
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na przykład w wersji bogatobiałkowej, dzięki czemu łatwiej jest ją wkomponować w jadłospis.
Białkowe chipsy prawie jak posiłek
Chociaż klasyczne chipsy, które kojarzy się z masą tłuszczu i soli oraz brakiem białka i błonnika, dalekie są składem od dobrze zbilansowanego posiłku, to nowe, zbożowe, wzbogacone grochem chipsy stanowią zupełne przeciwieństwo. Jedna paczka to około 60 g lekkich piramidek, które dostarczają do organizmu aż 19 g białka i 13 g błonnika.
Cenne białko i błonnik
Chipsy mogą zatem dostarczyć więcej cennych aminokwasów niż wiele wegańskich posiłków, a także większą ilością włókna pokarmowego, niż w ciągu całego dnia spożywają fani fast-foodów i przekąsek. Białko pochodzi z izolatu grochowego, natomiast błonnik z pełnego ziarna.
Niska zawartość tłuszczu i cukru
Chipsy tego typu charakteryzują się niską zawartością tłuszczu oraz cukrów, a doprawione są suszonymi warzywami i solą himalajską. Nie są smażone, a co więcej, wolne są od glutenu. Osoby aktywne fizycznie mogą traktować je jako przekąskę, natomiast w przypadku niskiego poziomu aktywności po dodaniu źródła potasu (np. soku owocowego) potraktować to można jako drugie śniadanie czy podwieczorek.
Doskonale sprawdzą się podczas spotkań czy oglądania filmów, ponieważ sycą bardziej, niż klasyczne chipsy, dzięki czemu mniejsze jest ryzyko zagalopowania się w jedzeniu.
Zwykłe chipsy a zdrowie - dlaczego należy ich unikać?
Ziemniaczane chipsy, które przez wiele lat produkowane były na bazie oleju palmowego, poddawane były smażeniu w bardzo wysokich temperaturach. Kontakt wysoce przetworzonych ziemniaków z bardzo rozgrzanym tłuszczem nie tylko daje potężną dawkę kalorii, ale również związków rakotwórczych, takich jak akrylamid.
Przeczytaj także: Akrylamid - gdzie jest go najwięcej?
Produkty takie nie zawierają ani białka, ani błonnika, przez co indeks sytości kształtuje w nich tylko przetworzony i szkodliwy dla zdrowia tłuszcz. Duże ilości soli oraz wzmacniaczy smaku sprzyjają sięganiu po chipsy w ilości znacznie większej, niż zakłada wyjściowy poziom głodu.
Dla kogo Fitking Delicious Protein Chips Cheese & Onion
Grupą docelową dla chipsów zawierających duże ilości białka i błonnika są głównie osoby kontrolujące swoją masę ciała lub dążące do jej utraty. Z reguły przesadzanie z konsumpcją chipsów towarzyszy wielu innym, złym nawykom żywieniowym, przez co zamienienie ich zdrowszą alternatywą zdecydowanie może ułatwić życie fanom przekąsek.
Fit chipsy dla aktywnych i odchudzających się
Białkowo-błonnikowe chipsy to dobre rozwiązanie dla osób aktywnych fizycznie, a także zmagających się z nadmierną masą ciała, czy schorzeniami metabolicznymi. Białko korzystnie bowiem wpływa na tkankę mięśniową i stosunek jej masy do masy tłuszczu w organizmie, a błonnik stymuluje korzystne dla zdrowia człowieka bakterie jelitowe do namnażania.
