
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe), w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi na ile jej dostarczanie jest bezpieczne dla zdrowia.
Na podstawie przeanalizowanych danych stwierdza się, że dla zdrowej populacji dorosłych umiarkowane, dzienne spożycie kofeiny w dawce do 400 mg dziennie (co odpowiada 6 mg na kg masy ciała u osoby o wadze 65 kg) nie jest związane z działaniami niepożądanymi, takimi jak:
- ogólna toksyczność,
- wpływ na układ krążenia,
- wpływ na stan kości i równowagę wapnia (przy założeniu, iż dana osoba dostarcza wystarczającą ilość wapnia),
- zmiany w zachowaniu,
- zwiększona zachorowalność na raka,
- wpływ na płodność,
W przeliczeniu na standardowe porcje kawy jest to około 4-6 filiżanek ( w zależności od mocy )
Dane pokazują również, że kobiety w wieku rozrodczym i dzieci powinny przyjmować kofeinę z zachowaniem zdrowego rozsądku, gdyż nadmierne dostarczanie kofeiny nie jest tu zalecane. Na podstawie dostępnych danych sugeruje się, że kobiety w wieku reprodukcyjnym powinny spożywać mniej niż 300 mg kofeiny dziennie (co odpowiada 4.6 mg kg masy ciała dla 65 kg osoby), podczas gdy dzieci powinny spożywać mniej niż 2.5 mg kofeiny na kg masy ciała dziennie.
Referencje: Nawrot P1, Jordan S, Eastwood J, Rotstein J, Hugenholtz A, Feeley M. “Effects of caffeine on human health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12519715
