
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej zestawienie, tych znanych i mniej znanych ciastek, wybierzmy najlepsze!
Ciasta, ciastka, ciasteczka
Ciastko to słodki wyrób cukierniczy, który dostępny jest w różnych kształtach, w różnej wielkości, ale też w różnych smakach. Dodane są do nich często przeróżne bakalie, od rodzynek po orzechy, czy nawet kawałki czekolady. Każdy dodatek równa się nowe doznanie smakowe.
Ciastka i ciasteczka są bywalcem na stole podczas luźnych spotkań ze znajomymi, ale też tych bardziej poważnych spotkań rodzinnych np.: urodzinowych czy imieninowych. Bywają też gościem na stole każdego dnia, a to może już być przyczyną nie tylko problemów z wagą, ale i zdrowiem. Dlatego dobrze jest wybierać świadomie.
Jak kupować ciastka?
Nowością nie jest, że w słodyczach nie zawsze znajdziemy wartościowe składniki. Niestety przykrym faktem jest to, że producenci nie szczędzą na dodawaniu zbędnych składników do swoich wyrobów, które całkowicie zaburzają całą strukturę samego ciastka, ale też to, że nie budują zaufania dla innej rzeszy swoich potencjalnych konsumentów, tych bardziej świadomych. Sporo osób w XXI wieku czyta etykiety, tym samym rośnie posiadana wiedza konsumentów na temat jedzenia, co należy i można wybierać, a czego całkowicie unikać.
Nie można też, od ciastek oczekiwać nie wiadomo czego. To zawsze będzie produkt przetworzony (o ile nie zrobimy go sami w domu, z naturalnych składników), ale zawsze możemy wybrać mniejsze zło. Tym bardziej, jeśli jesteśmy na diecie, dbamy o swoją sylwetkę, należy zwracać na to uwagę.
Szukajmy produktów przede wszystkim z jak najmniejszą zawartością cukru, bez dodatków barwników, ale też bez tłuszczów całkowicie utwardzonych. Można znaleźć takie ciastka, które swoim składem reprezentować będą słodkości, po które można sięgać bez obawy o swoją sylwetkę, oczywiście, jeśli reszta diety jest poprawnie zbilansowana.
Porównanie ciastek
Ciastka Hit o smaku czekoladowym
Skład: mąka pszenna, cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, kokos), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, syrop glukozowo-fruktozowy, serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany amonu i węglany sodu, czekolada w proszku (0,1%) [cukier, kakao], sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, mleko w proszku odtłuszczone, emulgator: lecytyny, aromaty, jaja w proszku.
Wartości odżywcze
100 g tych ciastek dostarczy 496 kcal, w tym:
- 6,9 g białka
- 23 g tłuszczu (w tym 16 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
- 64 g węglowodanów (w tym 30 g cukrów)
- 0,59 g soli
Plusy: produkt ten jest ogólnodostępny, bardzo często bywa w promocji, ciastka te są na sklepowych półkach, odkąd pamiętam, idealnie chrupiące, kruche ciastko, a w środku słodka masa kakaowa (choć dostępne są już inne smaki), kiedyś były tylko czekoladowe.
Całość jest bardzo pyszna. Są jednym z głównych gości na stole podczas imprez okolicznościowych, ale też często pokruszone bywają dodatkiem np.: do lodów czy różnych ciast. Z ich udziałem można zrobić nawet budyń, do którego nie trzeba byłoby użyć już cukru, bo Hity same w sobie są bardzo słodkie.
Minusy: duża zawartość cukru, niestety ciężko oderwać się od paczki, ponadto skład mógłby być nieco lepszy, obecność węglanu sodu (E500) - spożyty w dużych dawkach przyczynić się może do podrażnienia błon śluzowych żołądka i tym samym być przyczyną krwawień z przewodu pokarmowego. Uważam, że dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, który notabene jest zdecydowanie tańszy niż cukier, jest zbędny. Znikomy procent czekolady, do tego jest to czekolada w proszku.
Allnutrition Protein Marquise Dream
Skład: ciastko kruche 65% (mąka kukurydziana, tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, koncentrat białek serwatkowych [z mleka], stabilizator: guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, substancja słodząca: sukraloza, skrobia ziemniaczana), nadzienie o smaku waniliowym 35% (tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, substancje słodzące: maltitol, konserwant białek serwatkowych [z mleka], stabilizator: guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, substancja słodząca: sukraloza, aromat, barwnik: kurkumina.
Wartości odżywcze
100 g tych ciastek dostarczy 606 kcal, w tym:
- 19,9 g białka
- 36 g tłuszczu (w tym 18 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
- 40 g węglowodanów (1,8 g cukrów)
- 0,01 g soli
Plusy: ciastka słodzone są sukralozą oraz maltitolem, co zupełnie im nie ujmuje, a wręcz dodaje plusów. Mimo że to substancje słodzące, ciasteczka te są bardzo pyszne, idealnie słodkie, nieprzesłodzone. Ciastko jest kruche, waniliowy mus jest bardzo delikatny. Skład jest czysty, bez zbędnych dodatków. Makroskładniki również interesujące, spora zawartość białka, mało cukrów, co sprawia, że mogą być świetną alternatywą dla zwykłych, tradycyjnych ciasteczek.
Do produkcji użyto tłuszczy, które nie zawierają izomerów trans, ponadto produkt ten jest produktem bezglutenowym. Idealnie komponują się w desery na bazie lodów czy galaretki, ale zajadać można się nimi solo. Mogą być również miłym i zaskakującym poczęstunkiem dla gości, jakież zdziwienie w ich oczach, że ciasteczka te nie zawierają cukru i są zdrową przekąską.
