Ile kalorii ma ziemniak? Wartość odżywcza ziemniaka

Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? 

Być może każdy je lubi za coś innego — jedni za smak, inni za wszechstronność i to, że są sycące. I wydawać by się mogło, że o ziemniakach, to my wiemy już wszystko. Sprawdźmy zatem, czy jeszcze coś nas może zaskoczyć.

Czym są ziemniaki?

Zacznijmy od tego, czym jest ziemniak? Jest to wszechstronne warzywo korzeniowe. Ziemniak to bulwa, która rośnie na korzeniach rośliny Solanum tubersoum. Są stosunkowo tanie, łatwe w uprawie i bogate w składniki odżywcze.

ziemniak

Jakie są rodzaje ziemniaka?

Większość z nas powie, że jest po prostu zwykły ziemniak i bataty, czyli ziemniaki słodkie. Okazuje się jednak, że tych gatunków jest bardzo dużo i niektórych nawet mogliśmy nie widzieć na oczy w naszym kraju.

Typy kulinarne

W Polsce najbardziej znaczącym i najczęściej spotykanym podziałem jest podział ze względu na typy kulinarne. Wyróżniamy:

Typ A — sałatkowy — ziemniaki typu A nie rozgotowują się, co znaczy, że po ugotowaniu mają wciąż zwartą strukturę, którą łatwo pokroić. Można je wykorzystać do sałatek, zapiekanek, smażenia. Mają mniej skrobi.

Typ B — ogólnoużytkowy — jak sama nazwa wskazuje, są to najbardziej uniwersalne ziemniaki. Po ugotowaniu są dość zwięzłe, ale łatwo je rozgnieść. To właśnie te ziemniaki jemy najczęściej jako dodatek do obiadu. Nadają się zarówno do sałatek, jak i gulaszów, zapiekanek, zup, a także kopytek. Można je i gotować i smażyć. Mają więcej skrobi niż typ A.

Typ C — mączysty — ziemniaki te są po ugotowaniu suche i można powiedzieć, że się rozsypują. Dobrze się z nich robi purée, placki, frytki.

Każdy z typów ma wiele odmian, są także i pośrednie, które łączą w sobie cechy tych głównych.

Rodzaje ziemniaków - podział ze względu na kolor i kształt

rodzaje ziemniaków

Russet Potatoes — są to duże ziemniaki z szorstką brązową skórką i jasnym miąższem.

Yellow Potatoes — żółte ziemniaki mają cienką złotą skórkę i żółty miąższ.

White Potatoes — białe ziemniaki są całe jasne. Mają jasny miąższ i cienką beżową lub jasnobrązową skórkę.

Red Potatoes — ziemniaki czerwone mają jedynie czerwoną skórkę. Miąższ jest jasny.

Purple/Blue Potatoes — to bardzo ciekawa odmiana. Ziemniaki te są ciemnofioletowe lub niebieskie. Zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.

Fingerling Potatoes — charakteryzują się małym cylindrycznym kształtem. Mają natomiast różne cechy skórki i miąższu.

New Potatoes — czyli po prostu młode ziemniaki. Są to ziemniaki, które zostały zebrane wcześnie. Mają delikatną skórkę i miąższ.

I tak jak w przypadku wcześniejszej klasyfikacji, tak i tutaj każda z grup ma dużą ilość różnych gatunków.

Ile waży ziemniak?

Jeden niewielki, surowy i obrany ziemniak waży ok. 90 g. Zdarza się jednak, że niektóre okazy przekraczają wagę 500 g. Tak więc ciężko tutaj przyjąć jakąś średnią.

Ile kalorii ma ziemniak? Jakie wartości odżywcze ma ziemniak?

W 100 g surowych ziemniaków znajduje się:

  • 76 kcal
  • 17 g węglowodanów (w tym 2,2 g błonnika i 0,8 g cukru)
  • 2 g białka
  • 0,1 g tłuszczu
  • 421 mg potasu
  • 23 mg magnezu
  • 12 mg wapnia
  • 6 mg sodu
  • 0,8 mg żelaza

Jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie ziemniaków?

Są pełne składników odżywczych

Ziemniaki są pełne witamin i minerałów, w szczególności potasu i magnezu. Zawierają także witaminę C i witaminy z grupy B. Warto pamiętać, że wiele z tych składników znajduje się także w skórce, którą zazwyczaj obieramy przed gotowaniem.

Polecamy również: Maślan sodu w trosce o Twoje jelita

Zawierają przeciwutleniacze

Ziemniaki są bogate w związki takie jak flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe. Są to przeciwutleniacze, które zmniejszają negatywne działanie wolnych rodników. Wolne rodniki mogą zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory. Ilość przeciwutleniaczy może się różnić w zależności od gatunku. Przykładowo, fioletowe ziemniaki będą ich miały znacznie więcej niż białe/żółte.

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Ziemniaki zawierają skrobię oporną, która nie jest w pełni rozkładana i wchłaniana przez nasz organizm. Zamiast tego dociera ona do jelita grubego, gdzie staje się źródłem składników odżywczych dla pożytecznych dla nas bakterii jelitowych. Spożywanie skrobi opornej wiąże się ze zmniejszeniem oporności na insulinę, co z kolei poprawia poziom cukru we krwi.

