Czy gotowanie w kuchence mikrofalowej niszczy składniki odżywcze?

Popularna mikrofalówka to bardzo przydatne urządzenie, dzięki któremu wiele osób zjada ciepły posiłek. Nie zawsze chce się odgrzewać posiłek z dnia poprzedniego na patelni, w garnku czy w piekarniku i przez lenistwo wiele osób jadłoby po prostu zimne posiłki. Mikrofalówka natomiast pozwala w błyskawiczny i bezwysiłkowy sposób podnieść temperaturę dania, a nawet je ugotować. 

Urządzenie to ma jednak złą reputację, gdyż niektórzy twierdzą, że zmienia strukturę jedzenia żywności, pozbawiając ją wartości odżywczych, albo nawet sprawia, że staje się ona dla nas szkodliwa. Jak to jest z tą mikrofalówką? Czy teorie na temat jej szkodliwości są prawdziwe? Jak wpływa na składniki odżywcze zdrowej żywności, takiej jak warzywa?

Jak działa mikrofalówka?

Kuchenki mikrofalowe zamieniają energię elektryczną w fale elektromagnetyczne zwane mikrofalami. Fale te mogą stymulować cząsteczki w pożywieniu, wprawiając je w wibracje i zderzając ze sobą – co zamienia energię w ciepło. To tak, jak rozgrzewają się Twoje dłonie, gdy je pocierasz. Mikrofale wpływają przede wszystkim na cząsteczki wody, ale mogą również w mniejszym stopniu podgrzewać produkty o niskiej wilgotności. Ułatwia to szybkie przygotowanie potraw. W rzeczywistości kuchenka mikrofalowa może podgrzać jedzenie nawet sześć razy szybciej niż konwencjonalne metody, takie jak gotowanie na tradycyjnej kuchence lub pieczenie.

posiłek z mikrofalówki

Czy te fale mogą nam zaszkodzić?

Kuchenki mikrofalowe wytwarzają promieniowanie elektromagnetyczne. Może to być niepokojące ze względu na negatywne skojarzenie z promieniowaniem. Nie jest to jednak rodzaj promieniowania związany z bombami atomowymi i katastrofami nuklearnymi. Mikrofalówki wytwarzają promieniowanie niejonizujące, które jest podobne do tego z telefonu komórkowego, choć znacznie silniejsze.

A czy wiesz, że światło to również forma promieniowania elektromagnetycznego? I wcale nie jest szkodliwe — po prostu nie każde promieniowanie jest złe. Kuchenki mikrofalowe mają metalowe osłony, które zapobiegają wydostawaniu się promieniowania z kuchenki.

Jakie są zalety przygotowywania warzyw w mikrofalówce?

Przede wszystkim jest to wygodne i szybkie. Mikrofalówka ugotuje warzywa w ciągu kilku minut, czyli szybciej niż podczas gotowania konwencjonalnego na kuchence.

Warzywa gotowane w wodzie wchłaniają płyn i często stają się rozmiękłe, szczególnie jeśli gotowanie trwa bardzo długo. W mikrofalówce wykorzystuje się znacznie mniej wody, zatem problem ten praktycznie znika.

Dlaczego ludzie jedzą zbyt mało warzyw?

Często właśnie z lenistwa, gdyż nie chce im się gotować — czekać i pilnować, czy warzywa są już odpowiednio ugotowane (nie mówimy tu oczywiście o warzywach świeżych). Mając opcję przygotowania warzyw trwającą kilka minut w mikrofalówce, z pewnością częściej będziemy po nie sięgać.

Czy gotowanie w kuchence mikrofalowej niszczy wartości odżywcze warzyw?

Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić.

Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba nie jest wcale taka straszna… W jednym badaniu porównano metody obróbki warzyw pod kątem utraty przeciwutleniaczy. Ustalono wówczas, że warzywa zachowały ich najwięcej, gdy były gotowane w kuchence mikrofalowej. Największe straty zaobserwowano w długim gotowaniu w wodzie.

O czym warto pamiętać, jeśli chcemy gotować warzywa w kuchence mikrofalowej bez utraty dużej ilości składników odżywczych?

Po pierwsze, używaj małej ilości wody. Po pierwsze, nie ustawiaj długiego czasu gotowania, żeby nie doprowadzić do rozgotowania warzyw. Po drugie, używaj małej ilości wody. Zużytą wodę możesz też wykorzystać do zupy lub gulaszu, dzięki temu przemycisz witaminy, które zdążyły tam się przedostać (możesz to samo zrobić z wodą pozostałą po gotowaniu w wodzie na standardowej kuchence).

Pamiętaj też, żeby nie gotować w mikrofali w przypadkowych plastikowych pojemnikach.

Podsumowanie

Korzystanie z kuchenki mikrofalowej nie jest takie złe, jak niektórym się wydaje. Jest szybkie i wygodne, ale przy okazji warzywa zachowują większość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Kluczem jest maksymalne skrócenie czasu gotowania i użycie małej ilości wody.

Źródło

Https://pubmed.Ncbi.Nlm.Nih.Gov/7047080/

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Wiosna na pelnej

Warto przeczytać

Komentarze (0)