Minusy: niestety ciężko oderwać się od paczki, produkt ten nie jest ogólnodostępny, zakupimy go w sklepach internetowych lub też w sklepach stacjonarnych z suplementami, dość duża ilość tłuszczu.
Delicje Szampańskie wiśniowe
Skład: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, czekolada 15,3% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory (lecytyna sojowa, E476), aromat], mąka pszenna, jaja, skrobia ziemniaczana, zagęszczony sok wiśniowy 1,5%, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), olej rzepakowy, substancja żelująca (pektyny), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, cytryniany sodu), barwniki (koszenila, karoteny), aromaty, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), emulgator E471.
Wartości odżywcze
100 g tych ciastek dostarczy 365 kcal, w tym:
- 3,3 g białka
- 7,4 g tłuszczu (w tym 3,6 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
- 70,5 g węglowodanów (w tym 49,5 g cukrów)
- 1,7 g błonnika
- 0,23 g soli
Plusy: produkt jest ogólnodostępny, dostępne są inne smaki. Często Delicje bywają w promocji, są jednymi z najbardziej znanych ciasteczek. To mięciutkie biszkopty, które oblane są czekoladą, a w środku mają bardzo pyszną galaretkę, całość tworzy idealną harmonię smaku. Na ich bazie robi się ciasta, bywają również częstym gościem na stołach, wielu chętnie się nimi zajada. Stosunkowo mała ilość tłuszczu, w porównaniu z resztą. Wypadły najmniej kalorycznie.
Minusy: olbrzymia ilość cukrów, syrop glukozowo-fruktozowy i cukier na pierwszym miejscu, więc nie ma się co dziwić.
Oreo Oryginal ciastka kakaowe z nadzieniem o smaku waniliowym
Skład: mąka pszenna, cukier, olej roślinny (palmowy), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4,6%, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), aromat.
Wartości odżywcze
100 g tych ciastek dostarczy 480 kcal, w tym:
- 5 g białka
- 20 g tłuszczu (w tym 9,8 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
- 69 g węglowodanów (w tym 38 g cukrów)
- 2,5 g błonnika
- 0,9 g soli
Plusy: ciastka te były wielkim hitem, sama reklama przyciągnęła uwagę, podobno bardzo dobrze smakują ze szklanką ciepłego mleka. Są słodkie, ale nieprzesłodzone, ciastko jest kruche, czekoladowe, nadzienie bardzo aromatyczne, w smaku delikatne, odpowiednio słodkie. Skład całkiem dobry, nie ma w nim niebezpiecznych substancji.
Minusy: obecność węglanów potasu oraz sodu, które spożyte w dużych dawkach mogą być przyczyną krwawień żołądkowo-jelitowych, wymiotów oraz biegunek. Wysoka zawartość cukru w składzie.
Wniosek
Nie znam ludzi, którzy nie lubią ciastek, nie znam też takich, którzy nie lubią urozmaicać swojej diety, dlatego warto szukać alternatyw oraz ciekawych rozwiązań, aby umilić sobie życie i dietę.
Z porównania wynika, że pod względem smaku oraz składu najlepiej wypadają ciasteczka z firmy Allnutrition. Ich największym minusem jest dostępność, ale w dobie Internetu, kiedy każdy z niego korzysta, ten problem staje się bardzo minimalny.
Ciastka te są idealne w smaku, są słodkie, ale nieprzesłodzone, są bardzo kruche, delikatne, przede wszystkim mają dobry skład i makroskładniki, a to pozwala nam sięgać po nie, np.: gdy nie zdążyliśmy przygotować posiłku potreningowego czy też zapomnieliśmy śniadania do szkoły lub pracy. Wtedy ciasteczka te zastępują posiłek idealnie.
Mały udział cukrów jest wielkim plusem, również dla diabetyków, dlatego oni z tych słodkości również mogą korzystać.
Ciężko wybrać, które ciastka wypadły najgorzej, bo zasmakowały mi wszystkie, natomiast pod względem składu, z racji ogromnej ilości cukrów najgorzej wypadają Delicje. Syrop glukozowo-fruktozowy oraz cukier na pierwszym miejscu nie wróży dobrze.
Podsumowanie
Nikt chyba nie zaprzeczy, że objadanie się słodyczami nie sprzyja utrzymaniu estetycznej i zdrowej, szczupłej sylwetki. Słodkie produkty są źródłem cukru oraz tłuszczu, bardzo często są to tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe trans, a one są już groźne dla naszego zdrowia, dlatego należałoby ich unikać.
Należy nauczyć się wybierać świadomie mniejsze zło. Istnieją na rynku takie słodkości, które spożyte w odpowiedniej ilości, przy dobrze zbilansowanej diecie, nie zagrożą naszej sylwetce. Warto sięgać po sprawdzone produkty, z dobrym składem. To pozwoli nam zachować szczupłą sylwetkę na dłużej.

Większość popularnych ciastek = tłuszcze utwardzone + syrop glukozowo-fruktozowy. Nope. Oreo to w ogóle katastrofa zdrowotna. Delicje - masakra. Cukier + cukier + ekstrakty z owoców (cukier...) + koszenila.
Ze słodyczy lepiej kupić czekoladę z orzechami czy nawet batona Mars. Ale to nie ciasta... Trudno znaleźć dobre ciastka, ale takie też występują czasami. Przeważnie jednak są to sklepy "markowe" typu Strusinianka czy Kudelski, które ponoć robią swoje produkty na maśle, a nie margarynie (przynajmniej tak twierdziły sprzedawczynie, ale trzeba by zapytać bezpośrednio producenta/biuro obsługi klienta, żeby mieć pewność, bo sprzedawcy czasem różne głupoty mówią), więc jeden problem odpada.
A sezamki ? :)