witam
parę dni temu postanowiłam coś ze sobą zrobić (między innymi zgubić trochę fatu i wrócić do formy sprzed paaaaru lat);
mam 22 lata,przy 181cm wzrostu obecnie ważę 79kg; no i jak w temacie mam wstawiony sztuczny (bezcementowy) staw biodrowy (2008 rok);
moją pasją są podróże- szczególnie łażenie po górach; przed operacją, mając doszczętnie zjechaną chrząstkę stawową zasuwałam o kulach (100% odciążony staw) po parę kilometrów w jaskiniach albo na łatwiejszych szlakach górskich; po operacji musiałam przystopować i...zrobił się ze mnie taki no trochę klusek :) no ale chcę wziąć się w garść i zmienić swoje nawyki i żywieniowe i 'ruchowe';
co do ćwiczeń to no problem jest taki, że powinnam jak najmniej obciążać staw biodrowy, więc odpada: bieganie; ćwiczenia z obciążeniem na stojąco, przysiady; na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy...
mój wstępny plan działania jest taki:
I. odżywianie (rzecz jasna z jadłospisu odpada makszit i takie tam):
1.śniadanie (7-8):
-płatki owsiane gotowane na mleku + pół banana/rodzynki + orzechy/migdały
albo: jajecznica z warzywami/ jajka gotowane + warzywa
2. II śniadanie (11-12)
-kanapeczka z chlebem razowym + pierś z indyka/kurczaka/jakaś chuda szynka + warzywka
3. obiad (ok. 15-16)
-ciemny ryż/makaron pełnoziarnisty
-pieczona ryba/ pierś kurczaka
-warzywa + oliwa z oliwek
trening (ok.18)
4.podwieczorek (ok.20)
-jogurt naturalny miksowany z bananami
5.kolacja (ok.22)
-serek wiejski + odrobina jogurtu naturalnego + szczypior + rzodkiewka (+ czosnek)
II. ćwiczenia (obwódx2):
Pn:
Unoszenie zgiętych nóg wisząc na drążku 12-15
Napinanie mięśni brzucha leżąc 12-15
Wyciskanie baniaków z wodą siedząc 8-10
Uginanie przedramion z baniakami z wodą siedząc 10-12
Uginanie nadgarstków z baniakiem z wodą 12-15
Pompki z oparciem na kolanach 10-12
orbitrek 30min
Wtorek:
basen 45min / orbitrek 60min
Środa:
Wspięcia na palce na jednej nodze 15-20
Podciąganie na drążku podchwytem ze stopami opartymi o krzesło 10-12
(tu już mi się kończą ćwiczenia znalezione na forum, które mogę wykonywać, więc pomyślałam, żeby włączyć część tych które wykonywałam w trakcie rehabilitacji:)
podnoszenie się na parę centymetrów w pozycji siedzącej ze stołka barowego; utrzymać 5sek,opuścić; 10-12
leżę na plecach,wzdłuż ściany i próbuję wyprostowaną nogą ją "przesunąć";5sek-> rozluźnić; 15
leżę na plecach jedną nogę uginam 90stopni w kolanie, drugą nogę prostuję wzdłuż uda tej zgiętej;5sek wytrzymać; 8-9
nic więcej nie przychodzi mi do głowy :( jakieś sugestie?
orbitrek - 20min
Czwartek - basen 45min / orbitrek 60min
Piątek - plan z poniedziałku
Sobota - basen 45min / orbitrek 60min
Niedziela- wolne
Poniedziałek- plan ze środy, itd.
Tak bym to widziała mniej więcej..będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie sugestie i pomoc w weryfikacji ćwiczeń i odżywiania
pozdrawiam!
parę dni temu postanowiłam coś ze sobą zrobić (między innymi zgubić trochę fatu i wrócić do formy sprzed paaaaru lat);
mam 22 lata,przy 181cm wzrostu obecnie ważę 79kg; no i jak w temacie mam wstawiony sztuczny (bezcementowy) staw biodrowy (2008 rok);
moją pasją są podróże- szczególnie łażenie po górach; przed operacją, mając doszczętnie zjechaną chrząstkę stawową zasuwałam o kulach (100% odciążony staw) po parę kilometrów w jaskiniach albo na łatwiejszych szlakach górskich; po operacji musiałam przystopować i...zrobił się ze mnie taki no trochę klusek :) no ale chcę wziąć się w garść i zmienić swoje nawyki i żywieniowe i 'ruchowe';
co do ćwiczeń to no problem jest taki, że powinnam jak najmniej obciążać staw biodrowy, więc odpada: bieganie; ćwiczenia z obciążeniem na stojąco, przysiady; na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy...
mój wstępny plan działania jest taki:
I. odżywianie (rzecz jasna z jadłospisu odpada makszit i takie tam):
1.śniadanie (7-8):
-płatki owsiane gotowane na mleku + pół banana/rodzynki + orzechy/migdały
albo: jajecznica z warzywami/ jajka gotowane + warzywa
2. II śniadanie (11-12)
-kanapeczka z chlebem razowym + pierś z indyka/kurczaka/jakaś chuda szynka + warzywka
3. obiad (ok. 15-16)
-ciemny ryż/makaron pełnoziarnisty
-pieczona ryba/ pierś kurczaka
-warzywa + oliwa z oliwek
trening (ok.18)
4.podwieczorek (ok.20)
-jogurt naturalny miksowany z bananami
5.kolacja (ok.22)
-serek wiejski + odrobina jogurtu naturalnego + szczypior + rzodkiewka (+ czosnek)
II. ćwiczenia (obwódx2):
Pn:
Unoszenie zgiętych nóg wisząc na drążku 12-15
Napinanie mięśni brzucha leżąc 12-15
Wyciskanie baniaków z wodą siedząc 8-10
Uginanie przedramion z baniakami z wodą siedząc 10-12
Uginanie nadgarstków z baniakiem z wodą 12-15
Pompki z oparciem na kolanach 10-12
orbitrek 30min
Wtorek:
basen 45min / orbitrek 60min
Środa:
Wspięcia na palce na jednej nodze 15-20
Podciąganie na drążku podchwytem ze stopami opartymi o krzesło 10-12
(tu już mi się kończą ćwiczenia znalezione na forum, które mogę wykonywać, więc pomyślałam, żeby włączyć część tych które wykonywałam w trakcie rehabilitacji:)
podnoszenie się na parę centymetrów w pozycji siedzącej ze stołka barowego; utrzymać 5sek,opuścić; 10-12
leżę na plecach,wzdłuż ściany i próbuję wyprostowaną nogą ją "przesunąć";5sek-> rozluźnić; 15
leżę na plecach jedną nogę uginam 90stopni w kolanie, drugą nogę prostuję wzdłuż uda tej zgiętej;5sek wytrzymać; 8-9
nic więcej nie przychodzi mi do głowy :( jakieś sugestie?
orbitrek - 20min
Czwartek - basen 45min / orbitrek 60min
Piątek - plan z poniedziałku
Sobota - basen 45min / orbitrek 60min
Niedziela- wolne
Poniedziałek- plan ze środy, itd.
Tak bym to widziała mniej więcej..będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie sugestie i pomoc w weryfikacji ćwiczeń i odżywiania
pozdrawiam!