Ile kalorii ma truskawka? Wartość odżywcza truskawki

Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. 

Czym jest truskawka?

Truskawki to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. Zazwyczaj czerwone, o sercowatym kształcie są owocami kwitnących roślin z rodzaju Fragaria, które należą do rodziny Rosaceae, czyli różowatych. Są uprawiane na całym świecie, a znane były już w starożytności. A czym jest truskawka z punktu widzenia botaniki? 

Czy truskawka to owoc?

Odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista, jak można by się spodziewać. Technicznie rzecz biorąc, owoc jest częścią rośliny, która zawiera nasiona. Czy truskawka ma nasiona? Większość z nas odruchowo by wskazała na te małe ziarenka, którymi pokryta jest truskawka, prawda? Cóż, to, co wygląda w truskawkach jak nasiona, to w rzeczywistości owoce, zwane niełupkami. Każde z nich otacza maleńkie nasionko. Można zatem powiedzieć, że jedna truskawka to wiele (około 200) owoców.

Jakie są rodzaje truskawek?

truskawki

Dla wielu z nas truskawki, to po prostu truskawki. Na świecie jednak jest około 2000 odmian tych owoców. Przyjrzyjmy się tym najpopularniejszym.

Truskawki dzielą się na trzy ogólne kategorie:

  • czerwcowe — mają jeden ogromny plon w ciągu roku, zazwyczaj w czerwcu, choć jest to uzależnione od strefy
  • powtarzające owocowanie/ wieloletnia — mają skromniejsze plony, ale za to owocują przez 3-4 miesiące, wydłużając nieco sezon zbiorów
  • neutralne w ciągu dnia — są mrozoodporne i tolerują cień, owocuje przez cały rok

Najpopularniejsze odmiany truskawek

Albion — to jedna z najpopularniejszych odmian truskawek. Ma duże owoce o doskonałym smaku. Są dość odporne na powszechne choroby truskawek.

Allstar — czerwcowe truskawki o dużych owocach i słodkim, łagodnym smaku i delikatnej skórce. Ta ostatnia cecha sprawia, że gatunek ten jest mało popularny wśród handlowców, którzy muszą przetransportować owoce, za to bardzo lubiana przez właścicieli domowych ogródków, którzy hodują owoce na własny użytek.

Cabot — to największa z popularnych odmian truskawek. Jest odporna na zimno.

Kimberley — odmiana, która jest dość odporna na warunki klimatyczne, także przymrozki. Owoce są zwykle bardzo ładne, duże i smaczne, aczkolwiek niezbyt jędrne.

Elsanta — to taka deserowa odmiana truskawek. Ma spore i jędrne owoce, które są niesamowicie smaczne. Mówi się, że przypominają w smaku malinę.

Honeyone — odmiana ta jest wyjątkowo odporna na zimno i łatwa w uprawie. Ma duże, jędrne i słodkie owoce.

Dukat — to kolejna odmiana dość odporna na zmienne warunki klimatyczne. Może mieć mniejsze lub większe owoce, w zależności od dostępności wody. Nie jest tak słodka, jak poprzedniczki, natomiast świetnie się nadaje do przetworów.

Kent — to jedna z najsłodszych odmian truskawek. Mają spore owoce o lśniącej i jędrnej skórce. Dość dobrze znoszą różne warunki klimatyczne, a także przechowywanie i transportowanie.

Polka — odmiana ta daje dużo owoców o słodkim, soczystym i jędrnym miąższu. Dojrzałe truskawki mają piękny kolor.

Pineberry — jest to nietypowa truskawka, określana także jako biała lub ananasowa. Wszystko za sprawą koloru. Większość truskawek, jakie znamy, ma różne odcienie czerwieni, a w tym przypadku mamy do czynienia z białą truskawką, która na dodatek smakuje troszkę jak ananas.

Ile waży truskawka?

truskawka

Waga truskawki zależy od jej wielkości, a mogą one być i drobne, i wielkie. Można przyjąć, że taka średniej wielkości truskawka waży ok. 10 g.

Ile kalorii ma truskawka?

Truskawki mają niewiele kalorii i całe szczęście, ponieważ są one uzależniające. Mając przed sobą miskę truskawek naprawdę ciężko im się oprzeć. W 100 g tego owocu znajduje się zaledwie 32 kcal (szklanka truskawek to ok. 150 g).

Jakie wartości odżywcze mają truskawki?

W 100 g truskawek znajduje się:

  • 32 kcal
  • 8 g węglowodanów
  • 2 g błonnika
  • 4,9 g cukrów prostych
  • 0,7 g białka
  • 0,3 g tłuszczu

Większość węglowodanów zawartych w tych owocach pochodzi z cukrów prostych – takich jak glukoza, fruktoza i sacharoza – ale warto tutaj zaznaczyć, że zawierają one również przyzwoitą ilość błonnika.

Mają także sporo witamin i minerałów m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, a także A, E i K. Są także źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Truskawki są także pełne przeciwutleniaczy i korzystnych związków roślinnych, które zwalczają stany zapalne w organizmie i opóźniają procesy starzenia.

Jakie korzyści zdrowotne dają truskawki?

Jedzenie truskawek wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, m.in.:

  • poprawa zdrowia serca
  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • zapobieganie rozwoju komórek nowotworowych
  • zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie
  • poprawa profilu lipidowego we krwi

Z racji tego, że truskawki są niskokaloryczne i smaczne, mogą także pomóc w walce z nadmiarowymi kilogramami. Zawierają dużo wody i błonnika, przez co sycą i dają także satysfakcję, jeśli chodzi o potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

Polecamy również: Jakie owoce jeść po treningu?

Na co warto uważać?

Truskawki są zwykle dobrze tolerowane, ale mimo to alergie są dość powszechne, szczególnie u małych dzieci. Typowe objawy to swędzenie w jamie ustnej, pokrzywka na skórze, bóle głowy, obrzęk warg, twarzy, języka lub gardła, a w cięższych przypadkach nawet problemy z oddychaniem. Truskawki zawierają także goitrogeny, które mogą zakłócać czynność tarczycy u osób, które mają problem z pracą tego narządu.

Jak jeść truskawki?

Truskawki najlepiej smakują na surowo i w sezonie. Z pewnością kupiłeś kiedyś w środku zimy pięknie wyglądające owoce, które smakowały jak woda. Truskawki nabierają smaku na słońcu, dlatego najlepiej smakują te sezonowe, lokalne.

Owoc ten jest też bardzo popularny we wszelkiego rodzaju przetworach takich jak dżemy, frużeliny itp. Można je dodać do ciasta, galaretki, polewy, albo zmiksować z mlekiem czy kefirem na koktajl.

Podsumowanie

Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem czekają na cieplejsze miesiące, kiedy to będzie można się nimi nacieszyć do woli. Mają niewiele kalorii, a dość sporo wartości odżywczych, co sprawia, że są idealną przekąską dla każdego.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Alldeynn

Warto przeczytać

Komentarze (0)