
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych.
Mąka migdałowa - czyli co?
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych migdałów. Proces obejmuje blanszowanie migdałów w celu usunięcia skórek, a następnie zmielenie i przesianie na drobną mąkę. Mąka migdałowa jest niezwykle bogata w składniki odżywcze.
Wartość energetyczna zależy od tego, czy mąka została odtłuszczona. Mąka ze zmielonych migdałów dostarcza niemalże 500 kcal na 100 g produktu. Częściowo odtłuszczona mąka migdałowa dostarcza około 360 kcal na 100 g, z czego 20 g to tłuszcze, 13 g węglowodany, 30 g białko.
Mąka migdałowa bogata jest w witaminę E, która działa jak przeciwutleniacz. Badania pokazują, że wyższe spożycie witaminy E wiąże się z niższymi wskaźnikami chorób serca i choroby Alzheimera.
Kolejny składnik, w który bogata jest mąka migdałowa to magnez. Odpowiednie spożycie magnezu może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, obniżyć ryzyko insulinooporności i obniżyć ciśnienie krwi.
W mące migdałowej znajdziemy również sporo błonnika, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i zapewnia większe uczucie sytości.
Zalety spożywania mąki migdałowej
1. Mąka migdałowa jest dobra dla gospodarki cukrowej. Zamiana mąki pszennej na migdałową pomoże Ci uregulować poziom cukru we krwi. W mące pszennej znajduje się bowiem duża ilość oczyszczonych węglowodanów i mała ilość substancji odżywczych. I odwrotnie, mąka migdałowa to mała ilość węglowodanów i wysoka zawartość składników odżywczych, dobrych tłuszczów i błonnika.
2. Mąka migdałowa sprawdzi się lepiej dla unormowania cukru niż mąki konwencjonalne ze względu na wysoką zawartość magnezu i błonnika oraz niski indeks glikemiczny.
3. Mąka migdałowa jest bezglutenowa. Mąka migdałowa jest naturalnie produktem bezglutenowym, co czynni ją świetną alternatywą dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.
4. Mąka migdałowa może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i ciśnienie krwi. Składniki odżywcze znajdujące się w mące migdałowej mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu LDL, a także obniżeniu ciśnienia krwi. Badania dowodzą, iż u osób spożywających migdały obserwuje się spadek poziomu LDL.
Jak korzystać z mąki migdałowej?
Mąka migdałowa świetnie sprawdza się w wypiekach. W większości przepisów możemy zamienić mąkę pszenną na mąkę migdałową i wypiek powinien się udać. Wadą mąki migdałowej będzie jedynie fakt, iż wypieki będą bardziej płaskie, mniej wyrośnięte. Dzieje się tak ze względu na brak glutenu. Gluten pomaga zwiększać objętość ciasta i zatrzymuje w nim powietrze, nadaje ciastu również lepkość i sprężystość.
Mąka migdałowa sprawdzi się również świetnie w postaci panierki do mięs, ryb, a także warzyw. Wystarczy doprawione mięso obtoczyć w mące migdałowej i upiec lub usmażyć. Zastępując mąkę pszenną mąką migdałową, warto pamiętać, że ta druga mimo tego, iż zdrowsza i bardziej wartościowa jest bardziej kaloryczna.
Jak wypada mąka migdałowa w porównaniu z mąką pszenną i kokosową?
Porównanie z mąką pszenną
- Mąka pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka kokosowa.
- Mąka migdałowa jest bardziej kaloryczna niż mąka pszenna.
- Mąka migdałowa dostarcza witaminy E, magnezu i błonnika. Mąka pszenna jest uboga w te składniki.
- Mąka migdałowa jest bezglutenowa w przeciwieństwie do mąki pszennej.
- Wypieki z mąki migdałowej są mniej wyrośnięte niż te z mąki pszennej.
Porównanie z mąką kokosową
- Mąka kokosowa ma więcej węglowodanów i mniej tłuszczu niż mąka migdałowa.
- Mąka kokosowa jest mniej kaloryczna niż mąka migdałowa, ale zawiera mniej składników odżywczych.
- Obie mąki są bezglutenowe.
- Mąka kokosowa jest trudniejsza do zastosowania w wypiekach niż mąka migdałowa. Wypieki z niej są suche i rozpadają się. Dzieje się tak ze względu na silną absorbcję wody przez mąkę kokosową.
Do przepisów z użyciem mąki kokosowej należy dodawać więcej wody.
Podsumowanie
Jeśli szukasz mąki, która jest niskowęglowodanowa, bogata w składniki odżywcze i bezglutenowa to mąka migdałowa będzie doskonałym wyborem. Mąka migdałowa może być dobrą alternatywą dla mąki pszennej, dla osób chorujących na celiakię.

ja używam odtłuszczonej mąki migdałowej. Ma 283 kcal na 100g , 8.4 g tłuszczu, 13 g węglowodanów i aż 39 g białka. no ale pierogów z niej nie zrobię :(
mąka migdałowa NIE nadaje się do wypieków i smażenia, bowiem w wysokiej temperaturze dochodzi do utleniania i powstają tłuszcze trans.