
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze.
Co zawierają grzyby? Jakie wartości odżywcze mają grzyby?
Grzyby to zaskakująca mieszanka korzyści odżywczych, które mogą zaskoczyć każdego z nas. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej.
Grzyby i ich właściwości przeciwzapalne
Jedną z zalet grzybów są ich właściwości przeciwzapalne. Naukowcy prowadzą nawet badania nad niektórymi związkami grzybów, które mogą być korzystne w walce z nowotworami. I choć wiadomo, że jeden produkt nie jest w stanie zmienić naszego zdrowia, to warto pamiętać o tych właściwościach i uzupełniać swoją dietę o takie perełki. Grzyby mają też właściwości prebiotyczne, które również mają wpływ na nasze zdrowie.
Grzyby są pełne przeciwutleniaczy
To kolejny powód, by doceniać grzyby! Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, m.in. ergotioneinę i glutation. Są one jak tarcza obronna dla Twoich komórek, która chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Zmniejszają zatem ryzyko rozwoju wielu problemów zdrowotnych, w tym chorób przewlekłych.
Tak więc, jedząc grzyby, wspierasz zdrowie swojego organizmu i to w dość solidny sposób. Podkreślają to nawet niektóre badania. Część z nich została opublikowana w Journal of Agricultural and Food Chemistry i wskazuje na to, że grzyby są na wysokim miejscu, jeśli chodzi o produkty spożywcze mające działanie przeciwutleniające. A przetestowano ich naprawdę sporo, w tym także warzywa, które są bombą witaminową.
Grzyby to kopalnia wartości odżywczych
Grzyby, choć są zwykle niewielkich rozmiarów, stanowią świetny sposób na uzupełnienie witamin, minerałów, a także błonnika. Są pełne witaminy z grupy B (m.in. ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego), które działają jak oddział energetyczny dla Twojego organizmu. Są również istotne do wytwarzania czerwonych krwinek. Grzyby to także źródło selenu, miedzi i potasu, które biorą udział w wielu reakcjach chemicznych zachodzących w Twoim organizmie.
Grzyby, a wspieracie układu odpornościowego
Kolejną zaletą grzybów jest wsparcie zdrowia układu odpornościowego. Badania pokazują, że jedzenie grzybów jest szczególnie dobre w tzw. okresie grypowym. Mogą stanowić świetną broń przeciwko wirusom i bakteriom.
Jak działa ten mechanizm? Jednym z powodów jest to, że zawierają polisacharydy — rodzaj węglowodanów na powierzchni grzybów, które dają impuls do działania komórkom odpornościowym.
Ponadto kluczowy przeciwutleniacz w grzybach, zwany ergotioneiną, wspiera zdrowie układu odpornościowego, pomagając regulować produkcję cytokin — białek sygnałowych, które odgrywają kluczową rolę w odpowiedzi immunologicznej organizmu. Panując nad stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym, ergotioneina pomaga wzmocnić obronę immunologiczną i zwiększyć zdolność do powstrzymywania niepożądanych patogenów. Tak więc, jeśli chcesz zapewnić swojemu układowi odpornościowemu dodatkowe wsparcie, dodanie większej ilości grzybów do diety to świetne uzupełnienie wszelkich czynności prowadzących do utrzymania zdrowia swojego organizmu.
Okazuje się, że jest jeszcze jeden powód, dla którego grzyby wspierają zdrowie układu odpornościowego. Jeśli wystawiasz grzyby, które kupujesz w supermarkecie, na bezpośrednie działanie promieni słonecznych przez kilka godzin, produkują one witaminę D. Wiemy, że witamina D odgrywa rolę nie tylko w zdrowiu kości, ale także w zdrowiu układu odpornościowego. To z pewnością zaskakująca ciekawostka.
Grzyby wspierają zdrowie serca, jelit i nie tylko
Dzięki zawartości błonnika grzyby stanowią wsparcie dla zdrowia serca i jelit. Pomagają także ustabilizować poziom glukozy we krwi. Pamiętaj też, że istnieje wiele gatunków grzybów i każdy z nich może zawierać nieco inne składniki odżywcze. To oznacza, że warto próbować różnych, bo każda odmiana da Ci inne korzyści.
Niestety grzyby są dość drogie, dlatego warto korzystać z sezonu na grzybobranie. Wiadomo też, że niektóre grzyby są trujące, dlatego, jeśli nie znasz się na grzybach zbyt dobrze, to wybierz się do lasu z kimś, kto pokaże Ci, które z nich możesz zbierać bezpiecznie.
Ile kalorii mają grzyby?
To prawda — grzyby mają niewiele kalorii, dlatego dodając je do posiłku, nie ryzykujesz, że gwałtownie podskoczy jego kaloryczność. Ile kalorii mają poszczególne grzyby w 100 g?
Gatunek | Wartość kaloryczna na 100 g |
Borowik szlachetny | 35 kcal |
Podgrzybek | 49 kcal |
Kurki | 38 kcal |
Pieczarka | 28 kcal |
Maślak | 39 kcal |
Kozak | 40 kcal |
Kania | 21 kcal |
Tabela: Wartość kaloryczna wybranych gatunków grzybów polskich.
Podsumowanie
Gdy nadejdzie czas przygotowania kolejnego posiłku, pomyśl o grzybach. A może masz wolny weekend i są sprzyjające warunki na grzybobranie? A może masz trochę zamrożonych zbiorów?
Jak już wiesz, grzyby są pełne składników odżywczych, oferując szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych. Ponadto są niskokaloryczne i zawierają błonnik, stanowiąc dobry dodatek do dań dla osób odchudzających się. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz zbierać grzyby, to musisz umieć to robić, nie wszystkie bowiem są jadalne. Jeśli się na tym nie znasz, wybierz się na grzyby z osobą, która umie rozpoznać gatunki, lub po prostu kup je w sklepie. Możesz kupić wtedy, niektóre gatunki, świeże lub mrożone, np. Kurki, pieczarki, borowiki i boczniaki.
Źródła:
- https://www.nature.com/articles/d42473-020-00414-3
- https://www.healthline.com/nutrition/white-mushroom-nutrition
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814621003265
- https://www.uclahealth.org/news/7-health-benefits-of-mushrooms
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-mushrooms-good-for-you
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28885559/

jajo z kurkami lub maślakami....niebo w gebie :)
Grzyby to jest najczęściej pomijany składnik, kiedy wspomina się o kuchni śródziemnomorskiej, który na pewno ma swój udział w jej prozdrowotnym działaniu.
Prawd***** we Włoszech czy trufle we Francji to przecież sztandar.