
Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią.
Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. jako dodatek do:
- kawy,
- herbaty,
- koktajli,
- soków owocowych,
- omletów,
- naleśników,
- sałatek owocowych,
- lodów,
- ciast,
- słodyczy.
Dodawane są w zasadzie, gdzie tylko się da. Jest to bardzo tani surowiec, a przy okazji nadający wyjątkowego smaku. Niestety bardzo niekorzystnie wpływający na nasz organizm. Wiele oczywiście zależy od kompozycji całości diety. Jednak wysoki udział w niej cukrów prostych bez wątpienia wpływa negatywnie nie tylko na naszą sylwetkę i formę, ale przede wszystkim na zdrowie.
Przetworzony cukier może przyczynia się do powstawania takich chorób, jak:
- otyłość,
- insulinooporność,
- cukrzyca,
- miażdżyca,
- niedoczynność tarczycy.
Z tego też względu firma ALLNUTRITION wprowadziła jeden z ciekawszych produktów, nie tylko wpływających na zmianę smaków posiłków w naszej diecie na słodsze, ale przede wszystkim działający prozdrowotnie. Mowa o produkcie Erytrytol 500 g.
Erytrytol, inaczej erytrol jest coraz bardziej rozpoznawalnym zamiennikiem cukru. Stosowany jest on, jako dodatek do żywności w postaci substancji słodzącej. Dużym plusem erytrytolu jest to, że nie jest on metabolizowany przez nasz organizm. W związku z tym śmiało dostarczać możemy go wraz z pożywieniem w formie ciekawego dodatku.
Poznaj kluczowe właściwości erytrytolu:
- Jest on idealnym dodatkiem do posiłków w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
- Nie jest metabolizowany przez nasz organizm, w związku z czym nie dostarczamy kalorii po jego spożyciu. Wydalany jest on przez nasz organizm wraz z moczem.
- Ma smak bardzo podobny do tradycyjnego cukru stołowego.
- Minimalnie mniej słodki smak od cukru (około 60-80%).
- Zdecydowanie bezpieczny w stosowaniu, co udowodnione jest w badaniach naukowych.
- Naturalnie występuje w niektórych owocach (melony, gruszki, winogrona).
- Nie ma wpływu na poziom glukozy i insuliny w naszej krwi.
- Ma właściwości antyoksydacyjne chroniąc organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
- Wpływa pozytywnie na ograniczenie rozwoju próchnicy, w wyniku hamowania procesu fermentacji cukrów przez bakterie w ustach.
Zastosowanie erytrytolu:
- jako dodatek do różnego rodzaju potraw na słodko,
- idealny w przypadku osób z cukrzycą,
- przydatny w przypadku otyłości,
- w technologii żywności stosowany do zagęszczania dań lub zapobiegania zmian ich koloru.
Dawkowanie ALLNUTRITION Erytrytol
Opakowanie zawiera 500 g erytrytolu. Ilość gramów w jednej porcji jest do ustalenia dla każdego z nas. Standardowo dodaje się około 5 g na kubek herbaty. W przypadku ciast czy omletów ilość ta wzrasta do 10 g. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by stosować indywidualne porcjowanie, względem smaku i gustu.
Podsumowanie
Erytrytol jest wyjątkowym rozwiązaniem dla osób uzależnionych od cukru i wszystkiego, co z nim związane. Zdecydowanie warto przemyśleć jego stosowanie, nie tylko wspomagając sylwetkę, ale również pozytywnie działając na nasze zdrowie.
Artykuł sponsorowany

Świetny produkt