
Dla wielu osób, szczególnie będących na diecie high carb, gdzie węglowodany są głównym źródłem energii, oprócz ryżu, kasz czy ziemniaków, jednym z głównych źródeł węglowodanów są makarony. Jakościowo nieznacznie ustępują one wyżej wymienionym produktom, ale w urozmaiconej diecie i dla nich znajdzie się miejsce.
Makaron niejedno ma imię
Warto jednak mieć na uwadze fakt, że makarony występują w różnych odmianach. Zarówno lepszych, jak i gorszych jakościowo. W artykule tym postaram się porównać kilka różnych rodzajów tego produktu i wskazać najlepszy możliwy wybór.
Makaron – co to takiego?
Makaron jest produktem żywnościowym, wytwarzanym z mąki, wody i niekiedy dodatku jaj. Nosi wtedy nazwę makaronu jajecznego. Posiada różnego rodzaju kształty, a nawet smaki, poprzez dodatki między innymi:
- bazylii
- pomidorów
- szpinaku
- barwnika z kałamarnicy
- cynamonu
Właśnie fakt, że jest to produkt wytwarzany z mąki, czyli poddany większym procesom przetworzenia niż kasza, ryż czy ziemniaki powoduje, że stawia się go niżej w szeregu, jako produkt o trochę gorszej jakości. Również fakt obecności glutenu w makaronie wyprodukowanym z mąki pszennej czy żytniej powoduje, że dla pewnej grupy osób nie jest to zalecany produkt.
Wśród różnego rodzaju makaronów wyróżnić należy:
- jajeczny
- durum
- orkiszowy
- żytni
- pełnoziarnisty (razowy)
- kukurydziany
- ryżowy
- gryczany
- z ciecierzycy
- amarantusa
Jak wybrać dobry makaron?
Nie od dziś wiadomo, że im produkt jest mniej przetworzony, tym jakość jego jest lepsza. Dobrej jakości makaron wytworzony będzie z jak najmniej przetworzonej mąki. Do takich zaliczyć należy przede wszystkim żytni, razowy czy durum. Z kolei osoby, które nie mogą spożywać glutenu, powinny zwrócić uwagę na makaron kukurydziany, ryżowy lub gryczany. Niestety makarony te z reguły są gorsze jakościowo, przez poddanie ich większemu przetworzeniu (ryżowy i gryczany – błyskawiczne).
Zestawienie porównawcze popularnych makaronów
1. Makaron pełnoziarnisty Lubella 400 g
Jedna z bardziej popularnych polskich firm o względnie niskiej cenie. Duży wybór makaronów o różnym składzie i kształcie. Firma posiada bardzo prostą stronę internetową, gdzie dokładnie wykazuje wszystkie szczegóły produktów, jak składniki, wartości odżywcze czy nawet obecność poszczególnych składników mineralnych i błonnika. Zastanawia brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie.
Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista.
W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. Węglowodany 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając się w szczegóły, wyróżnić warto również składniki mineralne, takie jak: fosfor 120 mg, mangan 1,23 mg, żelazo 2,06 mg.
Plusy: spora ilość błonnika i białka pochodzenia roślinnego, przejrzysta strona producenta, na której znaleźć można wszystkie niezbędne informacje o produkcie, obecna w składzie mąka pełnoziarnista jest dobra jakościowo, niska cena, powszechnie dostępny, dobry smak w porównaniu z makaronami żytnimi, brak barwników, czas gotowania około 8-10 minut.
Minusy: obecność glutenu, błonnik w sporej ilości może być minusem w przypadku osób ze sporym udziałem węglowodanów w diecie.
2. Makaron bezglutenowy kukurydziany Pastani 500 g
Dostępny jedynie w Biedronce makaron kukurydziany, bezglutenowy. Smak przypominający zwykły makaron durum. Niestety kukurydza jest produktem, który należy poddać znacznemu przetworzeniu, aby wytworzyć z niej makaron. Poza tym występują spore kontrowersje z uwagi na powszechne modyfikowanie genetyczne kukurydzy.
Skład: mąka kukurydziana, woda.
W 100 g produktu znajduje się 345 kcal. Węglowodany 79 g (w tym cukry <1 g), białko 5,5 g, tłuszcz 0,8 g, błonnik 0 g. Producent również podaje nam ilości dwóch składników mineralnych. Są to fosfor i mangan w ilości 0 mg.
Plusy: brak glutenu, cena minimalnie niższa niż makaronu pełnoziarnistego, brak fosforu (jego spora ilość w diecie zaburza proporcje w stosunku do wapnia, utrudniając jego przyswajalność), brak barwników, czas gotowania około 8-10 minut.
Minusy: mocno przetworzona kukurydza w składzie, brak błonnika, niska ilość białka (ma to znaczenie np. dla wegetarian i wegan), dostępny tylko w jednym sklepie.
3. Makaron żytni razowy Symbio 400 g
Mniej popularna firma. Jednak rozpoznawalna wśród makaronów żytnich. Producent posiada certyfikat produktu ekologicznego (bio, organic). Sugeruje on również, że produkt pozbawiony jest sztucznych nawozów i barwników. Produkowany jest z mąki niepoddanej modyfikacji genetycznej.
Skład: ekologiczna mąka żytnia razowa, woda.
W 100 g produktu znajduje się 349 kcal. Węglowodany 68 g (w tym cukry – brak informacji), białko 7,3 g, tłuszcz 2,2 g.
Plusy: produkt ekologiczny, cena około 20% droższa niż makaronu kukurydzianego i 10% niż pełnoziarnistego, czas gotowania 3-5 minut, brak dodatków barwników.
Minusy: trudna dostępność, smak – mocno suchy i specyficzny, brak informacji o ilości błonnika i składników mineralnych, obecność glutenu.
4. Makaron durum Pudliszki 500 g
Makaron produkowany z pszenicy durum, mąki semoliny, jednej z najlepszych jakościowo mąk z pszenicy. Makarony tego typu są powszechnie dostępne i mają najbardziej naturalny smak.
Skład: semolina z pszenicy durum (produkt może zawierać jaja, soję).
W 100 g produktu znajduje się 354 kcal. Węglowodany 72 g (w tym cukry 3,5 g), białko 12 g, tłuszcz 1,5 g, błonnik 2,5 g.
Plusy: najbardziej naturalny smak makaronu pasujący do każdego dania, spora ilość białka, najniższa cena, brak barwników.
Minusy: niewielka ilość błonnika, czas gotowania 11 minut, brak wykazu składników mineralnych, możliwa obecność śladowych ilości jaj i soi jest dość istotna dla alergików i osób z nietolerancją, obecność glutenu.
Podsumowanie
Pod względem ceny do jakości produktu bez wątpienia wybrałbym makaron żytni Symbio, który jako jedyny jest produktem ekologicznym. Jako jedyny ma również najkrótszy czas gotowania. Suchy i cierpki smak tego typu makaronów nie należy do moich ulubionych. Kierując się smakiem i możliwością ogólnego zastosowania danego typu makaronu, wybrałbym makaron durum Pudliszki. Jednak smak jest kwestią gustu, więc sugeruję kierować się jakością.
