliwa, olej kokosowy, omega-3 w tabletkach), co do wegli to zakladam bardzo male spozycie (chce wejsc na CKD), wiec z tym jakos by juz poszlo. Co o tym sadzicie?? Wypali??
Zmieniony przez - cymekkk w dniu 2008-03-12 01:38:21
Szacuny
6313
Napisanych postów
78019
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766910
Pęknięta lub złamana szczęka jest urazem dość powszechnie występującym u osób uprawiających sporty walki, takie jak: boks, kick-boxing, czy mma. Dochodzi do nich również w wyniku wypadków samochodowych, rowerowych, czy pieszych. Bez wątpienia, w przypadku podejrzenia tego typu urazu należy udać się do lekarza, ortopedy, który zdiagnozuje problem, zlecając wykonanie RTG i określić jaką drogę obrać w celu leczenia problemu. Jeżeli pękniecie, jest niewielkie, z reguły wystarczy założenie:
- metalowej szyny przymocowanej do zębów z użyciem drutów,
- akrylowej szyny z metalowymi elementami,
- aparat Gunninga.
W przypadku bardziej poważnych złamań, z przemieszczeniem lub odłamaniami wymagany jest bardziej poważny zabieg operacyjny. W obu przypadkach rekonwalescencja trwa dość długo, około 2, a nawet 3 miesięcy. W tym czasie znacznie utrudnione jest spożywanie pokarmów i zachowanie odpowiedniej higieny. Niezbędne jest spożywanie pożywienia mielonego do postaci koktajli lub smoothie. W tym celu przydatne będą odżywki białkowe:
Szacuny
1
Napisanych postów
10
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
512
Juz tydzien chodze w tym kagancu i problem sie zaostrza. W ciagu dnia zjadam 1-2 jogurty i max 3 gorące kubki. Po prostu wiecej nie daje rady, czuje sie najedzony. Nie chce myslec co sie stanie w ciagu najblizszych 5 miesiecy. Od wtorku wprowadzam odzywke bialkowa (2 razy dzienie) zeby zmniejszyc spadki. Mysle tez aby kupic jakis gainer. Znacie jakies inne plynne posilki?
Szacuny
3
Napisanych postów
3513
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
17665
z 1 Marca nabawiłem sie takiej samej kontuzji złamanie szczeki w 2 mscach ponosze to od 8-12 tygodni
jestem tydzien po zadrutowaniu zyc sie niechce pije 2 razy dziennie odzywke białkowa i jogurty ale juz mi to zbrzydło niemoge przełknac zbiera sie na wymioty
jestem osłabiony kreci sie w głowie schudłem juz z 10 kg i jest lipa nie wiem czy przez to przejde jest rzeźnia
"I promise one thing, lots of violence." - Wanderlei Silva
Doradca w dziale Scena MMA i K-1
Autor www.fight24.pl
Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
no to witam w klubie,ja dopiero 5 tygodni,po wieloodlamowym zlamaniu zuchwy,ja nie mam szyny bo mam wstawione plytki podtrzymujace to,dzis robilem rentgen i powiedzieli mi ze zrosla sie w polowie dopiero,schudlem 8kg,moge jesc tylko miekkie rzeczy.Wy to juz pewnie ok bo od marca minely 3 miesiace...
Szacuny
10
Napisanych postów
1289
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
10818
ilu chlopakow z polamanymi szczekani , jak zescie to sobie zrobili na treningu sam chce zaczac cwiczyc box ale boje sie ze tez dostane jakiejsc kontuzji , a kulturystyka to cale moje zycie chyba tepresji bym dostal jak bym nie mogl jesc jak czlowiek az 5 miechot , tyle to az trwa?
Szacuny
3
Napisanych postów
3513
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
17665
mozna i tyle nie raz szybciej ale wiesz u mnie akurat byla wersja hardcore 3 miechyb bez niczego - 10 kg w doł
do tego teraz przez najblizesz 2-3 meichy niemoge ejsc nic twardego nie moge nawet mocniej byc pukniety w szcene
"I promise one thing, lots of violence." - Wanderlei Silva
Doradca w dziale Scena MMA i K-1
Autor www.fight24.pl