Ile kalorii ma jabłko? Wartość odżywcza jabłka

Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją.

Ten pożywny owoc oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Jabłka mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i choroby serca. Mogą także pomóc w utracie wagi, jednocześnie wspierając zdrowie jelit i mózgu. Czytaj dalej i dowiedz się więcej o owocu, który spożywasz z pewnością kilka razy w tygodniu!

Jakie są rodzaje jabłek?

Na świecie jest kilka tysięcy różnych odmian jabłek. Są jabłka czerwone i zielone, słodkie, cierpkie i kwaśne, mniej lub bardziej soczyste, takie, które można zjadać prosto z drzewa i takie, które smakują lepiej po upieczeniu. Do wyboru, do koloru!

Jakie są najpopularniejsze jabłka w Polsce?

jabłko

Jak już wspomniałam, na świecie jest kilka tysięcy gatunków jabłek. A jakie jabłka są najpopularniejsze w Polsce? Najczęściej w sklepach znajdziemy:

Gala — są chrupiące, słodkie i soczyste, ich skórka jest gładka i lekko błyszcząca.

Lobo — są kruche, słodko-kwaśne i soczyste, mają kulisty i lekko spłaszczony kształt, skórka jest gładka, błyszcząca.

Ligol — są kruche, ale dość twarde, lekko słodkie, mają lekko stożkowaty kształt.

Szampion — mają słodko-winny, lekko kwaśny smak, miękki i soczysty miąższ.

Jonagold — są bardzo soczyste, lekko kwaskowate, doskonałe do przetworów, skórka jest gładka i lekko tłusta.

Gloster — mają charakterystyczny stożkowaty kształt i ciemnoczerwony kolor, są soczyste, chrupiące i słodko-kwaśne.

Rubin — są soczyste i słodko-winne, mają skórkę, która sprawia wrażenie lekko tłustej.

Cortland — mają słodki, winno-korzenny smak i soczysty miąższ.

Malinówka (Malinowa oberlandzka) - jak sama nazwa wskazuje, mają malinowy posmak, są kruche, soczyste i delikatne.

Antonówka — są kruche i kwaskowate, mają zielono-żółtą skórkę, nadają się do jedzenia na surowo, ale także do wypieków i deserów np. jabłecznika, dżemów, soków.

Papierówka — zebrane wcześnie są kwaskowate, ale później nabierają słodyczy, są bardzo lubiane przez gospodynie domowe do pieczenia jabłecznika, robienia kompotów itp.

Szara reneta — mają oliwkową charakterystyczną skórkę i winny posmak.

Jakie jabłka są najsmaczniejsze?

Wszystko zależy jakie jabłka preferujesz. Wiele odmian jest pełna słodyczy, natomiast mogą się różnić ilością soków, skórką, chrupkością. Te wszystkie cechy mogą wpływać na Twój wybór. Najczęściej wybierane to chyba Gala, Szampion, Ligol, ale być może masz na ten tema swoje zdanie. Jaki jest Twój ulubiony gatunek jabłka?

Czy jabłko jest w całości jadalne?

Jabłko to skórka, miąższ, gniazdo nasienne i ogonek. Zazwyczaj zjadamy skórkę i miąższ a ogryzek (czyli gniazdo nasienne) wyrzucamy. Wiele osób woli jabłko bez skórki, jednak to właśnie w niej znajduje się najwięcej wartości odżywczych.

Wartości odżywcze jabłek

jabłko na wadze

Ile waży jedno jabłko?

Jabłka mają różne wielkości. Małe waży około 100 g, średnie około 180 g a takie wielkie może znacznie przekraczać 200 g.

Ile kalorii ma jabłko?

Ile ma białka, węglowodanów, tłuszczu?

W 100 g znajduje się:

  • 52 kcal
  • 14 g węglowodanów
  • 2,4 g błonnika
  • 0,3 g białka
  • 0,2 g tłuszczu

Jakie witaminy i minerały ma jabłko?

Jabłko, poza tym, że jest smaczne i niskokaloryczne, to dostarcza także wielu witamin i minerałów. Jest źródłem witaminy C (zawiera 4,6 mg w 100 g), zawiera także witaminę K, E, oraz witaminy z grupy B.

Jeśli chodzi o minerały, to jest dobrym źródłem potasu (107 mg w 100 g), fosforu, zawiera także magnez, wapń.

Jabłka są również bogatym źródłem polifenoli, ważnej grupy przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami — szkodliwymi cząsteczkami, które przyczyniają się do rozwoju chorób przewlekłych.

Jak jeść jabłka?

Jabłka najlepiej jeść na surowo i to ze skórką, ponieważ zawierają wtedy najwięcej witamin i błonnika. Niestety skórka może zawierać sporo pestycydów, zatem jeśli nie są to jabłka z pewnego źródła, to warto się nad tym zastanowić.

Jakie są korzyści z jedzenia jabłek?

Jedzenie jabłek przynosi wiele korzyści zdrowotnych, m.in.:

Wspierają utratę wagi — mają dużo błonnika i stosunkowo niewiele kalorii.

Są dobre dla Twojego serca — zawierają rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Polifenole z kolei mogą obniżać ciśnienie krwi.

Obniżają ryzyko cukrzycy — błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Wspierają zdrowie jelit — ponownie dzieje się to za sprawą błonnika, który odżywia mikroflorę jelitową.

Zwiększają ochronę przed nowotworami — zawarte w jabłkach przeciwutleniacze mogą mieć korzystny wpływ na niektóre rodzaje nowotworów, hamując namnażanie się komórek rakowych.

Polecamy również: Jabłka to pestycydowa bomba? Pestycydy w owocach

Co można zrobić z jabłek?

Jak już wspomniałam, jabłka najlepiej jeść na surowo i w całości, ale stanowią również świetną bazę do deserów. Doceniają je w szczególności miłośnicy jabłecznika. Jabłka można zatem dodawać do wypieków, placków, a nawet dań mięsnych.

Bardzo popularny jest także mus jabłkowy, który można zrobić samodzielnie, lub kupić gotowy, ale trzeba czytać skład i wybierać te bez dodatku cukru i konserwantów. Taki mus można podać malutkim dzieciom już od początku rozszerzania diety, czyli od ok. 6 miesiąca życia, ale może też być dodatkiem do jogurtu, owsianki, gofrów itp.

Z jabłek można zrobić także sok, kompot, cydr. Można je kisić, marynować, suszyć, smażyć, piec. Świetnie do nich pasuje cynamon.

Czy jabłka można suszyć w piekarniku?

Jak najbardziej. Nadaje się do tego każdy gatunek, ale najlepsze są te o lekko kwaskowatym smaku, ponieważ jabłka w procesie suszenia i tak nabierają słodkości. Jabłka należy pokroić w plasterki i suszyć w piekarniku nastawionym na 50 do 70 stopni przez minimum 3 godziny.

Podsumowanie

Jabłko to taki niby banalny owoc, ale ma tyle różnych odmian i smaków, że można dostać zawrotów głowy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Stanowią bardzo cenny dodatek do diety, który jest przy okazji niesamowicie smaczny.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Alldeynn

Warto przeczytać

Komentarze (0)