
Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie.
Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach interwencji):
- 1258 kcal dziennie,
- 80,5 g białka dziennie,
- 97 g węglowodanów dziennie,
- 62.6 g tłuszczów dziennie,
- 25.6% energii z protein dziennie,
- 28.9% energii z węglowodanów dziennie,
- 42.7% energii z tłuszczów dziennie.
Dieta niskotłuszczowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach interwencji):
- 1418 kcal dziennie,
- ~67.4 g białka dziennie,
- 193 g węglowodanów dziennie,
- 45.3 g tłuszczów dziennie,
- 19.0% energii z protein dziennie,
- 52.9% energii z węglowodanów dziennie,
- 27.5% energii z tłuszczów dziennie.
Tak naprawdę obie te diety są specyficzne i nietypowe. Nazwałbym je niskotłuszczowymi, bo podaż 45.3 – 62.6 g tłuszczu dla osoby ważącej ponad 95 kg jest zdecydowanie zbyt mała. Diety charakteryzują się przede wszystkim zbyt małą podażą energii dla osoby ważącej od 96.3 do 97.9 kg! Ponadto bezsensowna i błędna jest ilość protein, co miało wpływ na kiepskie wyniki stosowania obu programów. 60 uczestników (82%) w grupie o niskiej zawartości tłuszczu i 59 (79%) w grupie niskowęglowodanowej zakończyło interwencję.
Efekty
Po 12 miesiącach u uczestników stosujących dietę niskowęglowodanową odnotowano:
- większy spadek masy ciała (średnia różnica zmian wynosiła 3,5 kg),
- większy spadek masy tkanki tłuszczowej: 1,5%,
- lepszy stosunek cholesterolu całkowitego do HDL (średnia różnica zmian -0,44),
- większy spadek stężenia trójglicerydów (średnio -0,16 mmol / L do -14.1 mg / dL),
- większy wzrost poziomu cholesterolu HDL (średnia różnica zmian 0,18 mmol / L [7,0 mg / dL].
- w porównaniu do osób na diecie niskotłuszczowej.
Osoby na diecie niskotłuszczowej straciły średnio 1.8 kg, na diecie niskowęglowodanowej średnio 5.3 kg (stąd różnica 3.5 kg między grupami).
Wnioski
W tym przypadku dieta niskowęglowodanowa sprawdziła się lepiej, niż dieta niskotłuszczowa. Obie diety miały o wiele zbyt małą kaloryczność i zawierały dwukrotnie za mało protein. To sprawiło, iż osiągnięte rezultaty są tak słabe.
Referencje: 1.Lydia A. Bazzano „Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets A Randomized Trial” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428290/