 

Ziemniaki są bezglutenowe

frytki z batatów

Był taki czas, że uważało się, że dieta bezglutenowa jest korzystna dla naszego zdrowia i co więcej — jest odchudzająca. To mit. Natomiast jest grupa osób, której służy. Są to m.in. osoby chorujące na celiakię oraz mające nietolerancję pokarmową na gluten. Z racji tego, że wiele produktów węglowodanów ten gluten zawiera (m.in. pieczywo, makarony, mąki), tak ziemniaki są bezpieczne i mogą z powodzeniem stanowić źródło sycących węglowodanów.

Ziemniaki pomagają osiągnąć i utrzymać szczupłą sylwetkę

Ziemniaki, jak już wiesz, są dość pożywne. Ich plusem jest to, że mają niewiele kalorii, a są bardzo sycące. Oznacza to, że łatwo nam uzyskać satysfakcję po posiłku. Kiedyś się mówiło, że ziemniaki są tuczące, ale nikt wtedy nie podkreślał, że chodzi o dodatki takie jak sosy czy masło. Ziemniaki same w sobie mają niewiele kalorii i są odpowiednim produktem na talerzu każdej odchudzającej się osoby.

Podsumowanie

Ziemniaki, to nie tylko znane nam pospolite warzywo korzeniowe. Jak widzisz, to całe mnóstwo mniej lub bardziej ciekawych odmian. Różnią się od siebie kształtem, kolorem, ale także sugerowanym przeznaczeniem, bowiem różnie zachowują się pod wpływem procesu gotowania. Jedne pozostają zwarte, inne są bardziej sypkie. W zależności od posiłku, jaki planujemy zrobić, warto zerknąć co to jest za typ ziemniaka.

Ziemniaki to także kopalnia witamin i minerałów, a co za tym idzie właściwości zdrowotnych. Do tego są niskokaloryczne i sycące, więc stanowią dobry wybór dla osób na redukcji. Pamiętaj jednak, że kaloryczność ziemniaka zależy od sposobu przyrządzenia. Są niskokaloryczne, jeśli gotujesz lub pieczesz ziemniaka solo.

Polecamy również: Najlepsza berberyna - jaką berberynę wybrać?

Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej (którym np. smarujesz ziemniaki przed pieczeniem, a nie trzeba tego robić) i inne. Przykładowo, ziemniak ugotowany w wodzie będzie pokarmem dietetycznym, ale już placki ziemniaczane smażone na dużej ilości olejów to nie za bardzo. Wybieraj mądrze, delektuj się smakiem!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Alldeynn

Warto przeczytać

Komentarze (10)
Bull

Bataty uwielbiam i tradycyjne pyry też. O tych fioletowych nie wiedziałem, ale zaraz ruszyłem do marketu i mam. Jutro wypróbuje, bo jestem mega ciekaw smaku.

lodzianin1

Bataty super od jakiegoś czasu często wpadają
Ziemniaki mylnie są brane cały czas za produkt bardzo kaloryczny

lordknaga

bataty sa najsmaczniejsze ale ja lubie te pyry, ktorych nie trzeba obierac, tylko umyc, kroic i do airfryera :-)

Bull

Ja takie gotuje, później lekko zduszam, pryskam oliwą w spray, przyprawy i do airfryera.

lodzianin1

Dlatego biore frytki z batatow ;-)

Anonim

Sosy, śmietana czy masło do ziemniaków są mocno demonizowane. Jeśli używamy rozsądnych ilości - kilka gramów masła, 3-4 łyżki śmietany, trochę sosu na bazie niedużej ilości tłuszczu i z umiarkowanie tłustego mięsa - naprawdę trudno od tego przytyć.
Jadamy tak w rodzinie, bo mąż nie cierpi "suchych kartofli" i żadne z nas nie ma przez to problemu.
Najgorszym dodatkiem jest imo mąka w znacznej ilości, albo takie sposoby przygotowania, które powodują że produkt końcowy jest mocno nasączony tłuszczem - wtedy w porcji łatwo "zmieści" się kilka zbędnych łyżek oleju czy dużo kalorii z mąki, skoncentrowanych w niewielkiej objętości.
Ewentualnie przejadanie jest tu problemem - ale znacznie łatwiej zjeść dużo frytek czy klusek, niż gotowanych ziemniaków z sosem, które skutecznie zapychają.

Anonim

*oczywiście kilka deko masła; nie liczę na gramy

lordknaga

oczywiscie ze to nic zlego :-) takie myslenie, ze troche sosu spierdzieli cala diete czy tam system zywienia, to jakis darmat, nie ma co popadac w skrajnosc, a smietana i troche koperku nikomu chyba krzywdy z pyrami jeszcze nie zrobily %-)

Anonim

Tym bardziej, jeśli ktoś liczy kalorie i uwzględnia to w swoim bilansie, nie przesadza z ogólną pulą tłuszczów nasyconych i nie je tej śmietany czy masła na okrągło.
W przeciętnym wyobrażeniu urosło to jednak do magicznych rozmiarów, tak samo jak łyżeczka mąki w porcji takiego sosu, gdzie w ostatecznym rozrachunku może to być znacznie bardziej dietetyczne jedzenie, niż fast-foody itp. i daje możliwość smacznego przyrządzenia wielu chudszych rodzajów mięs.

skint73

Ziemniaki są podstawą mojej codziennej diety. Zazwyczaj gotowane, czasem podgotowane i upieczone z dodatkiem oliwy i przypraw, a czasem zmiksowane po ugotowaniu razem z innymi warzywami w postacie gęstej zupy "przecieranki". Co do sosów najczęściej u mnie są to zblendowane duszone warzywa np marchew, pietruszka, seler i por, które tworzą pyszny sos do mięsa i ziemniaków.