Białko zwierzęce czy roślinne - jaka jest różnica?

Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych.

Mięśnie zbudowane są z białek, a białka są niezbędne do wypracowania masy mięśniowej, dlatego tak ważne jest, aby wraz z dietą dostarczać odpowiednią ilość protein. Wysoki udział białka w diecie sprzyja odchudzaniu i zachowaniu szczupłej sylwetki.

Białko możemy pozyskiwać ze źródeł pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, jaka jest między nimi różnica.

Profil aminokwasowy

Białka zbudowane są z mniejszych cegiełek zwanych aminokwasami. Aminokwasy dzielimy na endogenne, czyli takie, które organizm jest w stanie sam wytworzyć, oraz egzogenne, czyli takie, które muszą zostać dostarczone z zewnątrz wraz z pożywieniem. Aminokwasów egzogennych jest 9 i są to: fenyloalanina, metionina, treonina, walina, izoleucyna, leucyna, tryptofan, lizyna, histydyna. (W kontekście osób aktywnych, warto umieścić tu także argininę)

Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają równowagę wszystkich potrzebnych nam aminokwasów, w przeciwieństwie do większości białek pochodzących z roślinnych, które nie są pod tym względem optymalne. Białka roślinne są często ubogie w metioninę, tryptofan, lizynę i izoleucynę.

Składniki odżywcze, których więcej znajduje się w białkach pochodzenia zwierzęcego

mięso białko zwierzęce

Poza innym składem aminokwasów, białko pochodzenia zwierzęcego zawiera wiele składników odżywczych, których często brakuje w pokarmach roślinnych.

Należą do nich:

Witamina B12: znajduje się głównie w rybach, mięsie, drobiu i produktach mlecznych. Osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, powinny suplementować witaminę B12.

Witamina D: znajduje się w tłustych rybach, jajkach i nabiale. Witaminę D trudno w odpowiedniej ilości dostarczyć wraz z dietą.

DHA (kwas dokozaheksaenowy): jest niezbędnym tłuszczem omega-3 występującym w tłustych rybach. Jest on ważny dla zdrowia mózgu.

Żelazo: znajduje się głównie w mięsie, zwłaszcza w mięsie czerwonym. Jest to tak zwane żelazo hemowe, które jest znacznie lepiej wchłaniane przez organizm, niż żelazo niehemowe, które pochodzi z pokarmów roślinnych.

Cynk: występuje głównie w źródłach białka zwierzęcego, takich jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Jest również łatwiej wchłaniany i wykorzystywany ze źródeł białka zwierzęcego.

Oczywiście istnieje również wiele składników odżywczych, które znajdują się w roślinach, a których brakuje w żywności pochodzenia zwierzęcego. Dlatego tak ważna jest urozmaicona dieta składająca się zarówno z produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Uwaga na przetworzone produkty mięsne!

Przetworzone produkty mięsne, takie jak konserwy, kiełbasy, kabanosy, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy oraz nowotworów. Diety bogate w białko roślinne wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Ryzyko chorób serca

Badanie wykazało, że dieta bogata w białko roślinne (około połowa źródeł białka pochodziła ze źródeł roślinnych) obniżyła ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca bardziej, niż standardowa dieta oparta głównie o produkty odzwierzęce.

choroby serca

Zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2

Pewne badanie wykazało, że zastąpienie (w tygodniu) dwóch porcji czerwonego mięsa roślinami strączkowymi zmniejszyło poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Ochrona przed przyrostem wagi

Wykazano, że spożywanie jednej porcji fasoli, ciecierzycy, soczewicy lub groszku dziennie może zwiększyć uczucie sytości i dzięki temu prowadzić do lepszej kontroli masy ciała.

Polecamy również: Odżywki białkowe ranking - najlepsza odżywka białkowa

Białko zwierzęce ma również zalety zdrowotne

Białko zwierzęce jest często przedstawiane jako bezwzględnie niezdrowe, w porównaniu do białka roślinnego. Nie jest to jednak prawdą. Białko zwierzęce ma również wiele korzyści zdrowotnych, przykładem są też odżywki na bazie białek mleka.

Wykazano, że spożywanie drobiu, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca. Ludzie, którzy regularnie jedzą ryby, mają mniejsze ryzyko zawału serca, udaru mózgu i śmierci z powodu chorób serca.

Ponadto jedzenie jaj jest powiązane z utratą masy ciała. W jednym badaniu kobiety, które jadły jajka na śniadanie zamiast bajgli, odczuwały większą sytość i spożywały mniej kalorii w ciągu dnia. Spożywanie białka zwierzęcego wiąże się ze zwiększoną masą mięśniową i mniejszym ryzykiem ubytku masy mięśniowej wraz z wiekiem. 

Co wybrać, białko roślinne czy zwierzęce?

odżywka białkowa

Białka pochodzenia zwierzęcego mają pełny profil aminokwasowy, natomiast białka pochodzenia roślinnego są pod tym względem uboższe. Problem ten rozwiązali producenci odżywek białkowych, łącząc białka kilku roślin w jednej odżywce białkowej. Dzięki temu dostarczamy komplet aminokwasów w postaci pysznego szejka białkowego.

Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz kwasy tłuszczowe DHA, których brakuje w produktach pochodzenia roślinnego.

Białka pochodzenia roślinnego wykazują pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia głównie za sprawą wysokiej ilości błonnika, witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest dieta łącząca białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Jeśli stosujemy dietę wykluczającą produkty odzwierzęce, warto włączyć odpowiednią suplementację, a także łączyć różnego rodzaju produkty roślinne w celu uzyskania pełnego profilu aminokwasów.

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23636241/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8120521/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25062404/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20713902/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24820437/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25351652/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16287956/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15175590/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16841863/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18492750/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24667752/

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Spalanie

Warto przeczytać

Komentarze (8)
Anonim

tylko ze te mieso z biedronki to syf jak h** te piersi z kurczaka fee .

Anonim

jak na przecenie sie trafi to juz k***a padlina czasem

Anonim

kielbaska taka swojska ze swiniaka od dziadka to mialo smaczek

Maciejosx

"Ochrona przed przyrostem wagi" waga to urządzenie do pomiaru masy ciała... więc powinno być "Ochrona przed przyrostem masy ciala"

Bull

Owszem kolego, ale - potocznie pytamy/mówimy - jak Twoja waga? a nie jak Twoja masa ciała? oraz waga idzie mi do góry a nie moja masa ciała wzrasta.

Maciejosx

No niekoniecznie... zależy kto tak mówi

Bull

potocznie

M4lgosia

https://youtu.be/A-xrOHpDMj4

Można go też przez Netflix obejrzeć: https://www.netflix.com/ca/title/80174177