
Już od dłuższego czasu jogurty naturalne są zdecydowanie częściej wybierane przez konsumenta niż ich słodsi kuzyni – jogurty czy inne desery owocowe. Niestety należy też brać pod uwagę, że jogurty, jak wszystko inne, różnią się między sobą, a różnice bardzo często są olbrzymie.
Producenci starają się nas szatą graficzną, wyglądem opakowania, zachęcić do zakupu, nie zawsze jednak czytamy skład, a to on przecież ma największe znaczenie. Jaki jogurt zatem wybierać, by był dla nas dobry? Czym się kierować przy wyborze? Co powinien mieć w składzie?
Czym są jogurty naturalne i co powinno się w nich znaleźć?
Jogurty naturalne to nic innego jak sfermentowany produkt pochodzenia mlecznego. Poprzez dodanie do niego bakterii z gatunków Lactobacillus delbrueckii bulgaricus oraz Streptococcus salivarius thermophilus dochodzi do fermentacji, taki produkt można nazwać jogurtem.
Warto tutaj nadmienić, że te bakterie w całości lub częściowo potrafią rozkładać laktozę, więc jogurty są lepiej tolerowane przez osoby, które laktozy nie tolerują.
W takich jogurtach powinno być nie mniej niż 10 mln komórek bakterii na 1 ml produktu. W przeciwnym razie produkt ten nie może nazwany być jogurtem. Pierwszą pułapką producenta jest sama nazwa, gdyż nie zawsze jogurt naturalny jest wytwarzany metodami naturalnymi, a oznacza jedynie to, że nie zawiera on dodatków smakowych w postaci np. owoców czy słodkich musów.
Prawdziwy jogurt naturalny, dobrej jakości, składa się z mleka i żywych kultur bakterii w odpowiedniej ilości. Choć bakterie probiotyczne w jogurtach naturalnych nie są obowiązkowe, na pewno są mile widziane, gdyż bardzo często sięgamy po nie np.: przy antybiotykoterapii, co pozwoli nam łatwiej poradzić sobie z obciążeniem, jakie powoduje w naszym organizmie antybiotyk, bo jak wiadomo, zabija nie tylko złe bakterie, ale też te dobre.
Probiotyki zawarte w dostępnych jogurtach ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych, stymulują naszą odporność, ale przede wszystkim działają pozytywnie na nasz układ pokarmowy.
Należy też dodać, że sama obecność bakterii jogurtowych Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus nie sprawia, że jogurt staje się jogurtem o właściwościach probiotycznych, dopiero gdy do takich bakterii dodamy szczepy np.: Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus casei LC-1, Bifidobacterium lactis BB-12 Bifidobacterium animalis DN-173 010, wtedy produkt ten śmiało możemy nazwać jogurtem o działaniu i właściwościach probiotycznych. Gdyż działanie danej bakterii odnosi się do jej szczepu, a nie gatunku.
Najlepiej zatem szukać jogurtów z opisem szczepów bakterii np.: Lactobacillus – to gatunek bakterii, acidophilus – to rodzaj danej bakterii, a LA-5 – oznacza szczep bakterii. Gdy mamy poprawnie opisany jogurt z dokładnym oznaczeniem, mamy pewność, że zawarte w nim bakterie mają działanie probiotyczne.
Niestety sporo w jogurtach dodatków (np. mleko w proszku czy białka mleka, zdarza się, że w jogurtach znajdziemy substancje zbrylające i nie tylko), które nie zawsze są złe, ale dobrze byłoby szukać jogurtów o jak najmniejszej ilości składników. Przyjrzyjmy się zatem jogurtom, które są dostępnych na półkach sklepowych, co w nich „siedzi”.
