
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami.
Egzotyczne owoce, które warto poznać
Choć ciężko byłoby zebrać absolutnie wszystkie egzotyczne owoce, tak przybliżymy wybrane z nich. Być może część znasz ze swoich podróży, a może nawet z lokalnego sklepu, bo zdarza się, że niektóre z nich docierają i do nas.
Cherimoya (Czerymoja, Flaszowiec peruwiański)
Owoce te są wielkości grejpfruta i ze względu na swoją konsystencję nazywane są często kremowymi jabłkami. Ich smak można opisać jako taki pomiędzy ananasem a bananem. Co ciekawe, a w sumie należałoby powiedzieć, że istotne, nasiona i skórka są toksyczne, dlatego owoce te należy obierać. Cherimoya pochodzi z Andów w Ameryce Południowej, można je teraz znaleźć w Azji Południowej, na Hawajach, w Europie Południowej i niektórych częściach Afryki.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 74 kcal
- 18 g węglowodanów (3 g błonnika, 13 g cukru)
- 1,6 g białka
- 0,7 g tłuszczu
Zawiera także potas, sód, wapń, magnez, witaminę C, B6 i żelazo. Mają też cytotoksyny, które według wielu ludzi zwalczają wszystko, od malarii po raka.
Sweetsop (Jabłko cukrowe)
Ten mały owoc ma zazwyczaj okrągły lub sercowaty kształt. Jest trochę podobny do czerymoji, jednak jest mniejszy i słodszy. Często jest spożywany solo, ale bywa dodawany do soków czy lodów. Podobnie jak czerymoja, pochodzi z Indii Zachodnich i tropikalnych obszarów Ameryki Południowej.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 93 kcal
- 24 g węglowodanów (4,4 g błonnika)
- 2,1 g białka
- 0,3 g tłuszczu
Zawiera także potas, sód, wapń, magnez witaminę C.
Jackfruit (Chlebowiec różnolistny)
Rosnący w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej chlebowiec pochodzi z lasów deszczowych i jest największym drzewem owocowym w regionie. Należy do tej samej rodziny co figa. Ma łagodny owocowy smak, a bogaty w skrobię miąższ od wieków odgrywa ważną rolę w diecie tego regionu. Owoc ten jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian, bo jest jednym z zamienników mięsa.
Ma łagodny smak, nieco podobny do ziemniaka.Ciekawostką jest też to, że chlebowiec jest ogromny. Sprzedaje się go zazwyczaj w kawałkach np. ćwiartkach i połówkach albo nawet w puszkach lub mrożony.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 94 kcal
- 24 g węglowodanów (1,6 g błonnika)
- 1,5 g białka
- 0,3 g tłuszczu
Jackfruit jest źródłem białka, witaminy A, błonnika, miedzi, manganu i innych składników odżywczych. Nasiona są jadalne i bardzo pożywne.
Spanish Lime (Limonka hiszpańska)
Ten owoc może wprawić w zdumienie każdego. Nazywa się limonka, z zewnątrz jest do niej nawet odrobinę podobna, ale w środku jest totalnie innym owocem. Wygląda trochę tak, jakby w zieloną skórkę ktoś włożył owoc liczi. Nawet smak hiszpańskiej limonki opisywany jest jak mieszanki liczi z limonką.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 25 kcal
- 8,4 g węglowodanów (0,23 g błonnika, 1,68 g cukru)
- 0,3 g białka
- 0,23 g tłuszczu
Oprócz tego, że są dobrym źródłem błonnika, fosforu i wapnia, zawierają również tryptofan, który pomaga w produkcji serotoniny i łagodzi stany lękowe.
African Horned Cucumber (Ogórek kiwano)
Ogórek kiwano jest bardzo smacznym owocem pochodzącym z Afryki Subsaharyjskiej. Obecnie uprawiany jest także w Stanach Zjednoczonych, Europie i Nowej Zelandii. Jego wygląd z pewnością przyciąga uwagę — skórka jest kolczasta, a miąższ ma galaretowatą konsystencję. Jego smak dość ciężko opisać, bo nawiązuje do kiwi, ogórka, banana i cytrusów, więc jak widać, jest trochę słodki, trochę kwaśny, trochę cierpki, ale z pewnością ta mieszanka jest bardzo zachęcająca.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 43 kcal
- 8 g węglowodanów
- 1,8 g białka
- 1,3 g tłuszczu
Ogórek kiwano zawiera także witaminę A, E, cynk i minerały. Wiele osób wierzy, że spowalnia procesy starzenia się i pomaga w trawieniu.
