
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty) często wywołują nadmierne wytwarzanie insuliny, dlatego są kontrowersyjne w podczas odchudzania. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Istnieje przekonująca teoria dotycząca wpływu zachodnich diet na przeżywalność i występowanie nowotworów.
Wpływ różnych produktów na glikemię jest kluczowy dla diabetyków, gdyż muszą oni skorygować dawkę insuliny względem ilości cukrów. Nie bez znaczenia jest również wpływ na insulinę, nawet dla osób zdrowych, gdyż może mieć to wpływ chociażby na samopoczucie czy na jakość treningu.
Mleko a cukrzyca
Naukowcy z University of Surrey w Wielkiej Brytanii badali odpowiedź na różne rodzaje mleka u ośmiu cukrzyków insulinozależnych (z cukrzycą typu I). Po całonocnym poście badanym (w wieku 20–45 lat) podano śniadanie zawierające dwa herbatniki (20 g węglowodanów) z:
- 500 ml zwykłego beztłuszczowego mleka (25 g laktozy),
- 500 ml nowego mleka beztłuszczowego o niskiej zawartości laktozy (3,75 g laktozy i 4,25 g fruktozy).
Wyniki badania
- maksymalne zwiększenie stężenia glukozy w osoczu było wyższe po klasycznym mleku
- stężenie wzrosło o ~83% przy klasycznym mleku oraz o 65% przy beztłuszczowym o niskiej zawartości laktozy
- końcowe stężenie glukozy we krwi po 3 h było wyższe po klasycznym mleku, w porównaniu do beztłuszczowego o niskiej zawartości laktozy
Jakie mleko dla diabetyków?
Wyniki badania sugerują, że mleko beztłuszczowe o niskiej zawartości laktozy może być odpowiednie w przypadku stosowania diet dla diabetyków i innych schematów żywieniowych przeznaczonych dla osób odchudzających się, ze względu na niższą wartość energetyczną. Mleko beztłuszczowe o niskiej zawartości laktozy wywiera o wiele mniejszy wpływ na stężenie glukozy we krwi i w konsekwencji stężenie insuliny (u zdrowych osób) lub konieczną dawkę insuliny (u cukrzyków typu I).
Referencje:
J. Wright, V. Marks1 & S. Salminen „Blood glucose and plasma insulin responses to fat-free milk and low-lactose fat-free milk in young type 1 diabetics” https://link.springer.com/article/10.1007/BF02023811

a do tego po jaki kij kupować mleko z laktozą, nawet jak nie ma się nietolerancji?
Mleko zawiera naturalnie występującą laktozę, a w artykule nie ma nic apropo dodania dodawania jej.
mam na myśli wybór miedzy mlekiem dostępnym na półkach sklepowych - masz zwykłe i bez