Zott Jogurt Naturalny „rozkoszny Smak”
Skład: mleko, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii
Na 100 g tego jogurtu przypada 63 kcal, 3 g tłuszczu, 4,2 g węglowodanów i 4,9 g białka
Plusy: całkiem dobry smak, dość gęsty, dobra dostępność
Minusy: dodatek mleka w proszku celem zagęszczenia produktu, brak wyszczególnionych szczepów bakterii, co oznacza, że ten produkt ich nie ma
Piątnica Jogurt Naturalny
Skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych
Na 100 g tego produktu przypada 58 kcal, 2 g tłuszczu, 5,9 g węglowodanów i 4 g białka
Plusy: ma delikatną, lekką konsystencję, brak mleka w proszku i innych zagęszczaczy to duży plus
Minusy: brak opisu szczepów bakterii, wywnioskować można, że nie jest to produkt probiotyczny
Jogurt Naturalny Tola
Skład: mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii jogurtowych
Na 100 g tego jogurtu przypada 61 kcal, 2,5 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów oraz 4,3 g białka
Plusy: ma dość lekką konsystencję, atrakcyjna cena
Minusy: dostępny jest tylko w jednym markecie, dodatek mleka w proszku i - jak u poprzedników – brak opisanych szczepów, co skreśla go z listy produktów probiotycznych
Danon Jogurt Naturalny Łagodny
Skład: mleko, mleko w proszku, żywe kultury bakterii
Na 100 g tego produktu przypada 69 kcal, w tym 3 g tłuszczu, 5,8 węglowodanów, 4,6 g białka
Plusy: ogólna dostępność, ma bardzo dobry smak, łagodny, lekka konsystencja
Minusy: obecność mleka w proszku, brak opisu szczepów
Jogurt Naturalny Probiotyczny Jana
Skład: mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii Bifidobacterium BB-12, Lactobacillus acidophilus LA-5
Na 100 g tego produktu przypada 87 kcal, w tym 4,5 g tłuszczu, 6,9 g węglowodanów, 4,7 g białka
Plusy: ogólna dostępność, opisane szczepy, co się bardzo rzadko zdarza, dość gęsty, puszysty
Minusy: śmietanka i mleko w proszku, które nie tylko podnoszą kaloryczność, ale też ujmują jogurtowi
Jogurt Naturalnie Gęsty Bakoma
Skład: mleko, mleko w proszku, żywe kultury bakterii jogurtowych, L. Acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Na 100 g tego produktu przypada 60 kcal, w tym 2,8 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów oraz 3,6 g białka.
Plusy: smaczna, gęsta konsystencja, dobra cena, ogólnie dostępny, zawiera bakterie probiotyczne
Minusy: dodatek mleka w proszku, producent mógłby wyszczególnić szczep, jaki znajduje się w danej bakterii probiotycznej
Jogurt Naturalny Bakoma Lekki Smak
Skład: mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych
Na 100 g tego jogurtu przypada 63 kcal, w tym 1,5 g tłuszczu, węglowodany 7,3 g, i białko 5 g
Plusy: łatwa dostępność, dobra cena, czysty skład, bardzo smaczny, lekka konsystencja
Minusy: brak opisanych szczepów bakterii
Jogurt Naturalny Klimeko
Skład: jogurt naturalny, Lactobacillus paracasei subsp. Paracasei (L. Casei 01)
Na 100 g tego produktu przypada 109 kcal, w tym 9 g tłuszczu, 4 g węglowodanów, 3 g białka
Plusy: bakterie probiotyczne, opisane szczepy, kremowy, śmietankowy smak, gładka i gęsta konsystencja
Minusy: kiepska dostępność, nie wiadomo co producent miał na myśli, pisząc, jogurt naturalny, jogurt jest dość drogi i ma sporo tłuszczu, ale jak widać skład ciekawy.
Wiosek
Z wyżej wymienionych jogurtów najlepiej wypada ostatni pod względem składu, ale cenowo przebija swoich konkurentów. Należy pamiętać, że za jakość się płaci. Także, jeśli jesteśmy w czasie antybiotykoterapii, dobrze byłoby posiłkować się właśnie jogurtami Klimeko, natomiast jeśli poszukujemy jogurtu z dobrym składem, który niekoniecznie zawiera opisane szczepy bakterii, śmiało możemy sięgać np.: po jogurt z Bakomy Lekki Smak czy też jogurt naturalny z Piątnicy. Są one bez zbędnych dodatków, co w tych czasach jest rzadko spotykane, niestety większość producentów dodaje substancje, które zagęszczą produkt.
Podsumowanie
Sklepowe lodówki z jogurtami uginają się, producenci zaskakują wyobraźnią, tworząc hasła i opakowania jogurtów, a klienci często, zamiast czytać skład, skupiają się na szacie graficznej, gdzie dostrzegają napisy „bez zbędnych barwników”, „bez dodatku cukru”, „bez konserwantów”.
Jak widać, warto, będąc w sklepie, czytać skład, zanim zdecydujemy się na zakup, gdyż jak zauważyć można, nie każdy jogurt naturalny jest całkowicie naturalnym produktem. A to, co dodaje się do jogurtów, nie zawsze jest obojętne dla zdrowia.
Pozostałe jogurty opisane zostaną przy następnych częściach.

Różnice tak naprawdę niewielkie (oprócz Klimeko)
Zaraz, zaraz!
"Jogurt Naturalny Bakoma Lekki Smak"
minusy - brak opisanych szczepów bakterii. W składzie jedynie wzmianka, że coś tam może zawiera czyli zapewne jak w pierwszych z opisu, nie zawiera nic. A jednak pod koniec artykułu zalecacie go jako zawierającego żywe kultury bakterii i to samo wpisujecie z tabelkę. Proszę sprostować
No dobra, zwracam honor. Umknęło mi słowo "niekoniecznie" , a w tabelce jest skład, a nie podsumowanie. Przepraszam, mój błąd