Durian (Rościan, Zybuczkowiec)
Durian to kolejny niesamowity owoc. Pochodzi z Malezji, Tajlandii i Indonezji i uznawany jest za najbardziej śmierdzący owoc egzotyczny, do tego stopnia, że w niektórych miejscach publicznych i środkach transportu jest zakaz jego wnoszenia. Pomimo tego ludzie mówią, że "pachnie jak piekło, smakuje jak niebo".
Durian ma żółto-brązową, kolczastą skórkę i żółty miąższ o konsystencji budyniu. Rośnie na wysokich, sięgających nawet 50 metrów drzewach i sam też może mieć nawet 40 cm średnicy i 4 kg wagi. Nasiona natomiast osiągają wielkość kasztanów i mają orzechowy smak.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 147 kcal
- 27 g węglowodanów (3,8 g błonnika)
- 1,5 g białka
- 5 g tłuszczu
Owoc ten jest także źródłem witaminy C, żelaza potasu i sporą ilością błonnika.
Mangosteen (Mangostan)
Mangostan pochodzi z Indonezji, ale można go znaleźć w całej Azji i niektórych częściach Ameryki Południowej. Jest bardzo popularny na Jamajce. Owoc ten ma bardzo przyjemny wygląd — fioletowy z zewnątrz i z kremowym miąższem w środku. Jest jednocześnie i cierpki, i słodki, a smak można opisać jako skrzyżowanie brzoskwini i mandarynki. Warto pamiętać, że skórka w tym owocu nie nadaje się do spożycia.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 71 kcal
- 18,4 g węglowodanów (1,8 g błonnika)
- 0,4 g białka
- 0,53 g tłuszczu
Jest także bogaty w witaminy z grupy B, C, żelazo, ryboflawinę i mangan.
Ackee (Bligia pospolita)
Śmiało można powiedzieć, że ackee jest narodowym owocem Jamajki. Drzewo ackee jest wiecznie zielone, a owoce mają jędrną skórkę. Ciekawostką jest to, że jak owoc jest dojrzały, to pęka, odsłaniając nasiona i miąższ. I tylko wtedy możesz go jeść, w innym przypadku będzie toksyczny.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 140 kcal
- 10 g węglowodanów (2 g błonnika)
- 3 g białka
- 10 g tłuszczu
Acknee ma sporo białka jak na owoc, witaminy B, C, wapnia i cynku.
Feijoa (Akka Sellowa, Guawa ananasowa)
Feijoa pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiane są obecnie na całym świecie. Są bardzo popularne w Iranie, Rosji i Nowej Zelandii. Z wyglądu przypomina trochę awokado, czy ziarnistą gruszkę a w smaku jest dość słodki i wydawałoby się, że jest połączeniem ananasa, jabłka i banana.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 61 kcal
- 15 g węglowodanów (6,4 g błonnika, 8,2 g cukru)
- 0,71 g białka
- 0,42 g tłuszczu
Feijoa ma dużo witaminy C, witamin z grupy B, błonnika, żelaza i innych minerałów.
Snakefruit (Salak)
Snakefruit to jeden z egzotycznych owoców pochodzących z Jawy i Sumatry, ale można je znaleźć także na Bali i innych indonezyjskich wyspach. Jest dość powszechny jako przekąska uliczna — sprzedawcy obierają owoc ze skórki i podają w małych plastikowych torebkach. Jak już na pewno zauważyłeś, ma dość ciekawą nazwę. Pochodzi ona od charakterystycznych, kłujących łusek na skórce. W środku snakefruit jest delikatniejszy. Miąższ przypomina trochę nasze jabłka.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 82 kcal
- 12,1 g węglowodanów (0,3 g błonnika)
- 0,8 g białka
- 0,4 g tłuszczu
Ponadto zawiera sporo witaminy C, fosforu, a także beta-karotenu.
Cupuacu (Kakaowiec Cupuacu)
Kakaowiec Cupuacu, to niemal symbol Brazylii, ale można je znaleźć również w Boliwii i Peru. Wyglądem przypomina przerośnięte kiwi, ale tak naprawdę to jest spokrewniony z kakaowcem właściwym. Owoce osiągają sporych wielkości owal o wymiarach od 12 do 25 cm długości i od 10 do 12 cm średnicy. Są pokryte brązową skórką, a w środku mają biały, kremowy miąższ, który porównuje się do mieszanki czekolady i ananasa.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 72 kcal
- 14,7 g węglowodanów (0,5 g błonnika)
- 1,7 g białka
- 1,6 g tłuszczu
Cupuacu, to także źródło flawonoidów oraz przeciwutleniaczy. Owoc ten jest wykorzystywany także w kosmetyce jako zamiennik masła kakaowego.
Jabuticaba (Żabotikaba)
Żabotikaba to kolejny egzotyczny owoc, który z pewnością każdego zaskoczy. Wygląda podobnie do czarnej porzeczki, ale rośnie w całkowicie inny sposób. Zwykle przyzwyczajeni jesteśmy, że owoc rośnie na jakiejś gałązce, natomiast Żabotikaba wyrasta bezpośrednio z kory. Wygląda jakby ktoś nazbierał porzeczek i poprzyklejał jej skupiska na korze drzewa. Jeśli chodzi o zastosowanie, to spożywa się je na surowo, w postaci dżemów, a nawet wina.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 50 kcal
- 14 g węglowodanów (3 g błonnika)
- 1 g białka
- 0,5 g tłuszczu
Owoce te są bogate w witaminy C, z grupy B, a także wapń i fosfor.
Naseberry (Pigwica właściwa)
Owoc ten jest uprawiany w Meksyku, Ameryce Środkowej i na Karaibach. Wygląda trochę jak ziemniak, ale w rzeczywistości jest dużą jagodą. Smakiem natomiast w ogóle jej nie przypomina, ponieważ jest on lekko pikantny, podobny do gałki muszkatołowej, cynamonu i ziela angielskiego.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 82 kcal
- 20 g węglowodanów (5 g błonnika)
- 0,4 g białka
- 1,1 g tłuszczu
Naseberry jest bogaty w błonnik, witaminę A i C, a także miedź, potas i żelazo.
Guawa (Gruszla)
To jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych na całym świecie, ale pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Guawa z zewnątrz przypomina gruszkę, natomiast w środku wygląda jakby był to skrzyżowany pomidor z arbuzem. Zaskakuje także swoim słodko-pikantnym smakiem.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 68 kcal
- 14,3 g węglowodanów (5,4 g błonnika, 8,9 g cukru)
- 2,55 g białka
- 0,95 g tłuszczu
Guawa zawiera dużo błonnika, kwasu foliowego i bardzo dużo witaminy C — aż cztery razy więcej niż pomarańcza.
Lulo (psianka lulo)
Owoc ten należy do rodziny psiankowatych i uprawiany jest głównie w Ekwadorze, Panamie i Kolumbii. Lulo jest pnączem, ale często wygląda jak krzew, ponieważ starsze pędy twardnieją i tworzą strukturę zbliżoną właśnie do krzewów. Mogą osiągnąć 2,5 m wysokości, a ich liście do 60 cm długości i 45 cm wysokości. Zanim pojawi się owoc, lulo wypuszcza mocno pachnące białe kwiaty.
Dojrzały owoc jest natomiast niewielkich rozmiarów (2,5 do 6 cm średnicy), okrągły z grubą, pomarańczową skórką. Miąższ jest zielono-żółty, soczysty i bywa bardzo kwaśny. Smak lulo porównywany jest do cytrusów i rabarbaru.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 24 kcal
- 6 g węglowodanów (1,1 g błonnika, 3,7 g cukrów)
- 0,4 g białka
- 0,2 g tłuszczu
Jest także bogaty w witaminę A, C oraz potas.
Miracle fruit (Miracle berry, Synsepal słodki)
Ten owoc nie bez powodu nazywany jest cudem natury. Zjedzenie go skutkuje tym, że inaczej odczuwamy smak innych produktów. Np. smak cebuli odbierasz jako smak jabłka, gorzki grejfrut staje się przyjemnie słodki. Smaki kwaśnych i gorzkich produktów, stają się słodkie i przyjemne.
Zjawisko to wynika z zawartości mirakuliny, substancj, która zmienia odczucia smakowe. Sam owoc ma natomias łagodny, słodki smak, a wyglądem przypomina pomidorki papryczkowe - są podłużne, drobne i ciemnoczerwone.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 30 kcal
- 7,5 g węglowodanów (2 g błonnika, 4,8 g cukrów)
- 0,7 g białka
- 0,4 g tłuszczu
Owoce te są źródłem polifenoli, które mają właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające.
Langsat (Lanzone)
Drzewa, na których rosną te niewielkie owoce uprawiane są w Azji Południowo-Wschodniej. Kwiat langsatu uznawany jest nawet za oficjalny kwiat Sumatry Południowej. Owoce wyglądem przypominają nieco ziemniaka, ale tylko z zewnątrz. W środku mają miękką, żelową konsystencję o słodko-kwaśnym smaku.
Niektórzy opisują go jako połączenie winogron i grejfruta. Ciekawostką jest to, że roślina ta zaczyna owocować dopiero po 4 latach uprawy, ale za to później cieszy owocami przez wiele, wiele lat.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 57 kcal
- 14,2 g węglowodanów (0,8 g błonnika)
- 1 g białka
- 0,2 g tłuszczu
Langsat jest źródłem witamin z grupy B, C, wapnia, fosforu i żelaza.
Mamey (Pouteria sapota)
Owoc pochodzi z Ameryki Południowej, ale jest bardzo powszechny w Ameryce Środkowej, Meksyku i na Kubie. Jego wygląd jest dość specyficzny. Owoc jest wielkości średniego melona, pokryty skórką przypominającą kiwi, choć trochę grubszą. Miąższ jest niesamowicie pomarańczowy, mocno włóknisty, a w samy środku znajdziemy dużą, podłużną czarną pestkę. Smakuje jak połączenie banana, dyni i awokado.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 124 kcal
- 32 g węglowodanów (5 g błonnika, 20 g cukrów)
- 1,5 g białka
- 0,5 g tłuszczu
Mamey to doskonałe źródło beta-karotenu i witaminy C, A. Zawiera także wapń, miedź, magnez i żelazo.
Passion fruit (Męczennica jadalna, marakuja)
Marakuja jest owocem egzotycznym, ale jednym z niewielu z tej listy, który mimo wszystko jest dość powszechny. Pochodzi z Brazylii, Paragwaju i Argentyny, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie. Owoce marakuji mogą mieć fioletową lub pomarańczowo-brązową skórkę. W środku natomiast są pomarańczowo-czerwone, zielonkawe lub fioletowe i mają galaretowatą konsystencję. Fioletowa marakuja jest zazwyczaj słodka, a pomarańczowa kwaśna.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 97 kcal
- 23 g węglowodanów (10 g błonnika, 11 g cukrów)
- 2,2 g białka
- 0,7 g tłuszczu
Marakuja zawiera polifenole, beta-karoten i witaminę C.
Pomelo (Pomarańcza olbrzymia, szadok)
Pomelo to kolejny owoc, który łatwo dostać także w Polsce, szczególnie zimą, kiedy jest sezon na cytrusy. Jest większy od grejpfruta i ma dużo grubszą skórkę i twardsze błonki rozdzielające miąższ. W smaku jest bardzo słodki.
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, natomiast obecnie uprawiany jest wszędzie tam, gdzie są odpowiednio wysokie temperatury.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 38 kcal
- 10 g węglowodanów (1 g błonnika)
- 0,8 g białka
- 0 g tłuszczu
Pomelo to także źródło witaminy C, magnezu i wapnia.
Rambutan (Jagodzian rambutan)
Rambutan to średniej wielkości wiecznie zielone drzewo pochodzące z lasów deszczowych zachodniej Malezji i Singapuru. Drzewa produkują okrągłe owoce ze specyficzną skórką pokrytą miękkimi włosowatymi kolcami. Kolory owoców są różne - od ciemnoczerwonego do żółtego. Miąższ natomiast jest galaretowaty o smaku słodko-kwaśnym. Rambutan jest bardzo podobny do liczi. Różnią się natomiast skórką - liczi nie ma tych włosowatych kolców.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 68 kcal
- 16 g węglowodanów (3 g błonnika, 13 g cukru)
- 1 g białka
- 0 g tłuszczu
Ponadto zawiera witaminę C, żelazo i miedź.
Buddha’s Hand (Bushukan)
Ależ to jest przedziwny owoc! Wygląda niczym głowa Kapitana Ośmiornicy z popularnego filmu pt. Piraci z Karaibów.
Ręka Buddy jest częścią rodziny cytrusów i można go znaleźć w Japonii, Chinach i północno-wschodnich Indiach. W zależności od regionu można znaleźć różne odmiany tego owocu - najczęściej mają postać "otwartej dłoni" lub "zamkniętej dłoni". Skóra przypomina nieco cytrynę, natomiast środek jest wypełniony białym, kwaśnym miąższem. W przeciwieństwie do cytrusów ma bardzo mało soku.
Wartość odżywcza w 100 g:
- 29 kcal
- 9,3 g węglowodanów (4 g błonnika, 2,5 g cukru)
- 1,1 g białka
- 0,3 g tłuszczu
Jest doskonałym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów.
Czy warto jeść owoce egzotyczne?
Jak widzisz, owoce nie ograniczają się jedynie do jabłek, śliwek i bananów. Na świecie istnieje wiele różnych gatunków, których być może nawet nie widziałeś na oczy. Częściowo wynika to pewnie z klimatu. Czy warto je jeść? Pewnie, że warto, szczególnie jeśli jesteś na wakacjach i masz okazję skosztować coś, czego nigdy nie jadłeś. Z pewnością warto jednak próbować produktów zakupionych na targach i sklepach, aniżeli samemu coś zrywać, bo można trafić na coś trującego lub gorzkiego.
Powyższa lista to oczywiście niewielka część owoców egzotycznych i niebawem postaramy się ją rozszerzyć...
